Langt flere styrekvinner i Hordaland
Dette viser fersk statistikk fra analyseselskapet Lindorff Decision. Siden høsten 2004 har de alminnelige aksjeselskapene (ASA) i Hordaland fått til sammen 16 nye kvinnelige styremedlemmer. På landsbasis ligger andelen kvinnelige styremedlemmer i alminnelige aksjeselskap (ASA) på i 16,4 prosent. Med en kvinneandel i ASA-styrerommene på 17,2 prosent, ligger Hordaland et godt stykke foran.
– Gjennom generalforsamlingene våren 2004 og særlig våren 2005 har kvinnene gjort et merkbart inntog i landets ASA-styrer. Faktisk har andelen kvinnelige styremedlemmer økt med hele 50 prosent på ett år, forteller Tore Andresen, administrerende direktør i Lindorff Decision.
Tidligere handels- og næringsminister Ansgar Gabrielsen har truet med at norske ASA-styrer som ikke inneholder en kvinneandel på minst 40 prosent innen utgangen av 2005, vil bli utsatt for kvoteringstiltak fra myndighetene. Nå varsler den nyoppnevnte likestillingsministeren Karita Bekkemellem at hun ønsker å utvide loven til å gjelde store aksjeselskap (AS).
Hordaland mangler 48 kvinner
– Det vi er opptatt av, er å fastslå gjennom nøktern analyse hva som virkelig har skjedd med norske bedrifters styresammensetning i denne perioden. Ettersom vi sitter med svært omfattende informasjon i våre databaser, har vi kunnet følge utviklingen på dette feltet nærmest fra dag til dag, sier Tore Andresen.
– Selv om tilveksten av kvinner i styrerommene har vært stor på landsbasis, er den ikke i nærheten av å oppfylle kravene fra politikerne, konstaterer han.
De 37 ASA-selskapene i Hordaland har i alt 36 kvinner i sine styrer. Selskapene trenger ytterligere 48 styrekvinner for å oppnå målet om 40 prosent kvinneandel på styrerommet, fortutsatt at hver og en av disse kvinnene erstatter en mann. Fremdeles er det 15 alminnelige aksjeselskaper i Hordaland som ikke har et eneste kvinnelig styremedlem.
– Selv om målet om 40 prosent kvinneandel i ASA-styrene ikke blir gjennomført i denne omgang, kan vi i det minste konstatere at en annen historisk 40-prosentsgrense er blitt sprengt. Nå har nemlig 53,3 prosent av ASA-ene på landsbasis en eller flere kvinner i styrene sine. Denne andelen har alltid ligget under 40 prosent, forteller Andresen.
Menn skjøvet ut
Totalt har kvinnerepresentasjonen i norske ASA-styrer steget med 131 styremedlemmer fra høsten 2004. I samme periode har antall mannlige styremedlemmer rast med 266.
– Nå er det riktignok noen færre alminnelige aksjeselskap, men her ser vi likevel en klar tendens der de nye kvinnene skyver menn ut av styrene. Styrene utvides med andre ord ikke for at det skal bli plass til flere kvinner. De nye styrekvinnene har i vesentlig grad tatt plassene sine fra menn, sier Andresen.
Ifølge statistikken fra Lindorff Decision er kvinneandelen høyest hos de store ASA-ene. Blant alminnelige aksjeselskap med omsetning på over 1 milliard kroner, ligger kvinneandelen på nesten 30 prosent. Og for ansvarlige aksjeselskap med en omsetning over 100 millioner kroner, er kvinneandelen i styrene på godt over 20 prosent.
Kontaktpersoner:
* Lindorff Decision, administrerende direktør Tore Andresen, tlf 23 21 13 57, mobil 90 54 25 85, e-post: tore.andresen@lindorff.com
* Lindorff, kommunikasjonsdirektør Arve Paulsen, tlf. 23 21 18 18, mobil: 90 11 70 05, e-post: arve.paulsen@lindorff.com
ASA: Selskapsform for selskaper med aksjekapital på over en million kroner. Aksjene er spredt på mange eiere og tilbys i et marked, for eksempel på børsen.
AS: Den vanligste selskapsformen. Krever aksjekapital på minst 100 000 kroner.