presseticker

Skip to main content

Ny teknologi skal knekke lakselusa

  Publisert: 23.05.2011 08:20 - av  Henrik Arneberg

TENKER NYTT: – Vi jobber sammen med initiativtaker Plastsveis i utviklingen av et lukket oppdrettssystem som skal ta knekken på lakselusa, sier Mads Jenssen i Teknologisk Institutt. Foto: Fredrik Arff

 

Oslo: Ustabile og uforutsigbare miljøforhold i tradisjonelle oppdrettsanlegg gjør fisken syk og utsetter den for skadelige organismer som lakselus. Samtidig forurenser anleggene havbunnen. Innen to år kan ny teknologi eliminere mange av dagens problemer.

Lakselus er i dag næringens største og mest alvorlige problem. De siste årene har lusa spredd seg til stadig større deler av norskekysten, og innsatsen for å bekjempe lakselusa hadde i 2010 en prislapp på over én milliard kroner.

 

Takket være det EU-finansierte innovasjonsprosjektet ClosedFishCage (CFC), som kombinerer teknologi fra land- og sjøbaserte oppdrettsanlegg, vil en løsning på problemet være på plass i løpet av to år.

 

Teknologisk Institutt (TI) og Plastsveis har i flere år arbeidet med utviklingen av den nye oppdrettsteknologien. Den første prototypen ble satt i sjøen i september 2010 og er fortsatt under utprøving.

 

Stenger parasitter ute

– Vi har utviklet et sjøbasert oppdrettsanlegg som tar med seg mange av fordelene fra landbaserte oppdrettsanlegg. Mens dagens sjøbaserte merdsystemer er laget som fiskegarn, har vi utviklet en spesiell presenningsduk som innhegning for fisken. Dette gir et lukket merdsystem som stenger parasitter ute, gir fisken optimale vekstforhold og reduserer anleggets miljøpåvirkning, sier Mads Jenssen, leder for havbruksprosjekter ved Teknologisk Institutt.

 

De tradisjonelle merdene er helt åpne mot omgivelsene, og fisken vil være eksponert for skadelige organismer og smittestoffer som befinner seg i de omliggende vannmassene. Ved å benytte seg av CFC-teknologien vil man unngå at lakselus og andre organismer kommer i kontakt med fisken.

 

– I CFC blir vann aktivt pumpet inn i lukkede oppdrettsposer fra større dyp enn 20 meter. Siden lakselus i hovedsak befinner seg i øvre vannsjikt, vil man unngå å få lusa inn i anleggene. Resultatene i prosjektet har så langt vært svært lovende, og det er ikke påvist en eneste lakselus, forklarer Jenssen.

 

Frisk som en fisk

Fiskens helse påvirkes av temperatur og oksygenkonsentrasjon. I tradisjonelle oppdrettsanlegg styres dette blant annet av anleggets beliggenhet, strøm, vær, sesong og algevekst. I lukkede merder kan det kontrolleres i større grad.

 

– Ved at vannet pumpes aktivt inn anlegget vil fisken få mer stabile temperaturer enn hva som er mulig i tradisjonell sjøbasert oppdrett. Som ved oppdrett på land, kan vannet tilsettes oksygen. Dette styres automatisk gjennom sensorer i merdene og bidrar ytterligere til at fisken får stabile og gode levevilkår. Man vil dermed kunne redusere sykdom og dødelighet i anlegget, forteller Jenssen.

 

Han forklarer videre at et slikt anlegg også har muligheten til å rense avløpsvannet. – Dette vil redusere påvirkningen på økosystemet rundt anlegget betraktelig. Oppsamlet avfall kan utnyttes videre, for eksempel til produksjon av biogass, sier han.

 

 

Kontaktpersoner:

* Teknologisk Institutt, leder for havbruksprosjekter Mads Jenssen, mobil 97 68 97 85

* Plastsveis AS, Trond Johannessen, mobil 90 58 92 28

 

 

Om ClosedFishCage (CFC):

* ClosedFishCage er et lukket, sjøbasert merdsystem (innhegningssystem) for oppdrett av laks, ørret, torsk, Sea Bass, og Sea Bream.

* CFC benytter en spesiell type presenningsduk som ”innhegning” for fisken som erstatning for den tradisjonelle noten som benyttes i dagens oppdrettsanlegg.

* System for pumping og kontroll av innløp og utløp fra lukket merdpose.

 

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Mads_FOTO-Fredrik-Arff.jpg 34,86 kB (6144x4096)
Bilde - vedlegg til sak CFC_Render3Dskisse.png 18,11 kB (3432x1831)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Teknologisk Institutt, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 23.05.2011 08:20
Teknisk løsning ZEVS AS