Enorm vekst i falske studiesteder
I rapporten fra det svenske Högskoleverket fremgår det at antall falske studiesteder på internett er mer enn firedoblet fra 2000 til 2004, og at problematikken rundt studenter med falske universitetsgrader anses som stadig økende. Daglig leder i medlemsorganisasjonen HR Norge, Even Bolstad, advarer nå både arbeidsgivere og studenter i Norge mot grader fra slike læresteder.
– Til tross for at vi ennå ikke har klare tall på utviklingen i Norge, er det svært nærliggende å regne med at problemet er like reelt i Norge som i Sverige, sier Bolstad. Han oppfordrer alle arbeidsgivere til å ta seg tid til å sjekke referanser og grader som kommer fra ukjente læresteder.
– Mange arbeidsgivere har dårlige rutiner på å sjekke referanser, og tar ikke høyde for at papirene som blir forelagt kan være falske. Slik sett er norske arbeidsgivere naive. Det tjener alle parter at slike problemer blir tatt ved roten. Arbeidssøkere må få klar beskjed om at slikt juks ikke aksepteres i arbeidslivet, sier Bolstad.
Tilbud via internett
De fleste med e-posttilgang har fått flere henvendelser som tilbyr både doktorgrader og mastergrader for noen tusenlapper. De bløffuniversitetene man møter har ofte lave eller ingen inntakskrav, de reklamerer med hvor kjapt og lett en søker kan ta eksamen, at det ikke er noen krav til pensumbøker, men at man likevel er garantert gode karakterer. Den svenske undersøkelsen viser at de falske studiestedene hovedsakelig markedsfører seg gjennom internett, enten ved reklame på nettsteder eller ved spam, altså massebombardering av e-post.
Kan straffes
Professor i strafferett ved Universitetet i Oslo, Ståle Eskeland, kan fortelle at det er ulovlig å benytte seg av falske universitetsdokumenter.
– Det er straffbart både å bruke falske universitetsgrader om vedkommende ønsker å oppnå en fordel ved dokumentet, slik man gjør når man for eksempel søker en jobb, opplyser Eskeland.
– Truer kunnskapssamfunnet
Heidi Arnesen Austlid, prosjektleder i IKT-Norge, er ikke ukjent med problematikken rundt studenter som kjøper seg formell kompetanse på nettet. En utvikling hun advarer mot på det sterkeste.
– Denne type utvikling er en av baksidene ved den informasjonsstrømmen vi har fått gjennom internett. Dette understreker nok en gang hvor viktig det er lære unge mennesker digital dømmekraft på et tidlig tidspunkt, sier Austlid. Hun tror ikke det finnes norske bløffuniversiteter på markedet, og synes det er forkastelig at utenlandske aktørene tjener penger på å lure norske studenter og arbeidsgivere.
– Slikt bedrageri truer dagens kunnskapssamfunn. I it-næringen blir formell kompetanse i stadig større grad ansett som nødvendig, og vi ser at it-kompetanse fra gutterommet ikke lenger strekker til. Det er derfor viktig at studenter forstår verdien som ligger i å skaffe seg solid kunnskap, sier Austlid.
Kontaktperson:
- HR Norge, daglig leder Even Bolstad, tlf: 22 11 11 22 / 90 66 67 20, e-mail: even.bolstad@hrnorge.no