presseticker

Skip to main content

Gründere roser utradisjonelt innovasjonsprogram

  Publisert: 07.05.2025 06:54 - av  Henning Poulsen

TRÅKKER TIL FOR BEDRE INNOVASJON. Anne Elisabeth Bull i DOGA mener at designdrevet innovasjon vil gi bedre nyskaping. Foto: Sverre Christian Jarild

 

NYE IDEER. – Støtten fra DOGA gir bedrifter mulighet til å utforske nye ideer sammen med brukerne, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap). Foto: NFD

Harald Lønning (t.v.) forteller at Runwell ikke ville blitt noe av uten DOGA-støtten. Foto: Haakon Nordvik

En rekke norske gründere hyller innovasjonshjelpen de har fått fra DOGA. Nå skal nye 13 millioner kroner deles ut gjennom Designdrevet innovasjonsprogram (DIP).

– Midlene vi mottok ble helt avgjørende i en kritisk fase av prosjektet, sier Øyvind Gedde, gründer og administrerende direktør i Movu Mobility.

 

– Uten støtten vi fikk ville ikke selskapet vårt eksistert i dag, forteller Harald Lønning, gründer og daglig leder i Runwell.

 

– Ved å få midler til å gjøre en skikkelig kartlegging av forutsetninger og brukerbehov, unngikk vi å gjøre et kostbart feilskjær, sier Jo Egil Tobiassen, gründer og daglig leder i Northern Playground.

 

– Grip sjansen

Siden 2009 har DOGA delt ut om lag 125 millioner kroner til 283 bedrifter gjennom Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). I år er innovasjonspotten på 13 millioner kroner, og fristen for å søke om DIP-midler går ut onsdag 21. mai.

 

Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) oppfordrer små og store bedrifter over hele landet til å gripe muligheten og satse på designdrevet innovasjon:

 

– I en tid preget av internasjonal uro og økende usikkerhet, er det viktig at norsk næringsliv står støtt og utvikler nye løsninger med utgangspunkt i reelle behov. Støtten fra DOGA gir bedrifter mulighet til å utforske nye ideer sammen med brukerne. Det gir både økt treffsikkerhet og styrket konkurransekraft, sier Myrseth.

 

Anne Elisabeth Bull leder satsingsområdet designdrevet innovasjon i DOGA. Hun forteller at DIP-midlene går til å få inn designkompetanse i den viktige idéfasen.

 

– Ved hjelp av designmetodikk får du avdekket reelle brukerbehov. Det gir deg langt mer treffsikker innovasjon enn om du baserer deg på gjetting og antagelser. Dermed kommer innovasjonsprosjektet inn i riktig spor med én gang, sier hun.

 

Lytte, teste, lære

Øyvind Gedde i Movu Mobility understreker at god design handler om langt mer enn det rent estetiske.

 

– Design er den bærende strukturen i løsningen vår. Brukerne sier de føler seg tryggere og mer selvstendige. Ikke minst ønsker de faktisk å bruke produktet. Da vet vi at vi har truffet, sier han.

 

I kjølvannet av DIP-midlene selskapet fikk i 2020, har de utviklet en kul og sprek trillevenn, Movu. Den kan erstatte den trauste rullatoren, et hjelpemiddel som mange synes er stigmatiserende.

 

– Støtten ga oss rom til å utvikle løsningen med utgangspunkt i faktiske brukerbehov, ikke antagelser. DOGA-midlene gjorde det mulig å involvere både sluttbrukere, helsepersonell og samarbeidspartnere tidlig – noe som har gitt dypere innsikt, tydelig retning og høyere legitimitet, forklarer Gedde.

 

Så langt har 20 forhandlere i Norge tatt inn Movu, og snart står Sverige og Danmark for tur. Gedde mener at støtten fra DOGA har vært helt sentralt for å komme dit de er i dag.

 

– Midlene fra DOGA har gitt oss en sjelden mulighet til å gjøre innovasjonsarbeidet grundig. Det handler om å lytte, teste og lære – ikke gjette. For oss har det ført til løsninger vi aldri ville utviklet uten denne metodiske og menneskelige tilnærmingen, sier han.

 

– Ville ikke eksistert uten DIP

En person som kan skrive under på effekten av designdrevet innovasjon er Harald Lønning i Runwell, et norsk oppstartsselskap som leverer helhetlige HMS-systemer til utelivsbransjen.

 

– Uten støtten vi fikk fra DOGA i 2020, ville ikke Runwell eksistert i dag. Midlene gjorde at vi kunne koble på designbyrået Larssen Amaral og virkelig komme til bunns i problemstillingen, i stedet for å jobbe overfladisk med symptomene. Resultatet ble så spennende at vi opprettet et eget selskap, forteller han.

 

Løsningen til Runwell brukes av alle mulige aktører i serveringsbransjen over hele landet, fra boutiquehoteller og kebabsjapper til hotellkjeder og Michelin-restauranter. Ved forrige aksjeemisjon ble selskapet verdsatt til 120 millioner kroner.

 

Suksess i fiasko

I fjor mottok klesmerket Northern Playground innovasjonsmidler til å utvikle en modell for lokal klesproduksjon.

 

– Nesten alle klær vi bruker i Norge er produsert i et lavkostland på andre siden av kloden. Vi har lenge hatt en ambisjon om å produsere mer av klærne våre

her på Østlandet, og med DOGA-støtten fikk vi mulighet til å gå skikkelig inn i problemstillingen, sier Jo Egil Tobiassen.

 

Sammen med designbyrået EY Doberman kartla Northern Playground den lokale produksjonskapasiteten med vekt på både kvalitet, kostnad og skalerbarhet. Deretter undersøkte de betalingsviljen hos sine eksisterende kunder ved hjelp av en prototype – en kvalitetsjakke produsert i restmaterialer i ull.

 

Svarene de fikk var nedslående.

 

– Den kapasiteten vi trenger for å skalere denne typen klesproduksjon, eksisterer ikke lokalt i dag. Effektiviteten blir til slutt for lav, og det er vanskelig å se at vi kan oppnå et skjæringspunkt mellom pris og kvalitet som blir bra for kunden, forteller Tobiassen.

 

Han ser likevel en oppside ved prosjektet.

 

– Vi fikk et entydig svar på noe vi har lurt lenge på. Selv om det ikke ble slik vi håpet, så unngikk vi å gå inn i et stort og kostbart prosjekt som hadde vært dømt til å mislykkes. Nå kan vi heller konsentrere oss om å bli bedre på andre områder, som for eksempel å produsere enklere produkter i Oslo, sier Tobiassen.

(Pressenytt)

 

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, leder for designdrevet innovasjon, Anne Elisabeth Bull, mobil 90 61 95 19, aeb@doga.no

 

 

Bildetekster:

TRÅKKER TIL FOR BEDRE INNOVASJON. Anne Elisabeth Bull i DOGA mener at designdrevet innovasjon vil gi bedre nyskaping. Foto: Sverre Christian Jarild

 

NYE IDEER. – Støtten fra DOGA gir bedrifter mulighet til å utforske nye ideer sammen med brukerne, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap). Foto: NFD

 

Dette er Design og arkitektur Norge (DOGA):

DOGA stimulerer til bærekraftig verdiskaping og innovasjon gjennom design og arkitektur. Gjennom Designdrevet innovasjonsprogram (DIP) bidrar DOGA til

 

* bruk av designmetodikk i idéutviklingsfasen av nyskapingsprosjekter. Dette sikrer bedre og mer samfunnsnyttig innovasjon.

* ny kompetanse om designdrevet innovasjon – som leder til nye produkter, tjenester, prosesser eller organisasjonsformer.

* dypere forståelse av kunder og brukere, noe som kan bidra til høyere salg og økte markedsandeler.

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 07.05.2025 06:54
Teknisk løsning ZEVS AS