presseticker

Skip to main content

Merket for god design 2013:

Norske innovasjoner for barn med spesialbehov (SPERREFRIST TIL KL 18.00)

  Publisert: 17.04.2013 09:55 - av  Henning Poulsen

LinusCare og Cloud Nine har fått Merket for god design fra Norsk Designråd for ”Linus Vesten”. Foto: Anki Grøthe

”Linus Vesten”. Foto: Anki Grøthe

Krabat har fått Merket for god design for Krabat Jockey Plus. Foto: Krabat

Oslo: Mens Krabat har laget en sadelstol som gir funksjonshemmede barn en aktiv sittestilling, har LinusCare utviklet en vest for sondeernæring som lar barnet leke fritt og uanstrengt. Nå har begge blitt belønnet med Merket for god design.

Utmerkelsene ble delt ut onsdag 17. april i Oslo under Designdagen, et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd. – Merket for god design gis til de mest innovative og modige bedriftene og designerne vi har i Norge akkurat nå, sier Thea Mehl, prosjektleder i Norsk Designråd.

 

LinusCare: Fikk idé fra store, tunge hjelpemidler

Da sønnen Linus ble syk i 2003 og måtte få ernæring gjennom en sonde i magen fikk Nina Berntsson en idé.

 

– Sekken sønnen min fikk fra sykehuset var stor og tung, og gjorde det vanskelig med lek og fysisk aktivitet de timene han var påkoblet ernæring. Jeg begynte å tenke på hvordan dette kunne gjøres annerledes, forteller hun.

 

Berntsson sydde to vester til Linus, og begge slo an. Vestene skjulte slangene og gjorde det lettere å bære rundt på utstyret. Dermed kunne sønnen delta i leken i barnehagen på en helt ny måte.

 

Avlaste, ikke belaste

Etter hvert forsto Berntsson at nyskapingen hennes kunne hjelpe flere. LinusCare AS ble stiftet og i 2008 fikk firmaet støtte både av Hemsedal kommune og Innovasjon Norge. Etter prøveproduksjon og grundig testing ble det klart at ”Linus Vesten” måtte oppdateres og moderniseres. Designbyrået Cloud Nine og Rita Schäffer ble hyret inn, og sammen tok gründer og designer de nødvendige grepene.

 

– Design er spesielt viktig når det er barn som skal bruke hjelpemiddelet. Komfort og brukervennlighet er helt vesentlig, men det er også viktig at hjelpemiddelet ser bra ut. Det skal ikke være en belastning, men en avlastning, understreker Berntsson.

 

Gjemmer bort utstyret

Den ferdige vesten har et moderne snitt og ligner absolutt ikke på noe hjelpemiddel. Ernæring og pumpe er plassert diskret inne i vesten. Slangesettet ligger skjult inntil kroppen, noe som både holder ernæringen varm og reduserer sjansen for at slangen henger seg fast under lek. Dessuten er vesten mye lettere enn andre bæresystemer.

 

”Linus Vesten” ble lansert i vinter, og Nina Berntsson har fått mange positive tilbakemeldinger fra fornøyde foreldre. Nå håper hun at vesten kommer inn i hjelpemiddelsystemet i flere europeiske land.

 

Krabat: Aktiv sittestilling gir mestringsfølelse

Hvorfor finnes det ikke arbeidsstoler som gir funksjonshemmede barn bedre sittestilling? Norske Krabat tok utfordringen og konstruerte en sadelstol som gir god rygg- og hodestøtte og en aktiv sittestilling. Nå har ”Krabat Jockey Plus” blitt en salgssuksess i Norge og snuser på det lukrative amerikanske markedet.

 

– Vi fant ut av mange funksjonshemmede barn hadde behov for mer støtte i overdelen av kroppen. Slik kunne de bli mer aktive og få en følelse av mestring. Samtidig skjønte vi at en mer avansert stol kunne åpne store markeder for oss internasjonalt. I mange land får funksjonshemmede barn nemlig bare én stol. Da vil en stol med mange funksjoner ha et konkurransefortrinn, sier daglig leder Fredrik Brodtkorb.

 

Trosset konservativ bransje

Han beskriver en konservativ hjelpemiddelbransje der kopiene florerer og nyskaping ligger på et minimum. – Dette er i stor grad kundenes feil, og kundene er myndighetene og forsikringsselskapene. De opererer med klare rammer for hva et hjelpemiddel skal være, og innovative løsninger faller ofte utenfor, sier Brodtkorb.

 

Dette la likevel ingen demper på nyskapingsiveren i Krabat. En prosjektgruppe bestående av en industridesigner, en ergoterapeut og to fysioterapeuter fikk i oppgave å lage en stol som ga brukerne en aktiv sittestilling, god ryggstøtte og som dessuten ikke så ut som et typisk hjelpemiddel. Underveis trakk de på norske og internasjonale terapeutmiljøer.

 

– Hos oss blir alt designet for å sette barnet – ikke hjelpemiddelet – i høysetet. Produktene skal se tøffe og kule ut, og ikke oppleves som stigmatiserende, forklarer Krabat-sjefen.

 

Salgssuksess og eksportpotensial

Krabat Jockey Plus ble lansert på den årlige konferansen for cerebral parese på Oslo Kongressenter i januar 2012, og salget har gått over all forventning. I fjor økte Krabat omsetningen med 30 prosent, og ifølge Brodtkorp skyldtes dette i stor grad den nye stolen.

 

Produsenten er også i startgropen på eksportsiden. Krabat Jockey Plus selger allerede godt i Sverige. I tillegg har Krabat signert en avtale med distributøren Ottobock, som har 17 kontorer rundt omkring i USA.

 

– På grunn av kutt i offentlige midler får amerikanske funksjonshemmede barn stadig mindre støtte til hjelpemidler. Dermed seiler foreldre opp som en ny kundegruppe. De ønsker det aller beste for barna sine og oppfatter stolen vår som unik og gjennomarbeidet, forteller Brodtkorp, og legger til: – Visjonen vår er å være best i verden på det vi gjør. Da må vi inn på det amerikanske markedet. Lykkes vi der vil vi kunne lykkes overalt!

(Pressenytt)

 

Til redaksjonen: Designdagen 2013 streames på norskdesign.no fra klokken 10.00 i dag. Priser og utmerkelser deles ut på ettermiddagen.

 

FAKTABOKS:

Merket for god design:

* En utmerkelse som deles ut hvert år av Norsk Designråd

* Anerkjenner vellykket bruk av design i innovasjonsprosjekter

* Bedrifter og designbyrå søker med produkter eller løsninger de har utviklet i fellesskap

* I år var det 143 søkere

* 17. april mottar 39 av disse Merket for god design

 

Bildetekster:

LinusCare og Cloud Nine har fått Merket for god design fra Norsk Designråd for ”Linus Vesten”.

 

Krabat har fått Merket for god design for Krabat Jockey Plus.

 

Jurykjennelser, bilder, underlag:

Nyhetssaker og jurykjennelser fra årets utdeling av Merket for god design legges her kl 18.00, onsdag 17. april: http://www.norskdesign.no/finn-tidligere-mottakere/category8516.html?mainSearchCategory=227&articlesearchstring=Skriv+inn+s%C3%B8keord&firstCategorySearch=0&secondCategorySearch=0&year=2013 (Dersom du ikke finner den aktuelle mottakeren på førstesiden, så bla deg bakover)

Ytterligere bilder av prosjektene legges ut her til samme tidspunkt: http://www.norskdesign.no/bildegalleri/category273.html

 

Kontaktpersoner:

* Krabat, daglig leder Fredrik Brodtkorb, mobil 958 23 069

* LinusCare, daglig leder Nina Berntsson, mobil 971 80 532

* Norsk Designråd, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Norsk Designråd, prosjektmedarbeider Line Aandal Røijen, mobil 911 74 639

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 17.04.2013 09:55
Teknisk løsning ZEVS AS