presseticker

Skip to main content

Merket for god design 2013:

Norsk helseinnovasjon kan redde mødre i u-land (SPERREFRIST TIL KL 18.00)

  Publisert: 17.04.2013 08:43 - av  Henning Poulsen

Laerdal Global Health har fått Merket for god design fra Norsk Designråd for MamaNatalie.

Oslo: Laerdal Global Health har laget en fødselssimulator som kan redde livet til tusenvis av mødre i utviklingsland. Nå har selskapet fått det ettertraktede Merket for god design.

Utmerkelsene ble delt ut onsdag 17. april i Oslo under Designdagen, et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd. – Merket for god design gis til de mest innovative og modige bedriftene og designerne vi har i Norge akkurat nå, sier Thea Mehl, prosjektleder i Norsk Designråd.

 

Fødselshjelp i utviklingsland

Hvert år dør omkring 280 000 mødre i forbindelse med fødsel. 99 prosent av disse dødsfallene skjer i utviklingsland, og den mest utbredte dødsårsaken er blødninger etter fødsel. Stavangerbaserte Laerdal Global Health innså behovet for å lære opp millioner av fødselshjelpere. Dette førte til utviklingen av MamaNatalie.

 

– Langt de fleste dødsfall i utviklingsland i forbindelse med fødsel kunne vært unngått dersom noen med kunnskap om basal fødselshjelp var til stede. De fleste fødselssimulatorene på markedet er altfor dyre for å kunne kjøpes inn i store volum i utviklingsland, og er dessuten ofte for kompliserte. Her fyller MamaNatalie et viktig behov, sier Ingrid Lærdal. Hun er assisterende leder i Laerdal Global Health, et profittløst selskap som ble opprettet i 2010 for å bidra til å bekjempe barne- og mødredødelighet i forbindelse med fødsel.

 

Først datter, så mamma

Historien om MamaNatalie startet i 2008. Da ble Laerdal med i ”Helping Babies Breathe”, et prosjekt som jobber for å bidra til FNs tusenårsmål om å redusere barnedødeligheten i utviklingsland. Engasjementet førte til utviklingen av nyfødtsimulatoren NeoNatalie, som fikk Merket for god design i 2011. Prosjektet gjorde også at Laerdal ønsket også å se på hvordan mødredødeligheten kunne reduseres.

 

Et team med produktutviklere og industridesignere fra Laerdal samarbeidet tett med jordmødre og leger i Norge, Afrika, Asia og USA. Over en periode på halvannet år ble det bygget rundt et dusin prototyper, før et ferdig produkt kunne lanseres i 2011.

 

Fester simulatoren til instruktøren

Resultatet ble en fødselssimulator som gir svært realistisk trening i hvordan blødninger etter fødsel kan kontrolleres. Den er enkel å bruke og tilpasset behovene i utviklingsland. Dessuten er simulatoren så rimelig at helsemyndigheter og andre organisasjoner har råd til å kjøpe den inn i store mengder. Slik blir opplæring også tilgjengelig i de mest avsidesliggende og fattige områdene i verden.

 

Fødselssimulatoren er dessuten nyskapende når det kommer til realismen i opplæringen. – Vi ønsker å sette fokus på den viktige kommunikasjonen mellom fødselshjelper og den fødende. Derfor er MamaNatalie laget som en kunstig mage og underliv. Den festes direkte på instruktørens kropp, og kan simulere både normale og kompliserte fødselsforløp, sier Ingrid Lærdal.

 

MamaNatalie tar også hensyn til tabuer knyttet til kvinnekroppen som eksisterer i en del kulturer. Derfor har underlivet fått et abstrahert utseende som ikke støter brukerne. Et kulturelt tilpasset kursopplegg legger til rette for praktisk simuleringstrening. Læremateriellet tar hensyn til at mange fødselshjelpere i utviklingsland ikke kan lese eller skrive. Farger, symboler og tegninger erstatter tekst og gjør opplæringen så intuitiv som mulig.

 

Like relevant i Vesten

Selv om MamaNatalie opprinnelig ble utviklet for å brukes i utviklingsland, viste brukertester at den også er svært relevant i vestlige land. I studier foretatt ved et sykehus i USA kommer MamaNatalie bedre ut enn simulatorer som koster opptil 200 ganger mer. Laerdal har derfor introdusert simulatoren i vestlige land i en ”Kjøp én – gi bort én”-kampanje, der hvert kjøp finansierer at en enhet doneres til bruk i et utviklingsland. Så langt har om lag 1000 simulatorer blitt donert gjennom kampanjen.

(Pressenytt)

 

Til redaksjonen: Designdagen 2013 streames på norskdesign.no fra klokken 10.00 i dag. Priser og utmerkelser deles ut på ettermiddagen.

 

FAKTABOKS:

Merket for god design:

* En utmerkelse som deles ut hvert år av Norsk Designråd

* Anerkjenner vellykket bruk av design i innovasjonsprosjekter

* Bedrifter og designbyrå søker med produkter eller løsninger de har utviklet i fellesskap

* I år var det 143 søkere

* 17. april mottar 39 av disse Merket for god design

 

Bildetekst:

Laerdal Global Health har fått Merket for god design fra Norsk Designråd for MamaNatalie.

 

Jurykjennelser, bilder, underlag:

Nyhetssaker og jurykjennelser fra årets utdeling av Merket for god design legges her kl 18.00, onsdag 17. april: http://www.norskdesign.no/finn-tidligere-mottakere/category8516.html?mainSearchCategory=227&articlesearchstring=Skriv+inn+s%C3%B8keord&firstCategorySearch=0&secondCategorySearch=0&year=2013 (Dersom du ikke finner den aktuelle mottakeren på førstesiden, så bla deg bakover)

Ytterligere bilder av prosjektene legges ut her til samme tidspunkt: http://www.norskdesign.no/bildegalleri/category273.html

 

Kontaktpersoner:

* Laerdal Global Health, assisterende leder Ingrid Lærdal, mobil 951 45 168

* Norsk Designråd, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Norsk Designråd, prosjektmedarbeider Line Aandal Røijen, mobil 911 74 639

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 17.04.2013 08:43
Teknisk løsning ZEVS AS