presseticker

Skip to main content

Unge talenter 2013:

Et stikk mot feilmedisinering og kronglete kontakter - SPERREFRIST TIL 17.4. KL 19.15

  Publisert: 17.04.2013 07:25 - av  Henning Poulsen

Med stikkontakten ”Flow” havnet Nima Shahinian på delt førsteplass i Design for alle-klassen i konkurransen Unge talenter 2013.

Maren Skyrudsmoen og Camilla Monrad-Krohn har kommet på delt førsteplass i Design for alle-klassen i Unge talenter 2013 med ”Cinsona”.

Oslo: Nima Shahinian har designet en stikkontakt som gjør det enkelt å sette inn støpselet uansett om du er svaksynt, har nedsatt kroppsmotorikk eller bare har en dårlig dag. Maren Skyrudsmoen og Camilla Monrad-Krohn har laget en emballasje som minimerer sjansen for feilmedisinering. Nå har de kommet på delt førsteplass i Design for alle-klassen i konkurransen Unge talenter 2013.

Prisene ble delt ut onsdag 17. april i Oslo under Designdagen, et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd. Unge talenter er en konkurranse som belønner unge og fremadstormende designere.

 

– Årets vinnere viser stort samfunnsengasjement og løser både komplekse og hverdagslige problemer med empati og innovasjon. Deres generasjon med designere skal forme de produktene og løsningene vi alle kommer til å bruke i fremtiden, sier Thea Mehl. Hun er prosjektleder for Merket for god design og Unge talenter i Norsk Designråd.

 

Norsk Designråd og Deltasenteret står bak Design for alle-klassen i konkurransen Unge talenter. Leder for Deltasenteret, Åse Kari Haugeto, håper prisen kan inspirere morgendagens designere til å ta tak i små og store samfunnsutfordringer.

 

Flow: Stagnert stikkontakt

Vi skaffer oss stadig flere dingser som trenger strøm, enten det er mobiltelefoner, tv-utstyr eller kjøkkenmaskiner. Likevel har stikkontakten ikke utviklet seg nevneverdig på flere tiår. Ikke sjelden må man ned på alle fire for å sikte inn støpselet. Hvorfor må en tilsynelatende enkel oppgave være så vanskelig?

 

Nettopp dette spørsmålet stilte Nittedal-gutten og designstudenten Nima Shahinian seg. – Det begynte ved en tilfeldighet. Jeg prøvde å koble inn en lader til min bærbare datamaskin, og ble sittende og fomle. Deretter slo det meg at det som var et bittelite irritasjonsmoment i min hverdag måtte være et stort problem for andre, forteller han.

 

Ikke et hjelpemiddel

Shahinian bestemte seg derfor for å bruke prinsipper fra universell utforming når han skulle skrive oppgaven sin ved Institutt for produktdesign på Høgskolen i Oslo og Akershus. Han ble utfordret av sin veileder Torgrim Eggen. Hva er egentlig universell utforming?, spurte den erfarne industridesigneren.

 

– Jeg hadde aldri tenkt over akkurat dét før. Det var viktig for meg å ikke lage et stygt og stigmatiserende hjelpemiddel. I stedet ønsket jeg å tenke helt nytt rundt stikkontakten og komme opp med noe som alle kunne ha nytte av, forklarer Shahinian.

 

Gjennom Deltasenteret kom han i kontakt med en revmatiker som ga nyttige innspill. Deretter lagde Shahinian et halvt dusin prototyper som ble testet ut på familie og venner.

 

Genial spiralform

Sluttresultatet heter ”Flow”, og er like enkelt som det er genialt. En spiralform i bunnen av kontakten gjør at støpselet finner veien helt av seg selv. I tillegg er kantene avrundet slik at de fungerer som en trakt som gjør det lettere å treffe stikkontakten. Flow er laget for å passe til all slags innmat. Stikkontakten følger dessuten alle elforskrifter og er tilpasset storproduksjon i fabrikk.

 

– I tillegg er Flow estetisk pen, i alle fall så pen som en stikkontakt kan bli. Dermed passer den inn både i boliger og forretningslokaler, fremfor å se ut som et hjelpemiddel. Det er svært viktig når du lager noe som skal være et rent hverdagsprodukt, sier Shahinan.

 

Cinsona: Medisinering for alle

Til tross for at om lag 130 000 nordmenn har nedsatt syn, er medisin ofte pakket inn i emballasje som er vanskelig å tyde selv for de mest skarpsynte blant oss. Skriften er gjerne liten, og livsviktige opplysninger er sauset sammen med triviell informasjon. Og når pakken først er åpnet blir det gjerne til at pillebrett og instruksjoner havner på forskjellige steder i medisinskapet. Alt dette bestemte to designstudenter seg for å gjøre noe med.

 

– Vi kan alle komme i skade for å feilmedisinere oss selv. Derfor ønsket vi å lage en emballasje som gjør medisinering enklest mulig for alle, fremfor å skape et hjelpemiddel for spesielle grupper, sier Maren Skyrudsmoen fra Solør. Hun har gjennomført prosjektet sammen med medstudent Camilla Monrad-Krohn.

 

Alvorlige konsekvenser

Foranledningen var en skoleoppgave i inkluderende design ved Arkitektur- og designhøgskolen. Skyrudsmoen og Monrad-Krohn bestemte seg for å jobbe med medisin og helse, og tok kontakt med Blindeforbundet. Her fikk de to unge designerne bekreftet at feilmedisinering er et problem blant mange svaksynte.

 

– Forveksling av medisin er ikke uvanlig, og dette kan få alvorlige konsekvenser for dem det gjelder. Selv om de fleste emballasjer har blindeskrift, er ikke dette alene nok til å forhindre feilmedisinering, sier Skyrudsmoen.

 

Gjennom Blindeforbundet kom de to designerne i kontakt med en svaksynt kvinne. Hun ble prosjektets elitebruker og ble satt i gang med å vurdere dagens emballasjeløsninger. Basert på dette lagde Skyrudsmoen og Monrad-Krohn flere prototyper som elitebrukeren testet og vurderte.

 

Henger sammen

Resultatet er emballasjen ”Cinsona”. Det mest banebrytende med løsninger er at pillebrett, instruksjoner og ytre emballasje henger sammen i én del. Dermed minker sjansen for å miste informasjon om medisinen, noe som igjen reduserer risikoen for feilmedisinering.

 

Et enkelt enhåndsgrep er nok til å åpne emballasjen og vippe fram brettet med medisin. Dette gjør at brukerne slipper å dra medisinbrettene ut av pakken hver gang de skal ta en tablett. Farger, kontraster og skriftstørrelse er brukt bevisst for å tydeliggjøre den viktigste informasjonen brukerne trenger.

 

Nå håper de to designerne at en aktør i legemiddelsindustrien kommer på banen, slik at de kan fortsette arbeidet med Cinsona. – Emballasjen er samfunnsnyttig, men også enkel og rimelig å sette i produksjon. Å få en Unge talenter-pris gir oss forhåpentligvis den oppmerksomheten vi trenger for å få realisert Cinsona, sier Skyrudsmoen.

 

Talentutstilling

Fra 24. april til 26. mai skal Norsk Designråd vise fram årets fem vinnere av Unge talenter samt 15 av søkerne til designkonkurransen i en utstilling på DogA i Oslo. Utstillingen er satt sammen av kurator Benedicte Sunde, og er åpen for alle som er nysgjerrig på norsk designfremtid.

(Pressenytt)

 

Til redaksjonen: Designdagen 2013 streames på norskdesign.no fra klokken 10.00 i dag. Priser og utmerkelser deles ut på ettermiddagen.

 

FAKTABOKS

Unge talenter 2013:

Delt 1. plass – klassen Design for alle: Nima Shahinian – ”Flow” og Maren Skyrudsmoen/Camilla Monrad-Krohn – ”Cinsona”

1. plass – Åpen klasse: Manuela Aguirre/Jan Kristian Strømsnes – ”Designing for Dignity in a Sexual Violence Response System”

2. plass – Åpen klasse: Jan Kristian Strømsnes – ”Nautical Controls for the Future”

3. plass – Åpen klasse: Edvin Klasson/Ola Brandsnes – ”Vipp og Lek!”

 

 

Jurykjennelser, bilder, underlag:

Nyhetssaker, jurykjennelse og produktbilder fra årets utdeling av Unge talenter Nyhetssaker og jurykjennelser fra årets utdeling av Unge talenter legges her kl 19.15, onsdag 17. april: http://www.norskdesign.no/finn-tidligere-mottakere/category8516.html?mainSearchCategory=227&articlesearchstring=Skriv+inn+s%C3%B8keord&firstCategorySearch=0&secondCategorySearch=0&year=2013 (Dersom du ikke finner den aktuelle mottakeren på førstesiden, så bla deg bakover)

 

Bildetekster:

Med stikkontakten ”Flow” havnet Nima Shahinian på delt førsteplass i Design for alle-klassen i konkurransen Unge talenter 2013.

 

Maren Skyrudsmoen og Camilla Monrad-Krohn har kommet på delt førsteplass i Design for alle-klassen i Unge talenter 2013 med ”Cinsona”.

 

 

 

Kontaktpersoner:

* Nima Shahinian, mobil 944 28 003

* Maren Skyrudsmoen, mobil 936 01 389

* Camilla Monrad-Krohn, mobil 926 52 175

* Norsk Designråd, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Norsk Designråd, prosjektmedarbeider Line Aandal Røijen, mobil 911 74 639

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Flow2.jpg B (3744x5616)
Bilde - vedlegg til sak Cinsona1.jpg B (7016x4961)
Bilde - vedlegg til sak Cinsona2.jpg B (7016x4961)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 17.04.2013 07:25
Teknisk løsning ZEVS AS