presseticker

Skip to main content

Merket for god design 2013:

Vossedesigner bak ekstrem norsk sportsbag (SPERREFRIST TIL KL 18.00)

  Publisert: 17.04.2013 07:47 - av  Henning Poulsen

Db Equipment og Per Finne Industridesign, Kacper Prochownik og Anti har fått Merket for god design fra Norsk Designråd for ”The Douchebags”.

Oslo: Per Finne Industridesign har vært med på å revolusjonere måten sportsutstyr transporteres på. Nå har vossedesigneren fått Merket for god design for reisekonseptet ”The Douchebags”.

Utmerkelsen ble delt ut onsdag 17. april i Oslo under Designdagen, et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd. – Merket for god design gis til de mest innovative og modige bedriftene og designerne vi har i Norge akkurat nå, sier Thea Mehl, prosjektleder i Norsk Designråd.

 

– Det har skjedd lite innan utvikling av sportsbagar dei siste åra, og det meste ser traust og likt ut. Difor har det vore ekstra artig å få vera med på eit prosjekt der ein så til dei grader går utanfor alle etablerte konvensjonar. Douchebags skiller seg ut frå alt anna i marknaden både når det gjeld form og funksjon, sier Per Finne i Per Finne Industridesign på Voss.

 

10-doblet volumet

Hvorfor er det slik at mens sportsutstyr blir stadig mer avansert, spesialisert og kostbart, så har ikke reisebagene utviklet seg på 10 år? Da Jon Olsson, en av verdens mest meritterte twintipkjørere, traff Truls Brataas skulle dette forandre seg. På ett år har reisesystemet ”The Douchebags” blitt millionbutikk og et foretrukket merke blant eliteutøvere i snowboard, slalåm og twintip.

 

– Produksjonsvolumet tidoblet seg i 2012, vi er nå inne i omkring 300 butikker i 20 land og har fått mye oppmerksomhet i internasjonale medier. Hele landslaget i twintip bruker produktene våre, og vi ble finalist til prisen ”Årets innovasjon” på verdens største sportsmesse. Og alt dette har skjedd på bare ett år, forteller Brataas.

 

Lærte fra 150 utøvere

Olsson, Brataas og medgründer Erling Magnus Solheim stiftet selskapet Db Equipment og gikk til Per Finne Industridesign, Kacper Prochownik og Anti for å få hjelp til å skape en bagasjeinnovasjon. Til utviklingsprosessen samlet de en brukergruppe på 150 aktive utøvere som bidro med sine erfaringer.

 

– Vi lærte at bagasjen måtte være solid, veie lite og kunne justeres i lengderetningen for å passe alle typer utstyr. Dessuten måtte det være enkelt å legge den sammen når den ikke var i bruk. Utøverne etterlyste også et bedre bæresystem, siden de tross alt bruker mye tid på å slepe tungt utstyr rundt på flyplasser og hoteller over hele verden, forklarer Brataas.

 

Bagasjesjauere bidro med innsikt i hvordan risikoen for skader på flyplass og i luften kunne reduseres. For å få et produkt som enkelt kunne industrialiseres ble ulike produsenter konsultert. Representanter for butikkhandelen kom med sine innspill for at løsningen skulle bli så salgbar som mulig.

 

Resultatet er et banebrytende bagasjesystem i flere deler. Bagene kan brukes hver for seg eller festes sammen, og kan transportere alt fra ski og brett til fotoutstyr.

 

Et skjelett laget av ABS gjør at bagene er superlette, samtidig som utstyret får god beskyttelse. Skjelettet lar seg også folde sammen. I tillegg kan bagen The Hugger brukes som ryggsekk, mens bagen The Douchebag har slepereim i enden. Sistnevnte kan også rulles ut i tilfelle du skal reise med lange ski.

 

Provoserende nok

Og når du nettopp har modernisert sportsbagens funksjonalisme, er det nærliggende å også se på det visuelle uttrykket. – Vi ønsket å kombinere rene linjer med et røft uttrykk. Navnet er akkurat så provoserende som det trenger å være for å bli lagt merke til i ekstremsportsegmentet. Forstår du det, fortjener du det, sier Brataas.

(Pressenytt)

 

Til redaksjonen: Designdagen 2013 streames på norskdesign.no fra klokken 10.00 i dag. Priser og utmerkelser deles ut på ettermiddagen.

 

FAKTABOKS:

Merket for god design:

* En utmerkelse som deles ut hvert år av Norsk Designråd

* Anerkjenner vellykket bruk av design i innovasjonsprosjekter

* Bedrifter og designbyrå søker med produkter eller løsninger de har utviklet i fellesskap

* I år var det 143 søkere

* 17. april mottar 39 av disse Merket for god design

 

Bildetekst:

Db Equipment og Per Finne Industridesign, Kacper Prochownik og Anti har fått Merket for god design fra Norsk Designråd for ”The Douchebags”.

 

Jurykjennelser, bilder, underlag:

Nyhetssaker og jurykjennelser fra årets utdeling av Merket for god design legges her kl 18.00, onsdag 17. april: http://www.norskdesign.no/finn-tidligere-mottakere/category8516.html?mainSearchCategory=227&articlesearchstring=Skriv+inn+s%C3%B8keord&firstCategorySearch=0&secondCategorySearch=0&year=2013 (Dersom du ikke finner den aktuelle mottakeren på førstesiden, så bla deg bakover)

Ytterligere bilder av prosjektene legges ut her til samme tidspunkt: http://www.norskdesign.no/bildegalleri/category273.html

 

Kontaktpersoner:

* Per Finne, mobil 911 44 120

* Db Equipment, daglig leder Truls Brataas, mobil 909 83 509

* Norsk Designråd, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Norsk Designråd, prosjektmedarbeider Line Aandal Røijen, mobil 911 74 639

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Douchebags1.jpg 1,44 MB (2487x3023)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 17.04.2013 07:47
Teknisk løsning ZEVS AS