presseticker

Skip to main content

Merket for god design 2014:

Trønderinnovasjoner til havs og på brødskiva (SPERREFRIST TIL KL 18.00)

  Publisert: 02.04.2014 07:30 - av  Henning Poulsen

Maritime Robotics og Minoko Design har mottatt Merket for god design for OceanEye Sensor Unit.

Grilstad og Strømme Throndsen Design mottar Merket for god design for sin innovative bordpakning med skrulokk.

Oslo: Maritime Robotics har skapt et innovativt luftovervåkingssystem som gjør det lettere å takle oljesøl. Grilstad har laget en emballasje med skrulokk som setter konkurrentenes påleggsinnpakninger i skammekroken. Nå hedres de med det ettertraktede Merket for god design.

Utmerkelsene blir delt ut onsdag 2. april i Oslo under Designdagen, et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd. – Merket for god design gis til de mest innovative og modige bedriftene og designerne i Norge akkurat nå, sier Line Aandal Røijen, prosjektleder i Norsk Designråd.

 

Maritime Robotics: Norsk luftovervåking tar av

Overvåking fra luften spiller en stadig viktigere rolle ved ulykker i oljebransjen. Det tøffe norske offshoreklimaet sliter imidlertid hardt på utstyret. Sammen med Levanger-baserte Minoko Design har Maritime Robotics utviklet et robust luftovervåkingssystem som nå er i ferd med å ta av.

 

– Vi så at bransjen hadde problemer med å finne sensorer som både var solide nok til å tåle norsk offshoreklima og samtidig lett nok til å kunne løftes fra en liten heliumsballong. Dessuten ønsket vi å gå bort fra en løsning der sensoren henger på liner under ballongen, siden dette kan gi uskarpe bilder. Vi så at bedre integrasjon mellom ballong og sensor kunne bety mer stabilt og håndterbart utstyr, forteller Eirik Evjen Hovstein, konstruktør og prosjektleder i trondheimsbaserte Maritime Robotics.

 

Minoko Design ble koblet på tidlig i prosessen. Siden de to selskapene ikke sitter i samme by ble det mange møter på Skype, mens lokale postbud fikk hendene fulle med å frakte prøver, modeller og prototyper mellom Levanger og Trondheim.

 

Trippelinnovasjon

De endte opp med å konstruere en trippelsensor, noe ingen andre har laget før dem. OceanEye Sensor Unit er utstyrt med både dagkamera og nattkamera samt en mottaker som identifiserer fartøy. Den er pakket inn i en kapsling som tåler svært barskt vær, og kan festes rett på ballongen. Dermed blir bildene skarpere og av høyere kvalitet. Av sikkerhetshensyn har enheten sterke farger, noe som gjør det lettere for piloter og andre å se den på god avstand.

 

Hovstein regner med at OceanEye Sensor Unit vinner betydelige markedsandeler innen luftovervåking de nærmeste årene. – Vi har nettopp landet en kontrakt med USAs største oljevernselskap om leveranse av to komplette systemer. For oss er det en bekreftelse på at vi har truffet godt med dette produktet. Vi tror dette går rett til himmels, smiler han.

 

Grilstad: Til kamp mot tørr pølse

Tørre pølseskiver som ligger i en istykkerrevet emballasje er en av livets konstante, små irritasjonsmomenter. Inntil nå: Grilstad revolusjonerer påleggshyllen med sin emballasje med skrulokk.

 

– Innovasjon er en av våre kjerneverdier, og da må vi være i stand til å tenke nytt på alle områder. Samtidig har innovasjon bare en hensikt dersom den gjør hverdagen enklere eller bedre, sier sortiments- og utviklingssjef Terje Sørnes.

 

Grilstad har lenge sett etter en løsning for mer funksjonell og forbrukervennlig innpakning av spekepølser. I forbrukerundersøkelser avdekket produsenten på Ranheim at folk synes pakkene er problematiske å åpne. De revner ofte når de åpnes, lukkefunksjonen fungerer ikke og pakningene holder seg ikke tette. Det fører til mindre appetittlig pålegg med kortere holdbarhet etter at emballasjen er åpnet.

 

Produsenten ønsket å reposisjonere seg som merkevare. Det innebar å utvikle ny design for hele Grilstads sortiment innen spekevarer. Ideen til skrulokkløsningen henter inspirasjon fra et smørbeger en av Grilstads medarbeidere tok med hjem fra Tyskland.

 

Millionsuksess og stor begeistring

Med på laget fikk Grilstad emballasjeprodusent RPC Superfos og Strømme Throndsen Design. De gikk i gang med å utvikle en ny pakning. Resultatet ble en emballasje med praktisk og hygienisk åpne- og lukkefunksjon, som ser så delikat ut at den kan settes rett på bordet som serveringsfat.

 

Høsten 2013 kunne Grilstad lansere sine bestselgere – Jubelsalami, Supersalami og Trønderfår – i den nye bordpakningen. Siden den gang har pølseglade nordmenn kjøpt de tre produktene for om lag 50 millioner kroner.

 

– Vi tar markedsandeler innenfor spekevarer, salami og fårepølse. I tillegg har vi fått masse oppmerksomhet og ros i aviser, fagpresse og i sosiale medier. Vi har klart å begeistre påleggs-Norge med god design, sier Sørnes fornøyd.

 

Årets store design- og innovasjonsdag

Utdelingen av Merket for god design skjer under årets største markering av design og innovasjon, Designdagen 2014, som går av stabelen på DogA Norsk Design- og Arkitektursenter i Oslo onsdag 2. april. På formiddagen blir det foredrag med noen av verdens fremste kapasiteter på design. Priser og utmerkelser deles ut på ettermiddagen.

 

Næringsminister Monica Mæland skal åpne Designdagen. Hun slår fast at norske bedrifter har alt å vinne på å dyrke design som innovasjonsverktøy: – Ved å satse på design kan næringslivet utvikle gode, innovative produkter og tjenester som styrker konkurransekraft og lønnsomhet, sier Mæland.

(Pressenytt)

 

Til redaksjonen: Designdagen 2014 streames på norskdesign.no fra klokken 09.30 i dag. Priser og utmerkelser deles ut på ettermiddagen.

 

FAKTABOKSER:

Trøndelag utmerkes:

 

Produkt: OceanEye Sensor Unit
Bedrift: Maritime Robotics
Design: Minoko Design
Kategori: Industridesign

Bilder og jurykjennelse: https://www.dropbox.com/sh/gwtg4gpei0nnda4/UdAGJjpSlz

 

Produkt: Ny bordpakning
Bedrift: Grilstad
Design: Strømme Throndsen Design.
Kategori: Emballasjedesign

Bilder og jurykjennelse: https://www.dropbox.com/sh/aaj628582os5cd6/ueVG54lCan

 

 

Merket for god design:

* En utmerkelse som deles ut hvert år av Norsk Designråd

* Anerkjenner vellykket bruk av design i innovasjonsprosjekter

* Bedrifter og designbyrå søker med produkter eller løsninger de har utviklet i fellesskap

* I år var det 150 søkere

* 2. april mottar 44 av disse Merket for god design

* Av disse 44 er fire nominert til Hedersprisen for god design

http://www.norskdesign.no/merket

 

 

Bildetekster:

Maritime Robotics og Minoko Design har mottatt Merket for god design for OceanEye Sensor Unit.

 

Grilstad og Strømme Throndsen Design mottar Merket for god design for sin innovative bordpakning med skrulokk.

 

 

Jurykjennelser, bilder, underlag:

Nyhetssaker og jurykjennelser fra årets utdeling av Merket for god design legges her kl 1700, onsdag 2. april: http://www.norskdesign.no/jurykjennelser-2014/category9267.html

Ytterligere bilder av prosjektene legges ut her til samme tidspunkt: http://www.norskdesign.no/bildegalleri/category273.html

 

Kontaktpersoner:

* Grilstad, sortiments- og utviklingssjef Terje Sørnes, mobil 901 26 310

* Maritime Robotics, konstruktør og prosjektleder Eirik Evjen Hovstein, mobil 900 30 075

* Norsk Designråd, prosjektleder Line Aandal Røijen, mobil 911 74 639

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 02.04.2014 07:30
Teknisk løsning ZEVS AS