presseticker

Skip to main content

Unge talenter 2012:

To talentpriser til rogalandsdesignere - SPERREFRIST TIL 18.4. KL 19.00

  Publisert: 18.04.2012 14:25 - av  Henning Poulsen

Morten Skjærpe Knarrums ”Bak murene i Vik”.

Morten Skjærpe Knarrums ”Bak murene i Vik”.

Margrete Ramstrøm Nielsens ”Klister på rull”.

Oslo: Mens Margrete Ramstrøm Nielsen fra Stavanger har løst skifolkets evige klistersorger, har Morten Skjærpe Knarrum fra Jæren gjennomført et unikt designprosjekt i kriminalomsorgen. To av fire vinnere av konkurransen Unge talenter 2012 kommer fra Rogaland.

Prisene ble delt ut onsdag 18. april i Oslo under Designdagen. Dette er et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd som belønner næringsliv, designere og unge talenter for vellykket nytenking og innovasjon.

 

– Nivået er høyt i år, og flere av prosjektene viser at designerne tenker helhetlig på samfunnets behov. Det lover godt for fremtiden, siden dagens designtalenter kommer til å utforme morgendagens produkter, tjenester og løsninger, sier Marte Grevsgard, som er prosjektleder for Merket for god design og Unge talenter i Norsk Designråd.

 

Morten Skjærpe Knarrum kom på førsteplass i konkurransens åpne klasse med kriminalomsorgsprosjektet ”Bak murene i Vik”, mens andreplassen gikk til Margrete Ramstrøm Nielsen som har designet en nyvinning på skismøringsfronten. Tredjeplassen gikk til Astrid Sliwka for iPad-applikasjonen ”LUCID”.

 

Konkurransens spesialkategori ”Design for alle” ble vunnet av Martin Lothe Sæterdal for lærebokkonseptet ”Mister X”.

 

Menneskeforming

Rehabilitering er en av grunnsteinene som norsk kriminalomsorg bygger på, men hvor mye har innsatte egentlig igjen for å spikre paller? I et banebrytende studentprosjekt skulle innsatte ved Vik i Sogn og Fjordane oppnå stolthet, verdighet og mestring gjennom å utforme solide eikemøbler.

 

– Kan design bidra til å forme mennesker? I fengselsverkstedene lages det mye ulikt, men det er sjelden det ligger noen bevissthet rundt valg av produkt, materialer og form, sier designeren Morten Skjærpe Knarrum (31), som har vokst opp på Jæren og i dag bor i Bergen.

 

Prosjektet ”Bak murene i Vik” var Knarrums masteroppgave da han studerte ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen. Han utviklet en spisestuekolleksjon i samarbeid med Kriminalomsorgen i region vest som er tilrettelagt for fengselsproduksjon, og som gir både læring av et håndverk og forståelse for form, funksjon og materialer.

 

Må tenke konsekvenser

Høsten 2010 holdt Knarrum en workshop i Vik fengsel sammen med seks innsatte. De fikk i oppgave å lage et sittemøbel. – Kriminalitet er ofte en impulsiv handling der gjerningspersonen ikke tenker over konsekvensene. I en designprosess må vi reflektere over de handlingene og valgene vi gjør, ellers ender vi opp med noe annet enn det vi skulle lage. Dermed lærer vi å tenke i en større sammenheng, sier han.

 

Selv om oppgaven ble levert i fjor samarbeider Knarrum fremdeles med Kriminalomsorgen region vest. Målet hans er at design skal bli en del av verksteddriften i norske fengsler. – Både i etaten og ved Vik fengsel har jeg møtt mange som er nysgjerrige og mottakelige for prosjektet og tankene bak, forteller han.

 

Et klissete problem

Klisterføre kan være en prøvelse både for turgåere og aktive utøvere. Det klisteret som ikke havner under skiene har nemlig en lei tendens til å feste seg til klær, inni votter og på innsiden av tursekken. En designstudent fra Tasta i Stavanger kan ha løst det klissete problemet en gang for alle.

 

– Jeg er veldig glad i å gå på ski, men har alltid syntes at skismøring har vært komplisert og fryktelig klissete. Derfor tenkte jeg at her måtte det være mulighet for forbedringer, forteller Margrete Ramstrøm Nielsen (30).

 

I starten av prosjektet, som var Nielsens masteroppgave ved Høgskolen i Akershus, jobbet hun generelt med skismøring. I intervjuer med skigåere pekte klister seg etter hvert ut som den største utfordringen.

 

Klister på rull

Løsningen på klisterutfordringen ble et helt nytt emballasjekonsept med engangspakker på rull. Hver rull har ti doser med klister – nok til fem par ski – samt en pose til å oppbevare brukte doser i. Dosen varmes opp mellom hendene og klemmes deretter ut av pakken og rett på skien. Den tomme emballasjen tres på tommelen og brukes til å gni ut produktet.

 

Underveis i prosjektet fikk Nielsen veiledning og gode råd av en smøreekspert i Swix Sport. Hun fikk også positive tilbakemeldinger da hun presenterte den ferdige løsningen for dem. – Det hadde selvfølgelig vært fantastisk dersom konseptet en gang kunne bli til et virkelig produkt. Ballen ligger hos Swix, sier Nielsen, som nettopp har begynt som interaksjonsdesigner i Sparebank 1 Gruppen.

(Pressenytt)

 

FAKTABOKS

Unge talenter 2012:

Vinner – klassen Design for alle: Martin Lothe Sæterdal – ”Mister X”

Vinner – Åpen klasse: Morten Skjærpe Knarrum – ”Bak murene i Vik”

Andreplass – Åpen klasse: Margrete Ramstrøm Nielsen – ”Klister på rull”

Tredjeplass – Åpen klasse: Astrid Sliwka – ”LUCID”

 

Følg utdelingsseremonien direkte her: http://www.norskdesign.no

 

Jurykjennelser, bilder, underlag:

Nyhetssaker, jurykjennelse og produktbilder fra årets utdeling av Unge talenter legges her kl 19.00, onsdag 18. april: http://www.norskdesign.no/merket-for-god-design/category285.html

 

Bildetekst:

Morten Skjærpe Knarrums ”Bak murene i Vik”.

 

Bildetekst 2:

Margrete Ramstrøm Nielsens ”Klister på rull”.

 

 

Kontaktpersoner:

* Morten Skjærpe Knarrum, mobil 977 01 175

* Margrete Ramstrøm Nielsen, mobil 905 39 546

* Norsk Designråd, prosjektleder Marte Grevsgard, mobil 917 74 683

* Norsk Designråd, prosjektmedarbeider Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971

 

* Mer informasjon om Designdagen 2012: http://www.norskdesign.no/designdagen-2012/category8915.html

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 18.04.2012 14:25
Teknisk løsning ZEVS AS