presseticker

Skip to main content

Merket for god design 2014:

Sunnhet, fest og videokonferanser i Akershus (SPERREFRIST TIL KL 18.00)

  Publisert: 02.04.2014 07:24 - av  Henning Poulsen

Printer & Long og Tangram Design har mottatt Merket for god design for Ink.

Arcus og Anti har mottatt Merket for god design for Black.

Cisco, Work og Frost Produkt har mottatt Merket for god design for Cisco TelePresence MX300 G2 og MX200 G2 med Touch 10.

Oslo: Nittedalsgründerne i Printer & Long har skapt en vitamindrikk som kan bli et nytt norsk eksporteventyr. Arcus på Hagan har brutt med alle regler for hvordan en vodkaflaske skal se ut. Cisco på Lysaker har utviklet to løsninger som løfter videokonferansen til nye høyder. Nå hedres de med det ettertraktede Merket for god design.

Utmerkelsene blir delt ut onsdag 2. april i Oslo under Designdagen, et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd. – Merket for god design gis til de mest innovative og modige bedriftene og designerne i Norge akkurat nå, sier Line Aandal Røijen, prosjektleder i Norsk Designråd.

 

Printer & Long: Slåss mot de store

Norge er et av landene i verden der det drikkes mest brus, med alle helseproblemene dette medfører. To gründere fra Nittedal hadde en drøm om å gjøre noe med dette. Sammen med Tangram Design har de utviklet en serie vitamindrikker som har skapt furore i landets kiosker, bensinstasjoner og dagligvarekjeder.

 

– I kampen mot de store drikkevareaktørene holder det ikke bare å ha et smakfullt produkt av høy kvalitet. For å lykkes må vi skille oss ut. Vi bestemte oss tidlig for å være en designdrevet drikkeprodusent, forteller Kjetil Amundsen, som sammen med Stian Mørk står bak selskapet Printer & Long.

 

Unik vitaminkapsel

De begynte å se seg om etter en samarbeidspartner på design. Valget falt på Tangram Design, som ble innlemmet helt fra starten av utviklingsløpet. – Vi startet med å lage en liste med utfordringer som måtte løses. Vi måtte kommunisere helseaspektet ved drikken. Samtidig ville vi unngå det kliniske, kjølige uttrykket som en del av konkurrentene har. Til sist måtte identiteten fungere like godt i Norge som i utlandet, sier Amundsen.

 

Sammen kom de opp med en grafisk identitet som både er hard og myk, og totalt ulik alle andre vitamindrikker på markedet. Selve flasken har en kapsel der vitaminene og smaksstoffene ligger forseglet og holdes ferske og friske. Når man trykker på en knapp på toppen av kapselen slippes vitaminene ut i vannet, og den visuelle effekten er omtrent som å helle litt blekk i et vannglass. Da er det bare passende at produktet har fått navnet Ink.

 

Viktig Bama-avtale

Nå ser fremtiden lys ut. Printer & Long har nylig undertegnet en distribusjonsavtale med Bama. Det gir den lille gründerbedriften muskler til å slåss mot de store. Ink har også gjort inntrykk utenfor landets grenser. Mørk og Amundsen får henvendelser fra bransjeaktører i alt fra Sverige og Benelux til Russland, Sør-Afrika og Singapore.

 

– Dagligvarekjeder ringer og ber oss komme og presentere Ink. Jeg har snart jobbet 15 år i dagligvarebransjen og har aldri opplevd noe slikt før. Dette er en guttedrøm som er i ferd med å gå i oppfyllelse, sier Amundsen.

 

Arcus: Radikal vodkadesign

Arcus er landets største leverandør av brennevin, men opplevde at et gammel sliter i vodkaporteføljen, Dobra, var på vei ned. I stedet for å redesigne og relansere den gamle merkevaren ble det besluttet å utvikle et helt nytt og annerledes vodkamerke. Resultatet setter en helt ny standard for hvordan en vodkaflaske kan se ut.

 

– Vi er ledende på vodka i Norge, men ikke alle merkevarene viser like positiv utvikling over tid. Vi ønsket å gjøre noe radikalt med ett av dem for å treffe helt nye forbrukere, sier Gaute Sandal, markedsdirektør for brennevinssegmentet i Arcus.

 

Designbyrået Anti ble koblet inn. Sammen med Arcus brøt de med den tradisjonelle ornamentikkidentiteten som preger vodkasjangeren. – Vi jobber som oftest evolusjonært med design, men på akkurat dette prosjektet tillot vi oss å tenke mer visjonært. Anti har vært proaktive, nytenkende og har utfordret oss på en positiv måte gjennom hele prosjektet. Det har vært en glede å jobbe med dem, forklarer Sandal.

 

Blanke dråper, sort flaske

Resultatet er Black, et merke som med sin mørke flaske skiller seg tydelig ut både i hyllene til Vinmonopolet og bak bardisken i utelivet. Designen er silketrykket i hvitt på flasken i 12 omganger. Siden lanseringen i fjor sommer har Black blitt et populært og eksklusivt vodkamerke i utelivsbransjen.

 

Sandal legger til at design er svært viktig for Arcus på grunn av forbudet mot alkoholreklame i Norge, Sverige og Finland. – Dermed blir design en av svært få muligheter til å kommunisere med forbruker. En god design må få produktet til å vekke oppmerksomhet, samtidig som den må formidle den historien og de merkevareverdiene som vi ønsker at forbruker skal oppleve, sier brennevinssjefen.

 

Cisco: Nytt designspråk

Cisco pleier å forsyne seg grovt når Norsk Designråd hvert år deler ut Merket for god design. I år har de like godt sikret seg to utmerkelser for sine videokonferanseprodukter til møterommet.

 

– Design ligger godt forankret i strategi og utvikling hos oss. Merket for god design er en svært grundig og omfattende designkonkurranse, og det betyr mye for oss å komme igjennom nåløyet år etter år. Denne gangen henger utmerkelsene spesielt høyt, siden dette er de to første produktene vi har søkt for som bærer det nye designspråket vårt, sier Hallgrim Sagen, direktør for brukeropplevelser i Cisco.

 

De senere årene har Cisco kjøpt opp en rekke bedrifter, deriblant norske Tandberg. Dette førte til en enorm produktportefølje med identitet og særpreg som sprikte alle veier. En større opprydning ble derfor satt i gang. Denne resulterte i et nytt designprogram for interaksjons-, industri- og grafisk design.

 

Tv-team på møterommet

Parallelt med dette skulle en helt ny generasjon videokonferanseprodukter utvikles. En av disse seriene, som Cisco nå får Merket for god design for, er Cisco TelePresence SpeakerTrack 60, SX80 og Table Microphone 60.

 

– Hovedutfordringen med å ha videokonferanse fra store møterom er at deltakerne blir små. Ansiktsmimikk og kroppsspråk blir utydelig, og dermed går en viktig del av kommunikasjonen tapt. Vi ønsket å få til en opplevelse så nær tv-studiokvalitet som mulig, sier Sagen.

 

Ciscos designere og ingeniører på Lysaker tok derfor kontakt med NRK for å lære sentrale prinsipper for tv-produksjon. De endte opp med en løsning der to bevegelige kameraer hopper mellom personene i rommet og zoomer inn på aktive møtedeltakere. Markedets beste HD-kvalitet sørger for at ansiktsmimikk og kroppsspråk blir tydelig selv for innringere som sitter ved små skjermer.

 

Designet i fem tidssoner

Selskapets andre utmerkelse blir gitt i forbindelse med Cisco TelePresence MX300 G2 og MX200 G2, som er videokonferansesystemer for små og mellomstore møterom.

 

– Vi så et behov for enklere systemer til bruk i avlukker, loungeområder og på mindre møterom. Det var helt avgjørende med produkter som er billige å anskaffe og enkle å montere, sier Sagen.

 

Til dette utviklingsprosjektet valgte Cisco å koble på eksterne designere i tillegg til sine egne. Valget falt på byråene Work og Frost Produkt. Fra Lysaker har Cisco ledet en gruppe industridesignere på tvers av fem tidssoner og tre verdensdeler. Resultatet er blant annet en serie med to produkter: MX200 til møterom med 1-7 deltakere, og MX300 til møterom fra 6-12 personer. Begge har høyoppløselig skjerm, et fullt manøvrerbart kamera og en høytalerløsning som gir krystallklar talegjengivelse i hele stemmeregisteret.

 

Salgssuksess

I tråd med det nye designspråket til Cisco har produktene fått avrundede hjørner og lyse og varme overflater. Dette gir et mykere og mer humant uttrykk. Det meste av interaksjonen skjer på en berøringsskjerm. Slik kan brukeren konsentrere sin oppmerksomhet på samtalen og menneskene rundt, fremfor teknologien. Kabling, mikrofon og sensorer er skjult. Aluminium og lys farge bidrar også til at produktene skiller seg markant fra konkurrentenes løsninger. Prisen er også kraftig redusert fra forrige generasjon i MX-serien. Resultatene har ikke latt vente på seg.

 

– Tradisjonelt er kunder forsiktige med å gå over til nye løsninger tidlig, men særlig med MX300 har det gått veldig raskt. Tilbakemeldingene fra både kunder, selgere og partnere har vært svært positive, sier Hallgrim Sagen.

 

Årets store design- og innovasjonsdag

Utdelingen av Merket for god design skjer under årets største markering av design og innovasjon, Designdagen 2014, som går av stabelen på DogA Norsk Design- og Arkitektursenter i Oslo onsdag 2. april. På formiddagen blir det foredrag med noen av verdens fremste kapasiteter på design. Priser og utmerkelser deles ut på ettermiddagen.

 

Næringsminister Monica Mæland skal åpne Designdagen. Hun slår fast at norske bedrifter har alt å vinne på å dyrke design som innovasjonsverktøy: – Ved å satse på design kan næringslivet utvikle gode, innovative produkter og tjenester som styrker konkurransekraft og lønnsomhet, sier Mæland.

(Pressenytt)

 

Til redaksjonen: Designdagen 2014 streames på norskdesign.no fra klokken 09.30 i dag. Priser og utmerkelser deles ut på ettermiddagen.

 

FAKTABOKSER:

Akershus utmerkes:

 

Produkt: Ink
Bedrift: Printer & Long
Design: Tangram Design
Kategori: Emballasjedesign

Bilder og jurykjennelse: https://www.dropbox.com/sh/6ipu7yyin48oh3u/ZqvcjrX8ey

 

Produkt: Black
Bedrift: Arcus
Design: Anti
Kategori: Emballasjedesign

Bilder og jurykjennelse: https://www.dropbox.com/sh/0dqd6h7nbm4yysx/1zhqtUjkMb

 

Produkt: Cisco Telepresence MX300 G2 og MX200 G2 med Touch 10
Bedrift: Cisco
Design: Cisco Design Team, Frost Produkt og Work
Kategori: Industridesign

Bilder og jurykjennelse: https://www.dropbox.com/sh/j5sumaf7au1zj0d/BRVAOH47yT

 

Produkt: Cisco Telepresence SpeakerTrack 60, SX80 og Table Microphone 60
Bedrift: Cisco
Design: Cisco Design Team
Kategori: Industridesign

Bilder og jurykjennelse: https://www.dropbox.com/sh/5px3u9dl2yvmlbj/_pcOLqusV_

 

 

Merket for god design:

* En utmerkelse som deles ut hvert år av Norsk Designråd

* Anerkjenner vellykket bruk av design i innovasjonsprosjekter

* Bedrifter og designbyrå søker med produkter eller løsninger de har utviklet i fellesskap

* I år var det 150 søkere

* 2. april mottar 44 av disse Merket for god design

* Av disse 44 er fire nominert til Hedersprisen for god design

http://www.norskdesign.no/merket

 

 

Bildetekster:

Printer & Long og Tangram Design har mottatt Merket for god design for Ink.

 

Arcus og Anti har mottatt Merket for god design for Black.

 

Cisco, Work og Frost Produkt har mottatt Merket for god design for Cisco TelePresence MX300 G2 og MX200 G2 med Touch 10.

 

Cisco har mottatt Merket for god design for Cisco TelePresence SpeakerTrack 60, SX80 og Table Microphone 60.

 

 

Jurykjennelser, bilder, underlag:

Nyhetssaker og jurykjennelser fra årets utdeling av Merket for god design legges her kl 17.00, onsdag 2. april: http://www.norskdesign.no/jurykjennelser-2014/category9267.html

Ytterligere bilder av prosjektene legges ut her til samme tidspunkt: http://www.norskdesign.no/bildegalleri/category273.html

 

Kontaktpersoner:

* Printer & Long, gründer Kjetil Amundsen, mobil 958 04 548

* Arcus, markedsdirektør for brennevinssegmentet - Gaute Sandal, mobil 924 27 579

* Cisco, markedssjef Mailliw Sørensen Grann, mobil 950 42 860

* Norsk Designråd, prosjektleder Line Aandal Røijen, mobil 911 74 639

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak ME012_bilde3.jpg 1,88 MB (3000x2400)
Bilde - vedlegg til sak ME022_bilde1_ foto_stephen_butkus.jpg 745,19 kB (3000x1994)
Bilde - vedlegg til sak MI038_MX300G2_BILDE04.jpg 2,71 MB (3000x1972)
Bilde - vedlegg til sak SpeakerTrack full view.jpg 2,65 MB (3000x1687)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 02.04.2014 07:24
Teknisk løsning ZEVS AS