presseticker

Skip to main content

Merket for god design 2011:

Slamrevolusjon og plastrullestol fra Nordland - SPERREFRIST TIL 16.3. KL 10.00

  Publisert: 16.03.2011 06:00 - av  Henning Poulsen
Oslo: Narvik-selskapet 2K Tools har utviklet et produkt som stopper forurensende slamsøl på offshoreplattform, mens EasyRoller på Hemnesberget har designet en rullestol som ikke ruster eller blir stoppet i sikkerhetskontrollen. Nå har begge fått tildelt det ettertraktede Merket for god design.

2K Tools fikk sammen med Rekyl Reklame tildelt Merket for god design som belønning for vellykket bruk av design i forbindelse med utvikling av slamrensproduktet ”DSIWS”, mens EasyRoller og Eker Design mottok merket for rullestolen ”EasyRoller 2”.

 

– Dette er en stor og viktig anerkjennelse til bedrifter og designere som sammen skaper svært gode produkter og tjenester gjennom metodisk bruk av design, sier Eline Strøm-Gundersen i Norsk Designråd, som er prosjektleder for Merket for god design.

 

Utmerkelsene ble delt ut onsdag 16. mars i Oslo under Designdagen, et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd der næringsliv og designere prises for vellykket nytenking og innovasjon.

 

Slamsøl på rigg

Da Ketil Botnmark og Kjell Mikalsen jobbet på borerigg, opplevde de at boreslam ble sølt utover dekket når borestrengen ble tatt opp. Dette problemet tok de tak i da de senere stiftet offshoreleverandørselskapet 2K Tools.


– Slammet er glatt og utgjør en sikkerhetsrisiko ombord. Dessuten inneholder det miljøgifter, og derfor må det samles opp, transporteres bort og spesialbehandles. Dette tar tid og koster penger og ga oss idéen om å utvikle et verktøy som gjør at slammet blir værende i borehullet, sier Botnmark, som er daglig leder i 2K Tools.

 

Innvendig rensing

De to gründerne utviklet og designet produktet ”DSIWS” (Drill String Internal Wiper System) på egenhånd. – Siden problemstillingen som skulle løses var selvopplevd ga det oss et meget godt utgangspunkt i utviklingsarbeidet, forteller Botnmark. Den genialt enkel løsningen på problemet med slamsøl ble å rengjøre borestrengene innvending før de trekkes opp.

 

Rekyl Reklame fikk jobben med å utvikle en visuell profil for å få produktet til å fremstå gjennomført og helhetlig. Fargene rust, sort og grått ble valgt for å vise kontrasten mellom det rene og boreslammet.

 

DSIWS ble nylig lansert og en betydelig aktør på markedet står allerede på kundelisten. Snart skal første runde med produktet kjøres på kundens plattform. Når dette er gjort vil 2K Tools ha en viktig referanse å bruke i markedsføringen.

 

Metallstol til besvær

Alle som har prøvd å få en rullestol gjennom en sikkerhetskontroll vet at rullestoler slår ut i en metalldetektor. Dette betyr som regel en stigmatiserende manuell kontrollrunde. Rullestolbrukere som besøker spaanlegg og bassenger kan også oppleve at metalldeler i stolen ruster, og på sykehus og institusjoner med MR-maskiner kan en metallstol i verste fall skape farlige situasjoner.

 

Tiden var overmoden for en rullestol helt uten metall, tenkte gründeren Torbjørn Skjæran. Allerede i år 2000 begynte han å utvikle en plastrullestol, og året etter solgte han de første eksemplarene av ”EasyRoller”. Men det var først med ”EasyRoller 2” at hjulene virkelig begynte å rulle.

 

Fikk ”Skaperen”-hjelp

– Helt siden starten har målet vært å lage en ny modell med moderne design, men som fortsatt er en rullestol for institusjonsbruk, sier Skjæran. Gjennom TV2-programmet ”Skaperen” fikk han hjelp både med volumproduksjon og markedsføring.

 

Skjæran forteller at designprosessen var krevende, men at det gikk bra takket være profesjonelle industridesignere, en engasjert markedsreferansegruppe og god prosjektstyring.

 

– Vi lærte mye om modellbygging, effektiv bruk av leverandørkompetanse og ikke minst om muligheter innen plastteknologien rotasjonsstøping. Dette ble grunnleggende for designen, sier gründeren.

 

Helstøpt i termoplast

Det ferdige resultatet er en unik manuell rullestol i 100 prosent termoplast uten løse deler, med en moderne design som skiller den fra tradisjonelle rullestoler. Etter tøffe tester for å tilfredsstille et strengt regelverk er EasyRoller 2 nå klar for verdensmarkedet.

 

Stolen er blitt presentert på to utstillinger og har fått gode tilbakemeldinger. Skjæran forventer å selge 700 stoler det første året, hvorav 90 prosent på eksportmarkedet. Samtidig jobbes det med å utvikle tilbehør for å gjøre stolen enda mer anvendelig.

 

  1. – Vår visjon er at EasyRoller skal bli den internasjonale standarden for alle institusjoner som ikke ønsker rullestoler med metall, sier Skjæran. Han er stolt over å motta Merket for god design.

(Pressenytt)

 

Jurykjennelser, bilder, underlag:

Nyhetssaker, jurykjennelse og produktbilder fra årets utdeling legges her kl 11.30, onsdag 16. mars: http://www.norskdesign.no/merket-for-god-design/category285.html

(Dersom du ikke finner den aktuelle mottakeren på førstesiden, så bla deg bakover)

 

 

Bildetekst:

UNNGÅR SLAMSØL: 2K Tools og Rekyl Reklame mottok Merket for god design for slamrensproduktet ”DSIWS”. Foto: 2K Tools

 

UTEN METALL: EasyRoller og Eker Design mottok Merket for god design for rullestolen ”EasyRoller 2”. Foto: EasyRoller

 

Kontaktpersoner:

* EasyRoller, daglig leder Torbjørn Skjæran, mobil 906 43 535

* 2K Tools, daglig leder Ketil Botnmark, mobil 909 25 054

* Norsk Designråd, prosjektleder for Merket for god design og Unge talenter, Eline Strøm-Gundersen, tlf. 23 29 25 70, mobil 971 05 580

* Norsk Designråd, prosjektleder Marte Grevsgard, tlf. 23 29 25 62, mobil 917 74 683,

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971

 

Merket for god design:

* Utmerkelsen er en anerkjennelse av vellykket bruk av design for å skape innovative produkter og løsninger, og er et kvalitetsstempel til bruk i bedriftens markedsføring.

* Alle typer masseproduserte produkter, tjenester og løsninger utviklet med en designer, til enten konsument- eller bedriftsmarkedet, og fra alle typer bransjer, kan søke. Dette inkluderer alle typer produkter, emballasje, visuelle profiler, nettsider, applikasjoner, samt møbler, tekstiler, mote og konfeksjon..

* De innsendte bidragene blir evaluert av en objektiv jury bestående av fagpersoner fra nordisk næringsliv og fra designbransjen. Juryeringsprosessen er strengt konfidensiell.

* Bedrifter og designere som ikke når opp til en utmerkelse, får en detaljert tilbakemelding fra juryen, i form av et konsultasjonsmøte.

(Kilde: norskdesign.no)

 


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 16.03.2011 06:00
Teknisk løsning ZEVS AS