presseticker

Skip to main content

Unge talenter 2013:

Fire talentpriser til Akershus - SPERREFRIST TIL 17.4. KL 19.15

  Publisert: 17.04.2013 07:05 - av  Henning Poulsen

Med stikkontakten ”Flow” havnet Nima Shahinian på delt førsteplass i Design for alle-klassen i konkurransen Unge talenter 2013.

Med prosjektet ”Designing for Dignity in a Sexual Violence Response System” tok Manuela Aguirre og Jan Kristian Strømsnes førsteplass i konkurransen Unge talenter 2013, åpen klasse.

Med konseptet ”Nautical Controls for the Future” tok Jan Kristian Strømsnes andreplassen i konkurransen Unge talenter 2013, åpen klasse.

Oslo: Nima Shahinian fra Nittedal har designet en stikkontakt som gjør det enkelt å sette inn støpselet. Ola Brandsnes fra Skedsmokorset har laget en legoeske som blir en del av leken. Jan Kristian Strømsnes fra Haslum har designet en skipskontroll som bruker luftstrømmer for å varsle om fare. Han har også utformet et konsept for hvordan å møte personer som er utsatt for seksuelle overgrep på en verdig måte.

Nå har Strømsnes kommet på både første- og andreplass i konkurransen Unge talenter 2013, åpen klasse. Brandsnes endte på tredjeplass i åpen klasse, mens Shahinian har vunnet Design for alle-klassen.

 

Prisene ble delt ut onsdag 17. april i Oslo under Designdagen, et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd. Unge talenter er en konkurranse som belønner unge og fremadstormende designere.

 

– Årets vinnere viser stort samfunnsengasjement og løser både komplekse og hverdagslige problemer med empati og innovasjon. Deres generasjon med designere skal forme de produktene og løsningene vi alle kommer til å bruke i fremtiden, sier Thea Mehl. Hun er prosjektleder for Merket for god design og Unge talenter i Norsk Designråd.

 

1. plass, åpen klasse:

Designer trygge rammer

Personer som har blitt utsatt for seksuelle overgrep befinner seg i en svært sårbar situasjon. Derfor er det avgjørende at de opplever å bli tatt imot på en god måte av politi og helsevesen. Et designprosjekt setter verdigheten i høysetet.

 

– Alle som utsettes for seksuelle overgrep møtes med det samme behandlingsforløpet. Biologiske spor skal sikres, informasjon skal innhentes, de ledes mellom ulike rom og møter forskjellige fagpersoner. Vi ønsket å se på hvordan design kan skape en trygg ramme og samtidig forene interessene til offer, politi og helsevesen, forteller Jan Kristian Strømsnes.

 

Prosjektet ”Designing for Dignity in a Sexual Violence Response System” er basert på en masteroppgave hun har skrevet sammen med Manuela Aguirre ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. De to designerne har samarbeidet med Oslo Legevakt og Politiet og involverte både ofre, sykepleiere, leger og polititjenestemenn. I tillegg har de gjort egne observasjoner av voldtektsmottak.

 

– Vi oppdaget blant annet at pasientene fikk festet papirposer rundt hendene for å sikre DNA-spor. Dette satte fart på tankene våre, sier Strømsnes.

 

Teppe samler inn DNA

Resultatet er en svært omfattende løsning som dekker alt fra tjenestedesign til interiørarkitektur og møbel- og produktdesign, til visuell kommunikasjon. – Vi har analysert kriseapparatet fra perspektivet til alle aktører og lagt mye tid og ressurser i å designe løsninger som skal gagne alle parter, sier Strømsnes.

 

Prosjektet kommer med tre konkrete konseptforslag. Et sikkerhetsteppe er ment å erstatte papirposene. Teppet svøpes rundt pasienten og gir trøst og varme, samtidig som biologiske spor fester seg i teppet. Et nytt informasjonssystem sørger for at pasienten får den informasjonen han eller hun skal ha. Dette er ment å styrke følelsen av kontroll over oppholdet på mottaket. Dessuten foreslås retningslinjer for hvordan et nytt voldtektsmottak kan utformes i tråd med behovene til pasienter og fagpersoner.

 

Oppgaven ble innlevert i fjor. Siden den gang har Aguirre flyttet til USA for å jobbe som servicedesigner ved Mayo Clinic’s Center for Innovation, mens Strømsnes har tatt jobb som industridesigner hos Laerdal Medical i Stavanger. Likevel lever prosjektet videre over sju tidssoner. De to designerne er i dialog med Politiet om sikkerhetsteppet. I fremtiden kan det bli å finne i politibiler, ambulanser og brannbiler samt hos ulike helsemottak.

 

– Sikkerhetsteppet er ikke begrenset til saker som omhandler seksuelle overgrep. Det kan brukes i alle situasjoner der det er aktuelt å sikre DNA-spor, forklarer Strømsnes.

 

2. plass, åpen klasse:

Sanselig skipskontroll

I fjor registrerte Sjøfartsdirektoratet 261 skipsulykker i norske farvann. Et nytt styringskonsept utviklet av Strømsnes bruker luftstrømmer for å gi skipsoperatøren mer sanselig og intuitiv kontroll.

 

– Prosjektet tar for seg bruken av haptiske tilbakemeldinger, altså kommunikasjon via berøring. En dagligdags haptisk tilbakemelding er vibrasjonen fra en mobiltelefon. I fremtiden kan dette brukes på andre og viktigere områder, forteller Strømsnes.

 

Kwant Controls, en underleverandør av skipskontroller til Ulstein Group, ble en viktig samarbeidspartner i prosjektet. Strømsnes saumfarte statistikk over norske skipsulykker de siste 30 årene, og konstaterte at de største faktorene er feilnavigering, kollisjon og brann.

 

– Jeg så et behov for et styringssystem som kunne redusere risikoen for menneskelig svikt i skipsnavigeringen. Ved hjelp av haptiske tilbakemeldinger får operatøren brukt enda en sans; berøring. Ved å ta i bruk denne teknologien kan vi forhindre ulykker til havs, enten det er sammenstøt med skjær eller kollisjon med andre skip eller havneanlegg, sier Strømsnes.

 

Luft og duft varsler fart og fare

Han utviklet derfor styringskonseptet ”Nautical Controls for the Future” som del av masterutdanningen. Konseptet byr på ikke mindre enn fire innovasjoner innen skipsnavigering. Luftstrømmer kommer gjennom perforerte hull i kontrollpanelet, regulert av motorkraften. Dermed kan operatøren bokstavlig talt føle når skipet får mer eller mindre kraft.

 

Takket være bevegelser i håndtaket kan kapteinen se ut i stedet for å måtte kikke ned på kontrollene i krevende situasjoner. I en nødssituasjon gir luftstrømmene informasjon om faresituasjoner som er i ferd med å oppstå, som for eksempel at fartøyet nærmer seg et skjær. Kunstig duft kan også brukes som ekstra informasjonskanal når alarmen har gått.

 

Enormt potensial

– Foreløpig er dette kun på et konseptuelt nivå, og det trengs mer forskning og tankekraft før det kan realiseres. I prinsippet kan haptiske tilbakemeldinger ikke bare komme skipsfarten til gode, men også brukes av blant andre bil- og luftfartsindustrien. Potensialet er enormt, påpeker Strømsnes.

 

I fjor reiste han til Nederland for å presentere prosjektet for ingeniørene i Kwant Controls. – Det blir spennende å se om konseptet tas videre. Samtidig er det stor stas å få en Unge talenter-pris. For en ung designer er dette den beste prisen du kan få i Norge, sier Strømsnes.

 

3. plass, åpen klasse:

Slutt på emballasjekaos

De fleste småbarnsforeldre vet hvor mange delvis istykkerrevne leketøysbokser som alltid flyter rundt i huset, særlig etter jul og bursdag. To norske designstudenter har utformet en legoemballasje som er lettere å åpne, kan gjenbrukes og som blir en del av leken.

 

– Vi ønsket å lage en emballasjeløsning for barneleker. Begge har et nært forhold til Lego fra barndommen, og vi så at det var ting med den eksisterende emballasjen som kunne gjøres bedre, sier Ola Brandsnes. Han har gjennomført prosjektet sammen med medstudent Edvin Klasson ved Arkitektur- og designhøgskolen.

 

Åpnet posene med munnen

Det var viktig for Brandsnes og Klasson at emballasjen skulle ta barna på alvor, og derfor gikk de grundig til verks med barna på laget. Femåringer i Grünerhagen barnehage i Oslo hjalp de to designerne med å teste dagens emballasjeløsninger.

 

– Barna fant ikke åpningslissen og endte opp med å rive i stykker hele boksen. Plastposene med klosser ble åpnet med munnen og innholdet ble spredt utover hele gulvet, beskriver Brandsnes.

 

Deretter ble det bygget en rekke prototyper som barna ble sluppet løs på. Brandsnes innrømmer at det var ekstra utfordrende å jobbe med såpass små barn som testpersoner. – De hørte sjelden på det vi sa, og alt vi lagde ble mer eller mindre revet i stykker. Samtidig lærte vi mye om hvordan vi kan lage produkter som er enkle og intuitive å forstå for barn, forteller han.

 

Blir byggeplate

Den ferdige løsningen, ”Vipp og Lek!”, åpnes som et yoghurtbeger. Ved å deretter snu boksen på hodet blir den en legoplate som barna kan bygge på. Avfallet fra emballasjen blir minimalt, samtidig som legoklossene kan legges tilbake i boksen etter endt lek.

 

Brandsnes understreker at Lego-konsernet foreløpig ikke er med på leken. – Vi har forsøkt å henvende oss til dem, men de er vanskelige å få kontakt med. Derfor kommer nok ikke emballasjen i handelen med det aller første, sier designeren.

 

Delt 1. plass, klassen Design for alle:

Stagnert stikkontakt

Vi skaffer oss stadig flere dingser som trenger strøm, enten det er mobiltelefoner, tv-utstyr eller kjøkkenmaskiner. Likevel har stikkontakten ikke utviklet seg nevneverdig på flere tiår. Ikke sjelden må man ned på alle fire for å sikte inn støpselet. Hvorfor må en tilsynelatende enkel oppgave være så vanskelig?

 

Nettopp dette spørsmålet stilte Nittedal-gutten og designstudenten Nima Shahinian seg. – Det begynte ved en tilfeldighet. Jeg prøvde å koble inn en lader til min bærbare datamaskin, og ble sittende og fomle. Deretter slo det meg at det som var et bittelite irritasjonsmoment i min hverdag måtte være et stort problem for andre, forteller han.

 

Ikke et hjelpemiddel

Shahinian bestemte seg derfor for å bruke prinsipper fra universell utforming når han skulle skrive oppgaven sin ved Institutt for produktdesign på Høgskolen i Oslo og Akershus. Han ble utfordret av sin veileder Torgrim Eggen. Hva er egentlig universell utforming?, spurte den erfarne industridesigneren.

 

– Jeg hadde aldri tenkt over akkurat dét før. Det var viktig for meg å ikke lage et stygt og stigmatiserende hjelpemiddel. I stedet ønsket jeg å tenke helt nytt rundt stikkontakten og komme opp med noe som alle kunne ha nytte av, forklarer Shahinian.

 

Gjennom Deltasenteret kom han i kontakt med en revmatiker som ga nyttige innspill. Deretter lagde Shahinian et halvt dusin prototyper som ble testet ut på familie og venner.

 

Genial spiralform

Sluttresultatet heter ”Flow”, og er like enkelt som det er genialt. En spiralform i bunnen av kontakten gjør at støpselet finner veien helt av seg selv. I tillegg er kantene avrundet slik at de fungerer som en trakt som gjør det lettere å treffe stikkontakten. Flow er laget for å passe til all slags innmat. Stikkontakten følger dessuten alle elforskrifter og er tilpasset storproduksjon i fabrikk.

 

– I tillegg er Flow estetisk pen, i alle fall så pen som en stikkontakt kan bli. Dermed passer den inn både i boliger og forretningslokaler, fremfor å se ut som et hjelpemiddel. Det er svært viktig når du lager noe som skal være et rent hverdagsprodukt, sier Shahinan.

 

Norsk Designråd og Deltasenteret står bak Design for alle-klassen i konkurransen Unge talenter. Leder for Deltasenteret, Åse Kari Haugeto, håper prisen kan inspirere morgendagens designere til å ta tak i små og store samfunnsutfordringer. – Å treffe kontakten med støpselet er vanskelig for folk med nedsatte motoriske ferdigheter, men vi har vel alle blitt irritert over en vrang stikkontakt. Prisvinneren løser dermed et veldig allment problem, sier Haugeto.

 

Talentutstilling

Fra 24. april til 26. mai skal Norsk Designråd vise fram årets fem vinnere av Unge talenter samt 15 av søkerne til designkonkurransen i en utstilling på DogA i Oslo. Utstillingen er satt sammen av kurator Benedicte Sunde, og er åpen for alle som er nysgjerrig på norsk designfremtid.

(Pressenytt)

 

Til redaksjonen: Designdagen 2013 streames på norskdesign.no fra klokken 10.00 i dag. Priser og utmerkelser deles ut på ettermiddagen.

 

FAKTABOKS

Unge talenter 2013:

Delt 1. plass – klassen Design for alle: Nima Shahinian – ”Flow” og Maren Skyrudsmoen/Camilla Monrad-Krohn – ”Cinsona”

1. plass – Åpen klasse: Manuela Aguirre/Jan Kristian Strømsnes – ”Designing for Dignity in a Sexual Violence Response System”

2. plass – Åpen klasse: Jan Kristian Strømsnes – ”Nautical Controls for the Future”

3. plass – Åpen klasse: Edvin Klasson/Ola Brandsnes – ”Vipp og Lek!”

 

 

Jurykjennelser, bilder, underlag:

Nyhetssaker og jurykjennelser fra årets utdeling av Unge talenter legges her kl 19.15, onsdag 17. april: http://www.norskdesign.no/finn-tidligere-mottakere/category8516.html?mainSearchCategory=227&articlesearchstring=Skriv+inn+s%C3%B8keord&firstCategorySearch=0&secondCategorySearch=0&year=2013 (Dersom du ikke finner den aktuelle mottakeren på førstesiden, så bla deg bakover)

Ytterligere bilder av prosjektene legges ut her til samme tidspunkt: http://www.norskdesign.no/bildegalleri/category273.html

 

Bildetekster:

Med stikkontakten ”Flow” havnet Nima Shahinian på delt førsteplass i Design for alle-klassen i konkurransen Unge talenter 2013.

 

Med prosjektet ”Designing for Dignity in a Sexual Violence Response System” tok Manuela Aguirre og Jan Kristian Strømsnes førsteplass i konkurransen Unge talenter 2013, åpen klasse.

 

Med konseptet ”Nautical Controls for the Future” tok Jan Kristian Strømsnes andreplassen i konkurransen Unge talenter 2013, åpen klasse.

 

Ola Brandsnes og Edvin Klasson har kommet på tredjeplass i Unge talenter 2013 med ”Vipp og Lek!”.

 

 

 

Kontaktpersoner:

* Nima Shahinian, mobil 944 28 003

* Jan Kristian Strømsnes, mobil 482 01 524

* Ola Brandsnes, mobil 951 65 986

* Norsk Designråd, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Norsk Designråd, prosjektmedarbeider Line Aandal Røijen, mobil 911 74 639

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Flow2.jpg 9,16 MB (3744x5616)
Bilde - vedlegg til sak Designing for Dignity sikkerhetsteppet.jpg 15,47 MB (5100x6600)
Bilde - vedlegg til sak Nautical Controls for the future work station.jpg 3,83 MB (7016x4961)
Bilde - vedlegg til sak Vipp&Lek1.jpg 2,11 MB (7392x5239)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 17.04.2013 07:05
Teknisk løsning ZEVS AS