presseticker

Skip to main content

Merket for god design 2013:

Banebrytende design setter Sunnmøre på kartet (SPERREFRIST TIL KL 18.00)

  Publisert: 17.04.2013 07:51 - av  Henning Poulsen

Variér Furniture, Atle Tveit Design og Olav Eldøy Møbeldesign har fått Merket for god design fra Norsk Designråd for Variér Active. Foto: Siren Lauvdal

Jacu og Havnevik har fått Merket for god design for den visuelle profilen.

Stokke har fått Merket for god design for Stokke MyCarrier. Foto: Tobias Regell

Oslo: Mens Jacu skaper kaffekunst og Stokke har laget en unik bæresele for barn, har Variér Furniture designet den perfekte stolen til hjemmekontoret. Nå har alle blitt belønnet med Merket for god design.

Utmerkelsene ble delt ut onsdag 17. april i Oslo under Designdagen, et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd. – Merket for god design gis til de mest innovative og modige bedriftene og designerne vi har i Norge akkurat nå, sier Thea Mehl, prosjektleder i Norsk Designråd.

 

Jacu: Kaffevalfart til Ålesund

Hvordan kan design hjelpe deg når du prøver å etablere Ålesunds første kaffebrenneri siden 1970-tallet? En hel del, skulle det vise seg. – Med vårt konsept har vi satt Ålesund på kartet som én av Europas 20 beste plasser å drikke kaffe. Det kommer tilreisende fra USA og Midtøsten for å besøke brenneriet vårt, forteller daglig leder Anne Birte Bjørdal Hanken i Jacu Coffee Roastery.

 

Historien begynte med at Bjørdal Hanken og mannen Oliver Hanken flyttet hjem til Ålesund, etter å ha bodd 12 år i Oslo. Gjensynet med hjembyen utløste en voldsom skaperkraft. Beslutningen om å åpne et skikkelig kaffebrenneri ble tatt.

 

Voldsom kaffelidenskap

Vinteren 2011 overtok de slitte lokaler i Løvenvoldgata 5 midt i sentrum. ”Dette er en forskningsstasjon” skrev de på vinduet. I nesten ett år handlet det om å finne de beste kaffebønnene og de rette brenningsprofilene. Nysgjerrige forbipasserende fikk servert enkle rundstykker og kaffe fra forskjellige prøvebrenninger.

 

– Du kan kanskje kalle dette et kunstprosjekt. Vi har en voldsom lidenskap for kaffe og ville åpne et sted som fulgte kaffebønnens reise hele veien fra plantasjene og til koppen. Kaffe er noe sanselig og vakkert, og vi følte at dette måtte formidles gjennom designen, sier hun.

 

Skisser på serviett

Samarbeidet med designbyrået Havnevik skjedde ved en lykkelig tilfeldighet. På en kunstutstilling kom gründerne i snakk med Tom Emil Olsen, en bekjent fra gamle dager. Han viste seg å være designer. Før kvelden var omme var de første skissene til brenneriets nye profil allerede tegnet på en serviett.

 

– Vi fikk svært god kjemi, og Tom Emil forsto greia med én gang. Han hadde veldig frie tøyler og prosjektet ble nok et hjertebarn for ham, forteller Bjørdal Hanken.

 

En annen venn av paret, Karl Nystøyl, foreslo navnet Jacu. Dette falt umiddelbart i god jord både hos kaffebrennerne og designeren. – Hele prosjektet har vært en drøm av et lagarbeid. Alle har bidratt med sine sterke sider og sine beste ideer. Slik blir det kaffekunst av, understreker hun

 

November 2011 var designprofilen på plass, akkurat tidsnok til å bli med på Jacus første julekaffe. Den visuelle identiteten er inspirert av kaffebønnen og av gamle håndverkstradisjoner, men har samtidig et enkelt og moderne uttrykk. Logoen viser en stilisert form av den brasilianske Jacu-fuglen, som er viden kjent for å velge ut og spise bare de beste kaffebærene.

 

Siden lansering har Jacu blitt hyllet av kaffeskribenter og -bloggere både i Norge og utenlands. – Det har klaffet veldig for oss, og her har designen spilt en viktig rolle. Derfor henger Merket for god design høyt. Dette er noe vi setter stort pris på, sier Bjørdal Hanken.

 

Variér Furniture: Bedre stol for hjemmekontoret

Trenden med hjemmekontor har kommet for å bli, men fremdeles lages det ikke mange stoler som passer til formålet. Variér Furniture på Skodje så et stort behov i markedet for en stol som både hadde god ergonomi og som samtidig holdt et høyt estetisk nivå.

 

– Vi la merke til at folk som jobbet hjemmefra gjerne satt på en kjøkkenkrakk eller spisestol. Dette er definitivt ikke stoler som egner seg som arbeidsplass. Andre igjen hadde hentet hjem profesjonelle kontorstoler som gjerne krasjet fullstendig med interiøret i stua. Her så vi muligheter til å skape noe nytt, sier Jesper Brøndum Petersen, administrerende direktør i Variér Furniture

 

Ergonomi og estetikk

Sammen med Atle Tveit Design og Olav Eldøy Møbeldesign skred den norske produsenten til verket. Det finnes ingen formelle standarder til hjemmekontorstoler, så Variér brukte sine egne strenge krav til ergonomi, funksjonalitet og estetikk som ledestjerne i designprosessen.

 

Stolen fikk et sadelsete som gir brukeren svai i ryggen og god blodgjennomstrømming. Setet og de integrerte albuestøttene gir dessuten mulighet til å variere mellom flere sittestillinger. Sete og rygg ble laget i formstøpt skum. Antall funksjoner er holdt nede til det som er nødvendig på et hjemmekontor, slik at prisen blir så lav som mulig. Stolen har feminine former inspirert av eikebladet, og passer godt inn i de fleste hjem.

 

Selger over hele verden

– Variér Active har blitt en god ambassadør for vår filosofi og designstrategi. Til sammen gir ergonomien, funksjonene og estetikken en unik stol til hjemmekontoret, sier Petersen.

 

I januar 2012 ble Variér Active lansert og utpå vårparten kom den i butikk i USA, Japan, Sør-Korea og de fleste land i Europa, inkludert Norge. Salget har vært tilfredsstillende – og bidrar til at Variér Furniture opprettholder sin eksportandel på 93 prosent.

 

Stokke: Internasjonal suksess for bæresele

Stadig flere småbarnsforeldre i både Norge og utlandet bruker bæreseler. Den norske produsenten Stokke ønsket å utvikle en sele som ga barna bedre sikkerhet og komfort. Resultatet er bæreselen Stokke MyCarrier, som nå er solgt i mer enn 60 000 eksemplarer. Den har gjort suksess i flere land i Europa, Nord- og Sør-Amerika og store deler av Asia, og bidrar til at Stokke har en eksportgrad på 96 prosent.

 

– Det er vel ingen steder barna heller vil være enn i nærkontakt med sine foreldre. Vi har derfor arbeidet lenge med å utvikle et nytt bæreselekonsept, forteller Hilde Angelfoss, innovasjonsdirektør i Stokke.

 

Bærerevolusjon

En av designerne i selskapet, Synnøve Stave, gikk ut i mammapermisjon. Hun brukte mye tid på brukerstudier både på seg selv og sine nærmeste. Basert på egne erfaringer og internasjonal innsikt utviklet Stokke forskjellige prototyper som ble utsatt for en rekke ergonomiske tester. Selskapets designere brukte også mye tid på å skape et visuelt uttrykk som passet både kvinner og menn i ulike kulturer.

 

De endte opp med en sele med tre ulike bæreposisjoner tilpasset barnets størrelse og alder. Selen kan brukes helt fra barnet er nyfødt og opp til tre år. Uansett om barnet er vendt forover, bakover eller sitter på foreldrenes rygg gir selen god støtte. Stokke har også utviklet et unikt bæresystem som gjør at barnet sikres i selen før de plasseres på ryggen. I tillegg har selen en ergonomisk utformet ryggplate som distribuerer barnets vekt ned i hoftebeltet.

(Pressenytt)

 

Til redaksjonen: Designdagen 2013 streames på norskdesign.no fra klokken 10.00 i dag. Priser og utmerkelser deles ut på ettermiddagen.

 

FAKTABOKS:

Merket for god design:

* En utmerkelse som deles ut hvert år av Norsk Designråd

* Anerkjenner vellykket bruk av design i innovasjonsprosjekter

* Bedrifter og designbyrå søker med produkter eller løsninger de har utviklet i fellesskap

* I år var det 143 søkere

* 17. april mottar 39 av disse Merket for god design

 

Bildetekster:

Variér Furniture, Atle Tveit Design og Olav Eldøy Møbeldesign har fått Merket for god design fra Norsk Designråd for Variér Active.

 

Jacu og Havnevik har fått Merket for god design for den visuelle profilen.

 

Stokke har fått Merket for god design for Stokke MyCarrier.

 

Jurykjennelser, bilder, underlag:

Nyhetssaker og jurykjennelser fra årets utdeling av Merket for god design legges her kl 18.00, onsdag 17. april: http://www.norskdesign.no/finn-tidligere-mottakere/category8516.html?mainSearchCategory=227&articlesearchstring=Skriv+inn+s%C3%B8keord&firstCategorySearch=0&secondCategorySearch=0&year=2013 (Dersom du ikke finner den aktuelle mottakeren på førstesiden, så bla deg bakover)

Ytterligere bilder av prosjektene legges ut her til samme tidspunkt: http://www.norskdesign.no/bildegalleri/category273.html

 

Kontaktpersoner:

* Variér Furniture, PR-/kategorisjef Eline Strøm-Gundersen, mobil 971 05 580

* Jacu, daglig leder Anne Birte Bjørdal Hanken, mobil 997 28 802

* Stokke, innovasjonsdirektør Hilde Angelfoss, mobil 901 57 259

* Norsk Designråd, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Norsk Designråd, prosjektmedarbeider Line Aandal Røijen, mobil 911 74 639

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 17.04.2013 07:51
Teknisk løsning ZEVS AS