Til kamp om eldreomsorgen (FOTO)

KJEMPER FOR VERDIGHET: Pensjonistforbundet feirer sitt 60-årsjubileum med finansminister Sigbjørn Johnsen og Oslos ordførerkandidater på gjestelista. Den spreke pensjonisten vil samtidig kreve klare svar på hvordan de ulike partiene vil jobbe for å sikre innbyggerne en verdig alderdom.
De to ordførerkandidatene er imidlertid enige om én ting: Terskelen er altfor høy for å få sykehjemsplass i dag. – Tidligere pakket eldre sakene sine og flyttet inn. I dag kommer de inn på båre, sukker Gerhardsen. Utfordrer Hagen ser akkurat det samme.
Men forklaringen på hvorfor det er blitt slik, er de fullstendig uenige om. De har også vidt forskjellige løsninger på utfordringen. Til duell møter de også dagens ordfører, Fabian Stang (H), samt KrFs Aud Kvalbein, Andreas Behring (SV) og Bjørnar Moxnes fra Rødt.
Forventer klare svar
Harald Olimb Norman, generalsekretær i Pensjonistforbundet og arrangør av debatten, forventer klare svar på hva de ulike partiene vil gjøre for de eldre i kommende byrådsperiode.
– Vi vil blant annet ha klarhet i deres holdninger omkring private kontra offentlige sykehjem, bruk av omsorgsteknologi, statlige overføringer og organiseringen med ulike bydeler, sier Olimb Norman.
Rune Gerhardsen ser det som sin viktigste oppgave å sørge for flere sykehjemsplasser. – dag er nesten alle på sykehjem veldig skrøpelige, og antagelig et flertall er demente. De som det før var helt naturlig at fikk sykehjemsplass, kommer nå ikke inn. Det er en ganske deprimerende situasjon. Vi trenger sårt en vekst i antall sykehjemsplasser. I stedet har vi fått 450 færre sykehjemsplasser etter at Frp overtok, sier Gerhardsen.
Han ønsker seg samtidig en utbygging av ulike omsorgsplasser og trygdeboliger, og viser til Trondheim der de har kombinert boformer med ulik pleiegrad på samme sted, med nærhet til helse- og sosiale tjenester. – Vi må vri noe av investeringsbudsjettet over på sykehjem. Velgerne kan regne med at vi ville fått til et godt samarbeid med regjeringen. Samtidig trenger vi flere av de fantastiske menneskene som jobber ved dagens sykehjem, sier han.
Gerhardsen sier ikke nei til private sykehjem, men ønsker ikke kommersielle. Han ønsker derimot å satse mer på Frelsesarmeen, Bymisjonen og andre ideelle organisasjoner.
Krever 2000 nye plasser
Frps Carl I. Hagen krever 1000 nye sykehjemsplasser og 1000 nye omsorgsplasser neste fireårsperiode. – Vi må invitere eiendomsutviklere, hotellkjeder og andre og se om en del av den eksisterende bygningsmassen kan brukes til sykehjem. Kommunen kan gå inn på 30-års leiekontrakter, vi søker investeringstilskudd fra staten og driften settes ut på anbud. Slik kan utbyggingen skje raskt, sier han.
Dersom eldreomsorg fortsatt skal være et kommunalt ansvar, ønsker Hagen å avskaffe bydelsutvalgene slik at ansvaret og makten tilfaller den ansvarlige byråden. – Med dagens organisering kan ikke Gerhardsen skylde på Frp for mangel på sykehjemsplasser. Sykehjemsetaten har hele tiden hatt ledige plasser, men bydelene har ikke satt av nok penger i budsjettene sine til å kjøpe dem. Og i 10 av 15 bydeler har de røde partier flertall, sier han.
Krf ønsker fortsatt bydelsmakt
Aud Kvalbein, varaordfører i Oslo (KrF), sier de går til valg på å sikre et fortsatt ikke-sosialistisk flertall i Oslo. Også dette partiet vil jobbe for flere sykehjemsplasser, men støtter ikke Hagen i ønsket om å legge ned bydelsutvalgene.
– Vi ønsker flere sykehjemsplasser, med større grad av differensiering. Vi krever også flere kulturtilbud og aktiviteter ved sykehjemmene, sier Kvalbein.
(Pressenytt)
Kontaktpersoner:
* Pensjonistforbundet, generalsekretær Harald Olimb Norman, mobil 95 75 14 39.
- Fyller 60 år i år, og er Norges største pensjonistorganisasjon med omtrent 190 000 medlemmer.
- Er en partipolitisk uavhengig og nøytral organisasjon, og har som oppgave å følge og overvåke samfunnsutviklingen og invitere til debatt.
- Feirer jubileet fredag 6. mai med debatt og innlegg om fremtidens eldreomsorg.
- Det var i 2008 613 728 alderspensjonister i Norge. I perioden 1998 – 2008 økte antall innbyggere på 80 år og eldre med 15,04 prosent.
Kilde: Pensjonistforbundet


