Seks av ti østlendinger sier de skal skjerpe økonomien
Oslo: Hver tredje østlending vil bygge opp bufferkonto, mens drøyt hver sjuende vil begynne å lage budsjett. – Det er lurt for alle å få kontroll på utgiftene og legge av penger, sier pengeekspertene.
To måneder ut i det nye året er det mange av oss som har gitt slipp på de tøffeste nyttårsforsettene. Noen av forsettene fortjener en ny sjanse, mener forbrukerøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand.
Seks av ti østlendinger har ett eller flere økonomiske forsetter for inneværende år, flest i landet, viser en landsdekkende undersøkelse gjennomført av Norstat på oppdrag for Storebrand Bank.
Buffer på bok
Ifølge undersøkelsen vil én av tre østlendinger bygge opp en buffer. – En bufferkonto er det første og beste økonomiske rådet jeg kan gi. Med penger i bakhånd unngår du å havne økonomisk bakpå dersom noe uforutsett skjer, sier Dyre Haug.
Han forklarer at det godt kan stå en månedslønn på bufferkontoen, men dette vil variere ut i fra behov og lønnsinntekten i den enkelte familie.
Forbrukerøkonomen understreker at utgifter som oppussing bør planlegges på en annen måte.
– Penger til nytt kjøkken skal ikke hentes fra bufferkontoen – da er den for stor! Til slike planlagte mål bør det heller spares med jevnlige innskudd over tid, sier Dyre Haug.
Storebrands undersøkelse viser at flere enn hver sjuende østlending har som økonomisk forsett for 2012 å spare til noe dyrt de ønsker seg.
Ulikheter mellom menn og kvinner
Det er noen flere menn enn kvinner som vil bygge opp bufferkonto, men det er ingen forskjeller mellom kjønnene når det kommer til formålsrettet sparing.
– Det er mulig jeg er forutinntatt, men her trodde jeg det skulle være forskjell. Vår erfaring er at kvinner har klare planer for innkjøp fremover i tid, samtidig som vi ser at de liker tryggheten som ligger i å spare, sier Knut Dyre Haug.
Han tror grunnen til at færre kvinner sier de vil bygge opp buffer henger sammen med at flere kvinner enn menn trolig har det allerede. – Det er kjent fra tidligere undersøkelser at de har mer kontroll på daglig økonomi.
Hva med den andre halvparten?
Det er flest blant de yngre generasjonene som har økonomiske forsetter. To av fem under 40 år ønsker å bygge opp bufferkonto. Assisterende fagdirektør for bank og kapitalmarked i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO), Rolf Mæhle, synes det er ekstra gledelig at såpass mange unge har økonomiske forsetter. Samtidig uttrykker han betenkelighet knyttet til den andre halvparten som ikke har økonomiske forsetter.
– Dersom den negative utviklingen i internasjonal økonomi fortsetter, vil det også få negative konsekvenser for norsk økonomi, likeledes nordmenns husholdningsøkonomi, sier Mæhle.
(Pressenytt)
Kontaktpersoner:
Storebrand Bank, informasjonssjef Hanne Gudding, mobil 92 42 74 13.
Storebrand Bank, forbrukerøkonom Knut Dyre Haug, mobil 93 48 01 35
Slik svarer østlendingene på spørsmålet om de har noen økonomiske forsetter i år:
- 15 prosent vil begynne å lage budsjett for å få mer oversikt.
- 15 prosent vil spare til noe dyrt de ønsker seg.
- 33 prosent vil bygge opp en buffer / sparekonto.
- 5 prosent vil slutte å ta opp forbrukslån.
- 8 prosent vil slutte å betale på kreditt.
- 6 prosent vil kjøpe aksjer / aksjefond.
- 4 prosent vil begynne å betale regninger innen fristen.
- 8 prosent vil begynne å ta tak i gammel gjeld.
- 6 prosent har andre økonomiske forsetter.
- 39 prosent har ingen økonomiske forsetter.
Kilde: Representativ undersøkelse gjennomført av Norstat for Storebrand Bank.
budsjett colourbox.JPG 1,72 MB (2650x1769)
sparegris coloubox.JPG 3,99 MB (4680x3744)