presseticker

Skip to main content

Over 400 000 nordmenn svartelistet

  Publisert: 24.04.2006 07:00 - av  Henning Poulsen

SLETT BETALINGSANMERKNINGENE: – Gjør opp for gamle synder, og få betalingsanmerkningene slettet, oppfordrer Tore Andresen i Lindorff Decision. Foto: Dag Yngve Dahle.

Oslo: Hele 405 000 nordmenn har dårlig eller ingen kredittrangering, viser ferske tall. En ny lov gjør veien ut av svartelisten lettere.

165 000 nordmenn befinner seg i såkalt rød sone, med uoppgjorte betalingsanmerkninger på til sammen 15,5 milliarder kroner. Det viser Lindorff-analysen for første kvartal 2006.

 

– Disse personene får ikke handle på kreditt, og er avskåret fra å kunne delta i den forbruksveksten som resten av oss opplever. Det samme gjelder for de 240 000 personene som av ulike grunner ikke er kredittrangert, for eksempel fordi de ikke har levert likning. Det utgjør til sammen omtrent hver tiende nordmann, og må kunne kalles et høyt tall, fastslår Tore Andresen, administrerende direktør i Lindorff Decision.

 

Ny sjanse

Han tror dette vil bedre seg utover 2006. En lovendring sørger nemlig for at betalingsanmerkninger slettes med en gang det forfalte beløpet betales inn. Dermed blir ikke dårlig betalingshistorikk lenger utslagsgivende når privatpersoner søker om lån og kreditt.

 

– Dette er svært positivt, fordi det gir folk en ny sjanse til å bli en del av forbrukersamfunnet igjen, så lenge de gjør opp for seg, sier Andresen. Han oppfordrer de som kan til å gjøre opp gammel gjeld først som sist.

 

Stor mannsgjeld

Ifølge Lindorff-analysen har 5,5 prosent av norske menn og 2,9 prosent av norske kvinner betalingsanmerkning per første kvartal i år. Dette bekrefter en vedvarende trend der menn er mer uforsiktige med pengebruk og gjeldsgrad. – Selv om forholdet mellom menn og kvinner langsomt er i ferd med å utjevne seg, kan vi fremdeles si at kvinner har den beste betalingsevnen og -viljen i forhold til gjelden sin, sier Andresen.

 

Han synes det er mer interessant å se på forholdet mellom ulike aldersgrupper. Her er folk i alderen 26-35 og 36-45 år de største synderne, der henholdsvis 6,8 og 6,6 prosent har pådratt seg betalingsanmerkning. Andelen ligger på litt over 4 prosent for de under 26 år.

 

– Dette er en positiv utvikling for de yngste forbrukerne, som kanskje har et litt ufortjent dårlig rykte på seg blant deler av handelsstanden. Dette har nok mye med at unge mennesker lærer mer om økonomi og pengebruk på skolen, samtidig som bedriftene nok også er blitt flinkere til å gjøre skikkelige kredittvurderinger, mener Andresen.

 

Inkassonedgang

Han synes også det er gledelig å se på utviklingen blant de som tjener aller minst. – Riktignok har personer med årslønn på under 200 000 kroner hele 10 milliarder kroner i betalingsanmerkninger, men ser man på inkassostatistikken blir bildet et annet, sier han.

 

Analysen viser at de med årsinntekt på 100-200 000 kroner, har en nedgang i antall inkassosaker på over 18 prosent i forhold til samme periode i fjor, noe som er den største prosentvise nedgangen. Hakk i hæl følger personer med inntekt under 100 000, som har fått over 16 prosent færre inkassosaker mot seg hittil i år.

 

Kontaktpersoner:

* Lindorff Decision, administrerende direktør Tore Andresen, tlf 21 52 48 52, mobil 90 54 25 85, e-post: tore.andresen@lindorff.com

* Lindorff, kommunikasjonsdirektør Arve Paulsen, tlf. 23 21 18 18, mobil: 90 11 70 05, e-post: arve.paulsen@lindorff.com

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak toreandresen3.jpg 337,86 kB (2000x1476)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Lindorff, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 24.04.2006 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS