Kvinner kan minst om pensjon
Kvinner har dårligst oversikt over folketrygd, tjenestepensjon, privat pensjonssparing og pensjonsrettigheter fra tidligere arbeidsforhold, viser en undersøkelse Norstat har utført på oppdrag for Storebrand.
– Dette er bekymringsfullt. Kvinner tjener mindre enn menn og har færre oppsparte midler. I tillegg vet vi at 40 prosent av yrkesaktive kvinner jobber deltid, noe som gjør det desto viktigere å ta ansvar for egen økonomi. I snitt får mannlige pensjonister utbetalt 57 300 kroner mer enn hva kvinnene får, sier forbrukerøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand.
Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik ønsker ikke å spekulere i hvorfor kvinner vet mindre om pensjon, men mener kvinner bør sette seg inn i pensjonsrettighetene sine.
– Vi vet at forskjellen i størrelsen på alderpensjon for menn og kvinner øker. Kvinner utgjør også en stadig større andel av minstepensjonister: 88 prosent i 2010, sier hun.
Mannen – hjemmets finansminister
Knut Dyre Haug tror årsaken til at kvinner vet mindre om sine pensjonsrettigheter kan være at mannen opererer som finansminister på hjemmebane, og tar hånd om større økonomiske vurderinger som lån, sparing og forsikring. – Kvinnen er ofte økonomisjef og tar seg av den daglige økonomien med innkjøp og regninger, sier han.
Problemene oppstår gjerne ved skilsmisser. – Så lenge ekteskapet holder, fungerer en slik fordeling greit. Pensjonsopptjeningen deles imidlertid ikke ved en skilsmisse, og da står kvinnen ofte igjen som pensjonstaperen. Å jobbe deltid eller være hjemmeværende slår uheldig ut i forhold til pensjonsrettigheter ved brudd, sier Dyre Haug.
Rådet for å unngå en slik situasjon er å vise mer interesse for de store økonomiske beslutningene.
– Altfor mange er uvitende om at pensjonspoeng ikke deles ved en skilsmisse. Mange har en feilaktig oppfatning av at alt deles likt ved skilsmisse. En løsning er at mannen sparer jevnlig i konas navn når hun er ute i fødselspermisjon eller jobber deltid, sier han, og legger til: Selv om pensjonsopptjeningen for hjemmeværende med barn under seks år er bedret, vil kvinner som tjener over ca 340. 000 kroner, tape pensjonsopptjening ved å være hjemme med barna.
3 av 4 vet ikke hva de får
Den nyinnførte pensjonsreformen som trådte i kraft 1. januar førte til stor pensjonsforvirring blant kvinner og menn i alle aldere. På tross av dette er det kun et fåtall som tatt seg bryet med å sjekke hva de vil få i pensjon, viser en undersøkelse gjennomført av analysebyrået Perduco.
– Kun én av fire svarer at de har beregnet hva de vil få i pensjon. Innbyggere i Akershus har vært flinkest til å beregne hva de vil få i pensjon, mens osloborgerne er dårligst, opplyser pensjonseksperten.
Kontaktpersoner:
* Storebrand, informasjonssjef Gro Elin Hansen, mobil 90 21 95 35
* Storebrand, forbrukerøkonom Knut Dyre Haug, mobil 93 48 01 35
Folketrygden:
Svært god eller god: Mann 42 prosent, kvinne 33 prosent
Dårlig eller svært dårlig: Mann 58 prosent, kvinne 66 prosent
Arbeidsgivers tjenestepensjon:
Svært god eller god: Mann 49 prosent, kvinne 37 prosent
Dårlig eller svært dårlig: Mann 51 prosent, kvinne 62 prosent
Pensjonsrettigheter fra tidligere arbeidsforhold:
Svært god eller god: Mann 34 prosent, kvinne 25 prosent
Dårlig eller svært dårlig: Mann 66 prosent, kvinne 75prosent
Privat pensjonssparing:
Svært god eller god: Mann 41 prosent, kvinne 32 prosent
Dårlig eller svært dårlig: Mann 59 prosent, kvinne 68 prosent