presseticker

Skip to main content

Kraftig vekst i Møre og Romsdal

  Publisert: 30.05.2005 07:00 - av  Ruth Høyland Jønsrud

- Norske selskaper bør bruke sin økonomiske handlefrihet til å planlegge for et scenario der de får 30 prosent mindre betalt for sine produkter og tjenester, sier konsernsjef Rune Brandstadmoen i Lindorff.

Oslo: Næringslivet i Møre og Romsdal blir stadig mer lønnsomt, og i snitt øker omsetningen for alle virksomhetene i regionen. – Nå må selskapene bruke veksten riktig, sier konsernsjef i Lindorff, Rune Brandstadmoen.

Driftsmarginen for selskapene i Møre og Romsdal lå i fjor på 8,9 prosent. Det vil si at for hver hundrelapp bedriftene har tjent på salg, er det 8,9 kroner igjen etter at driftsrelaterte kostnader er betalt.

Dette viser en fersk analyse fra Lindorff Decision. Selskapet har analysert regnskapstallene for de aksjeselskapene som har levert regnskap innen 19.mai, og sammenliknet dette med 2003-regnskapene for de samme selskapene. Analysen viser at flere bransjer har forbedret sine tall sammenlignet med 2003. Både jord- og skogbruk, fiske, industri, bygg og anlegg samt finansielle tjenester, gjør det ekstra bra.

 

Bedre resultater

Mens det samlede driftsresultatet for selskapene i Møre og Romsdal var nesten 440 millioner kroner i 2003, har de klart å øke det til drøyt 690 millioner kroner i fjor.

– Dette tyder på at mange bedrifter har lykkes i å både øke omsetningen og kutte kostnader samtidig, sier konsernsjef i Lindorff, Rune Brandstadmoen.

Han mener at det nå er viktig at næringslivet fortsetter å være kostnadsbevisste og bruke veksten strategisk riktig.

– Bedriftene må bruke det armslaget de nå får til å tenke ytterligere omsetningsvekst og lønnsomhet, gjennom fortsatt god kostnadskontroll. Ikke minst med tanke på den økende internasjonale konkurransen som stadig flere bransjer må forholde seg til. Mens prosessindustrien, verkstedindustrien og norsk reiseliv er vant til å konkurrere med internasjonale aktører, er dette nytt for blant annet næringsmiddelindustrien, sier han.

 

Mer betalingsdyktige

Både omsetning og resultater hadde en positiv utvikling i fjor. På landsbasis økte driftsmarginene for selskapene fra sju til ni prosent i perioden 2003 til 2004.

– Vi må ta høyde for at selskaper som leverer regnskapet såpass tidlig, også trolig har god orden på økonomien. De har dermed antakelig bedre resultater enn gjennomsnittsbedriften. Vi ser jo også at kredittverdigheten til disse selskapene er gjennomgående veldig god, sier administrerende direktør Tore Andresen i Lindorff Decision. Ifølge analysen forbedret de aller fleste selskapene kredittratingen sin i 2004, sammenliknet med året før.

 

Økt kostnadsfokus

Norske bedrifter blir stadig mer kostnadsbevisste, noe utviklingen innen utflytting og outsourcing viser. Tall fra NHO viser at 25 prosent av industribedriftene i Norge har erstattet norske underleverandører med utenlandske, mot 20 prosent i 2004. Så langt i 2005 er det 27 prosent av norske bedrifter som outsourcer interne tjenestefunksjoner til andre norske bedrifter, mens andelen var 20 prosent i 2004.

 

– Dette er rett og slett virkemidler for å redusere kostnadene, slik at bedriftene skal bli mer konkurransedyktige. Konkurranse tvinger fram omstillinger, som igjen skaper innovasjon og utvikling. Outsourcing har for eksempel den effekten at det gir grunnlag for nye virksomheter, innen for eksempel økonomi, it og kundeservice, samtidig som det sikrer vekst i kjernevirksomheten. Det finnes også flere eksempler på at utflytting gir grobunn for vekst hjemme. Telenor er et eksempel på dette. Fra å være monopolbedrift med noen få millioner abonnenter, har de i dag 16 millioner mobilabonnenter over hele verden. Dette har igjen sikret arbeidsplasser i Norge, sier Brandstadmoen.

 

Kontaktpersoner:

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Rune_2_7959.jpg 2,96 MB (1960x3008)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Lindorff, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 30.05.2005 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS