Hordalendinger tåler ikke lavere inntekt
Svært mange hordalendinger vil få problemer med privatøkonomien dersom inntekten skulle minke, viser en fersk undersøkelse gjennomført av Norstat for Storebrand. På Vestlandet svarte hele 48 prosent at de trenger hele inntekten de har i dag – eller enda mer – for å klare seg godt økonomisk. Bare én av fire tror de ville tålt å gå ned 20 prosent i lønn.
– Sett i lys av dette er det derfor urovekkende å vite at minst en halv million yrkesaktive nordmenn ikke har uføreforsikring, verken gjennom jobben eller privat. De har kun folketrygden å falle tilbake på dersom de skulle bli uføre. Og det gir lite å leve av, sier Jonas Oeding, som er salgssjef for Storebrand i Hordaland.
Dobbel ulykke
Livet endres drastisk når man får en sykdom eller skade som gjør at man blir ufør. For mange blir uførhet en dobbel ulykke, sier Øyvind Røst i Dine Penger.
– I tillegg til å miste en god helse og muligheten til å jobbe rammes man av at økonomien blir elendig. Man kan bli nødt til å selge boligen og må finne en billigere måte å leve på.
De færreste har en god uføreforsikring gjennom jobben. Derfor bør man ha en privat forsikring i tillegg, opplyser Røst.
– Det er kun de rikeste som klarer seg godt uten forsikring dersom de blir uføre.
Stadig flere uføre
I dag finnes det flere enn 300 000 uføre her i landet, og antallet vokser, ifølge NAV. I Hordaland mottar åtte prosent av befolkningen uførepensjon. Likevel er seks av ti nordmenn ikke bekymret for at nettopp de kan bli uføre, ifølge undersøkelsen. Hver tredje aner ikke hva de vil få utbetalt dersom de blir uføre.
– Ta for eksempel en hordalending som tjener 400 000 i året, og som blir ufør ved 40 år. Med en uførepensjon kun fra folketrygden vil vedkommende sitte igjen med en inntekt på rundt 200 000 kroner. Da vil familien risikere å måtte selge boligen. En uføreforsikring vil kunne bøte på dette, og gi 50 000-100 000 kroner ekstra i året, sier Oeding.
Han peker også på innføringen av obligatorisk tjenestepensjon som 700 000 arbeidstakere fikk i 2006.
– Blant disse er det nesten ingen som har forsikret seg mot uførhet. De har nok ikke fått med seg at arbeidsgiverne den gang tegnet minimumsordninger som bare inneholdt pensjonssparing, ikke uførepensjon.
– Skaff deg en oversikt
Øyvind Røst anbefaler å skaffe seg en oversikt over hva de ligger an til å få dersom de skulle bli uføre. Er det for lite bør de skaffe seg en privat uføreforsikring.
– Sammenlign priser på ulike forsikringer. Sett sammen en kombinasjon av uførerente og uførekapital som passer for din økonomi og livssituasjon, råder Røst.
(Pressenytt)
Kontaktpersoner:
* Storebrand i Hordaland, salgssjef Jonas Oeding, telefon 54903260, epost: jonas.oeding@storebrand.no
* Storebrand, informasjonssjef Kristina Picard, mobil 90 18 98 09
Jonas Oeding salgssjef Hordaland.jpg 4,24 MB (2362x3543)