Halvparten i Midt-Norge aner ikke om pensjonen vokser
Flere enn 800 000 nordmenn hadde fripoliser ved utgangen av fjoråret. En fripolise er pensjonsrettigheter arbeidstakere i privat sektor tar med seg når de slutter i en jobb eller bytter pensjonsordning på jobben.
Til sammen er det snakk om 140 milliarder kroner som er plassert i sparing hos ulike forsikringsselskaper.
Få fornøyde
Hele 56 prosent av innbyggerne i Midt-Norge kjenner ikke til hvordan fripolisen sin forvaltes, kommer det fram i en fersk undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Storebrand. – Fripoliser er en viktig del av alderspensjonen til veldig mange, og da er det urovekkende at ikke flere kjenner til hvordan pensjonspengene forvaltes, sier forbrukerøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand.
Bare 14 prosent av de spurte i Trøndelag og Møre og Romsdal er fornøyde med avkastningen på fripolisene, viser undersøkelsen. I dag har fripoliser en årlig garantert minsterente, ofte på 3,7 prosent. – Denne tryggheten er viktig for mange, men den koster en del i form av lav sannsynlighet for avkastning over minsterenten, forklarer Dyre Haug.
Velg risiko selv
Nå foreslår Banklovkommisjonen at fripoliser bør komme med investeringsvalg. Det betyr at hver enkelt fripoliseier selv skal bestemme hvor de vil plassere pensjonssparingen sin.
Forslaget ønskes velkommen av Øyvind Røst i Dine Penger. – Før eller senere må forbrukerne bli betraktet som myndige som har rett til å forvalte fripolisen selv. De bør selv få velge hvilken risiko de vil ta, sier han.
Røst forklarer at tidsperspektivet er avgjørende for investeringsvalgene. – Er du ung, har gjeld og lang sparehorisont bør fripolisen plasseres i aksjer. Men forsikringsselskapene bør ikke tvinge unge til aksjesparing, sier han.
Samtidig råder han eldre uten gjeld og med kort horisont på pensjonssparingen til å plassere fripolisen sin mer forsiktig. – Det viktigste er at folk er forskjellige og bør få velge selv, mener Røst.
Knut Dyre Haug i Storebrand mener fripoliser med investeringsvalg kan føre til høyere alderspensjon for mange. – Å sette sammen sin portefølje av mange spareformer, slik at den passer både din risikovilje og tiden du har igjen til pensjonsalder, kan føre til flere står lenger i arbeid og dermed på sikt få høyere pensjonsutbetaling, sier forbrukerøkonomen.
Lavt utdannet, best orientert
Ifølge undersøkelsen er det særlig menn og høytlønnede som har mest kunnskap om egne fripoliser. Likevel sier nesten halvparten av de spurte med høyere utdannelse at de ikke aner hva slags avkastning de har, mens bare en av fire av de spurte uten utdannelse svarer det samme.
(Pressenytt)
Kontaktpersoner:
* Storebrand, forbrukerøkonom Knut Dyre Haug, mobil 93 48 01 35
* Storebrand, informasjonssjef Gro Elin Hansen, mobil 90 21 95 35
Denne saken er skrevet av Pressenytt for Storebrand. Pressenytt har det redaksjonelle ansvaret for innholdet i saken.
* 17. januar 2012 overleverte Banklovkommisjonen en utredning til Finansdepartementet.
* Denne utredningen omhandlet blant annet fripoliser.
* En fripolise er pensjonsrettigheter som arbeidstakere i privat sektor tar med seg når de slutter i en jobb eller bytter pensjonsordning.
* Fripoliser forvaltes av livsselskaper etter strenge regler fra myndighetene.
* Blant forslagene fra Banklovkommisjonen er at fripolisekundene selv skal kunne bestemme risikoprofil på sin fripolise.
(Kilde: Storebrand)
knutdyrehaug 2011 foto Varg Aamo.jpg 3,73 MB (4752x3168)