presseticker

Skip to main content

Gjeldssmell i Møre og Romsdal

  Publisert: 14.04.2008 07:00 - av  Henning Poulsen

– Når vi ser den store beløpsøkningen i anmerkninger, er det åpenbart at det er blitt gitt mye kreditt på helt feil grunnlag, sier Tore Neby, administrerende direktør i Lindorff Decision. Foto: Henning Poulsen/Pressenytt

Oslo: Betalingsanmerkningene til privatpersoner i Møre og Romsdal har steget med hele 29 millioner kroner så langt i år. – Utviklingen er bekymrende, sier Tore Neby, administrerende direktør i Lindorff Decision.

I Norge økte betalingsanmerkningsgjelden med 1,4 milliarder kroner i løpet av første kvartal i år. Det avdekkes i den nye Lindorff-analysen til Lindorff Decision.

 

– Gjennom hele fjoråret har økningen på landsbasis ligget på under 300 millioner kroner i kvartalet i gjennomsnitt. Det setter økningen på 1,4 milliarder kroner i perspektiv. En del norske husholdninger har fått det betraktelig tøffere økonomisk, sier Tore Neby i Lindorff Decision.

 

6566 personer i Møre og Romsdal hadde betalingsanmerkning ved utgangen av årets første kvartal, og hver anmerkning lå i snitt på 83 371 kroner - en økning på 5059 kroner på tre måneder. Til sammenligning ligger en gjennomsnittelig norsk betalingsanmerkning på 117 620 kroner, opp 8264 kroner.

 

Totalt er det registrert betalingsanmerkninger for godt over 18 milliarder kroner mot totalt nesten 155 000 nordmenn. Møre og Romsdal står for omkring 547 millioner kroner.

 

4 operabygg

– Forenklet sagt har norske privatpersoner en samlet forfalt gjeld tilsvarende mer enn 4 operaer i Bjørvika i Oslo. En betydelig andel av disse 18 milliardene er trolig tapt for norsk næringsliv. Dette er penger som kunne kommet godt med for mange bedrifter, særlig dersom nedkjølingen i norsk økonomi forsetter utover 2008, sier Neby.

 

Han mener mange betalingsanmerkninger kunne vært unngått dersom kredittvurderingsrutinene hos mange små og mellomstore bedrifter hadde vært bedre.

 

– Når vi ser den store beløpsøkningen i anmerkninger, er det åpenbart at det er blitt gitt mye kreditt på helt feil grunnlag. Mange små og mellomstore bedrifter lar være å bruke profesjonelle kredittvurderingsverktøy. Dette setter både kreditorer og skyldnere i en vanskelig økonomisk situasjon fremover, påpeker Neby. I overkant av 6500 innbyggere i Møre og Romsdal står i såkalt rød sone hos kredittselskapene, og er dermed ikke kredittverdige.

 

Neby finner likevel et lite lyspunkt i statistikken: – Til tross for at beløpene øker voldsomt, holder antall personer med betalingsanmerkninger seg stabilt. Det viser at folk flest fremdeles greier å betjene lån og gjeld til tross for blant annet gjentatte renteoppganger, sier han.

 

Enorm mannegjeld

Av gjeldsøkningen på 1,4 milliarder kroner, står kvinner kun for 90 millioner kroner. Med andre ord er det norske menn som bærer omtrent hele økningen i betalingsanmerkninger. Neby tror kvinner generelt er mer forsiktige enn menn med å ta opp kredittgjeld.

 

– I husholdninger står fremdeles mange av lånene kun ført opp på mannen, så det er naturlig at menn står for en større andel av betalingsanmerkningene også. Samtidig vet vi av erfaring at menn er dristigere enn kvinner på privatøkonomien, og at terskelen for å ta dyre innkjøp på kreditt er lavere hos en del menn. For enkelte har dette dessverre straffet seg nå, sier Neby.

 

Verst blant unge og rike

Nordmenn i alderen 26-35 år står for nesten halvparten av økningen i betalingsanmerkninger, totalt 617 millioner kroner. Og målt etter inntekt er det millionærene som står for den suverent største gjeldsøkningen. Blant folk med nettoinntekt på over 1 million kroner har betalingsanmerkningene totalt økt med hele 594 millioner kroner.

 

– Personer i 20- og 30-årene er gjerne i etableringsfasen, og har store boliglån. Samtidig har de i motsetning til 40- og 50-åringer nesten bare levd i oppgangstider, og tendensen til å ta opp litt ekstra gjeld er nok større i denne aldersgruppen, sier Neby, som er glad for at den gjennomsnittlige gjeldsøkningen er lavest hos personer med under 200 000 kroner i nettolønn.

 

Rødest i Vestfold og Østfold

I Vestfold er det registrert betalingsanmerkninger for 1,4 milliarder kroner per første kvartal i år. Dette er en økning på godt over en halv milliard kroner siden årsskiftet. Ingen andre fylker er i nærheten av denne økningen. Nærmest følger Østfold med en gjeldsvekst på 238 millioner kroner de siste tre månedene.

 

– Summen av betalingsanmerkninger stiger i samtlige av landets fylker, men Vestfold og Østfold skiller seg klart ut. Her er økningen i forfalt gjeld formidabel. I snitt har hver betalingsanmerkning i Vestfold økt med 61 000 kroner, mens økningen ligger på 21 000 kroner i Østfold. Sannsynligvis er det snakk om et par personer som skylder enorme beløp, og som drar opp snittet i fylkene, tror Neby.

 

Kontaktpersoner:

* Lindorff Decision, administrerende direktør Tore Neby, mobil 900 43 133, e-post: tore.neby@lindorff.com

* Lindorff, kommunikasjonsdirektør Arve Paulsen, tlf. 23 21 18 18, mobil: 90 11 70 05, e-post: arve.paulsen@lindorff.com

 

Om Lindorff:

Lindorff-konsernet er Nordens største aktør innen betalingsoppfølging og relaterte tjenester, spesielt innrettet mot store outsourcingavtaler. Konsernet har omlag 2000 ansatte i 10 land. Betalingsoppfølging er det største forretningsområdet, men Lindorff er i tillegg Nordens største leverandør av relaterte tjenester, som kredittinformasjon og -analyser, fakturahåndtering, låneadministrasjon, kundeservice, porteføljekjøp og porteføljeovervåkning.

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak neby1.jpg 442,69 kB (1576x2952)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Lindorff, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 14.04.2008 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS