Fem tromsbedrifter blant Norges 191 beste
For andre år på rad har analyseselskapet Lindorff Decision gjennomført landets mest omfattende måling av norske virksomheters økonomiske helse. Bedriftene i Troms er byggvarehandleren Per Strand AS i Harstad, Kvænangen Kraftverk AS fra Tomasjord i Tromsø, Tromsø-baserte Norsk Institutt for Fiskeri- og Havbruksforskning AS og Nord-Troms Kraftlag AS i Sørkjosen.
Til sammenligning har nabofylket Nordland sju innslag på topplisten, mens Finnmark ikke er representert, som Norges eneste fylke. Oslo tar overlegen storeslem i antall bedrifter på topplisten. Hele 71 oslobedrifter kom med i år, mens Hordaland og Akershus følger på plassene bak med henholdsvis 27 og 24 bedrifter. I den andre enden av skalaen kommer Nord-Trøndelag og Østfold, som hver fikk en bedrift inn på sunnhetslisten.
Dobling i sunne bedrifter
I fjor kvalifiserte 87 norske bedrifter seg til å stå på den ettertraktende listen. I år er 191 bedrifter med. Administrerende direktør Tore Andresen i Lindorff Decision gleder seg over det store tilfanget av sunne bedrifter. – En såpass stor vekst er et sunnhetstegn for store deler av næringslivet, mener han. Andresen er nå i full sving med å sende ut utmerkelser til de nesten 200 bedriftene på topplisten.
Nåløyet for å komme inn på listen til Lindorff Decision, er trangt. Virksomheten må omsette for over 50 millioner kroner, likviditeten må være god og det må ikke være registrert betalingsanmerkninger eller revisoranmerkninger på bedriften. I tillegg må rentedekningsgraden være god og egenkapitalen solid.
Betaler for seg
– Denne listen regner jeg med at landets markedsdirektører og salgssjefer setter seg ned med når planene for 2006 skal legges. Disse 191 virksomhetene er drømmekunder for enhver leverandør, fordi de alltid gjør opp for seg og fordi de sannsynligvis kommer til å eksistere i lang tid fremover, påpeker Andresen.
Undersøkelsen er den største i sitt slag i Norge. Blant omkring 300 variabler som har betydning for en bedrifts kredittvurdering, har Lindorff Decision plukket ut de mest relevante, og disse er krysskjørt med variabler som har betydning for bedriftens soliditet. Tallene er hentet fra analysene ”payment index” og ”decision score”, som vurderer henholdsvis sannsynligheten for at bedriften gjør opp for seg i løpet av 90 dager og sannsynligheten for at bedriften skal gå konkurs eller bli tvangsavviklet.
Flere får rødt lys
– Denne utregningen gir landets mest nøyaktige liste over sunne bedrifter, fordi beregningen tar hensyn til totalbildet. Det finnes eksempler på bedrifter som har gått konkurs til tross for betydelig egenkapital, forteller Andresen.
Selv om flere bedrifter er blitt flinke til å gjøre opp for seg, advarer Andresen leverandører mot å selge blindt på kreditt til kundene sine. I tredje kvartal i år ble regninger for 360 millioner kroner misligholdt av norske bedrifter. Antall aksjeselskaper i Lindorffs såkalte røde sone, altså bedrifter som overhodet ikke er kredittverdige, økte fra 13 700 til 15 100.
– Dette er bedrifter som man overhode ikke bør selge på kreditt til. Med såpass mange tikkende gjeldsbomber i bedriftsmarkedet, er det livsviktig med en løpende overvåking av kundemassen, påpeker Andresen.
Kontaktpersoner:
* Lindorff Decision, administrerende direktør Tore Andresen, tlf 23 21 13 57, mobil 90 54 25 85, e-post: tore.andresen@lindorff.com
* Lindorff, kommunikasjonsdirektør Arve Paulsen, tlf. 23 21 18 18, mobil: 90 11 70 05, e-post: arve.paulsen@lindorff.com