Færre i Nord-Norge ber naboen om påskehjelp
I Nord-Norge sier 24 prosent av dem som reiser bort i påsken at de gjør en avtale med naboen for å hindre påskeinnbrudd, ifølge en undersøkelse som Norstat har gjennomført for Storebrand. Dette er fem prosent færre enn for fire år siden. Det er også litt færre i Nord-Norge som ber om nabohjelp enn i landet for øvrig.
– Å be naboen om å ta inn aviser og se etter huset i påskeferien er en god måte å forebygge innbrudd på, og vi skulle gjerne sett at enda flere gjorde det, sier informasjonssjef Hanne Gudding i Storebrand.
Nabohjelp er likevel den vanligste måten å forebygge innbrudd på, viser undersøkelsen. Andre sikkerhetstiltak er montering av alarm og omadressering av avisene. Undersøkelsen viser dessuten at over halvparten av dem som reiser på påskeferie ikke bekymrer seg for innbrudd mens de er borte.
– Selv om du føler at du bor i et trygt område der det sjelden skjer boliginnbrudd, anbefaler vi at du tar noen forholdsregler før du setter kursen mot påskefjellet, sier Gudding.
Flere innbrudd
I løpet av fjoråret var det 33 000 boliginnbrudd i Norge. Det er fem prosent mer enn i 2011, viser tall fra Finans Norge (FNO). Kommunikasjonsdirektør Leif Osland forteller at utenlandske banders aktiviteter går i bølger.
– Etter en gledelig nedgang i boliginnbruddsaktiviteten i 2011 ble det dessverre en økning igjen i 2012. Og det stjeles mer verdifulle gjenstander enn tidligere. Derfor er det er all grunn til å være på vakt og sikre boligen godt.
Han mener det er uheldig dersom færre gjør avtaler med naboen når de reiser bort, slik undersøkelsen indikerer. – Nordmenn har stadig større verdier i sine boliger. Det høye norske velstandsnivået er fristende for organiserte kriminelle fra Øst-Europa, sier Osland.
– La huset se bebodd ut
Noen få, enkle huskeregler kan være nok til at tyver holder seg unna boligen din mens du er på påskeferie, forklarer Hanne Gudding.
– La huset eller leiligheten se mest mulig bebodd ut. La det vanlige smårotet ligge fremme. Gjør en avtale med naboen, sørg for at alle ytterdører, inkludert terrassedøren, er utstyrt med en godkjent lås, og vurder gjerne om du bør installere alarm.
(Pressenytt)
Kontaktperson:
* Storebrand, informasjonssjef Hanne Gudding, mobil 92 42 74 13
* La det daglige smårotet ligge fremme.
* Omadressér eller stopp post og avis, eller be en nabo tømme postkassen daglig.
* Samarbeid med naboen om gjensidig tilsyn med boligen.
* Viderekoble fasttelefonen til mobiltelefonen.
* Sørg for variasjon i belysningen (klokkebryter/fotocelle).
* Ikke fortell på sosiale medier eller e-post at du er fraværende over tid.
* Påse at alle ytterdører er utstyrt med FG-godkjente låser (FG står for Forsikringsselskapenes Godkjenningsnevnd). De siste årene har stadig flere innbrudd skjedd gjennom terrassedør, bakdør eller vindu i andre etasje.
* Bruk enveisskruer eller helst FG-godkjente sikkerhetslåser på vinduer for å hindre at rutene kan vippes ut.
* Ikke slipp inn uvedkommende som ringer på hvis du bor i blokk / bygård med callingsystem.
* Ha skikkelig lås på boder.
* Alarmer er svært effektive for å skremme vekk innbruddstyver. En inngangsdør tydelig merket med FG-godkjent alarm vil forhindre at mange tyver i det hele tatt prøver seg. En FG-godkjent alarm gir dessuten reduksjon i forsikringspremien hos mange forsikringsselskaper. Alarmen må tilpasses den enkelte bolig.
Kilde: Storebrand og Finans Norge (FNO)
Hanne Gudding informasjonssjef Foto Taral Jansen.JPG 5,64 MB (3469x5204)