Austegder ryddet privatøkonomien før ferien
Totalt brukte nordmenn over en milliard kroner til å rydde opp i sine økonomiske forpliktelser før ferien, viser en beregning Lindorff har gjennomført.
– Juni er den store ryddemåneden i privatøkonomien, og det henger selvsagt sammen med at vi i denne måneden har mer penger mellom hendene enn vanlig på grunn av ferielønnen. Årets feriepengepott på 100 milliarder kroner er forøvrig over dobbelt så stor som den samlede norske inkassogjelden, kommenterer Arve Paulsen i Lindorff.
Ferierer med sunt vett
Paulsen frykter heller ingen inkassobølge når nordmenn kommer tilbake fra ferien.
– For det første er antall inkassosaker generelt på vei nedover. Ved utgangen av første kvartal sto om lag 1300 personer fra Aust-Agder på inkassolistene til Lindorff, en nedgang på omkring 400 personer fra samme tid i fjor, forteller han.
– For det andre tror jeg folk flest tar med seg sitt sunne vett også når de reiser på ferie, selv om mye av ferien betales med kredittkort. Inkassosaker på kredittkort fordeler seg jevnt utover hele året. Våre tall fra flere år tilbake viser ingen spesiell bølge i august. Med fornuftig bruk er kredittkort et godt reisefølge, sier Paulsen.
Han understreker likevel det er noen ting de som ennå ikke har startet ferien bør huske før de pakker kofferten, som å få unna smågjeld og legge inn regninger til forfall i nettbanken.
Ferielønn sletter anmerkninger
Ettersom mange nordmenn aldri før har hatt mer penger mellom hendene enn i disse dager, stiger evnen til å gjøre opp regninger før de forfaller. Samtidig øker evnen til å gjøre opp for gammel moro. Og det lønner seg mer enn før
Det nye regelverket for sletting av betalingsanmerkninger sørger nemlig for at dårlig betalingshistorikk slettes kort tid etter at man gjør opp for seg, ofte på dagen. – Før sommeren var det rundt 9000 privatpersoner i Aust-Agder som ikke hadde kredittverdighet. Jeg regner med at dette tallet vil synke betraktelig utover sommeren, sier Paulsen.
– Dette er svært positivt for folk flest, som kan friskmelde kredittverdigheten sin. Samtidig vet vi at firmaer blir stadig flinkere til å sjekke folks kredittverdighet, noe som gjør at det er blitt vanskeligere å leve over evne, sier han.
Bedre for lavtlønte
I 2006 har den største nedgangen i inkassosaker vært blant nordmenn som tjener mellom 100 000 og 200 000 kroner i året. 18 prosent færre personer fikk inkassosak mot seg i første kvartal, sammenlignet med året før. Også blant de som tjener under 100 000 kroner er nedgangen stor.
– Det er svært gledelig at nedgangen er såpass stor blant de lavtlønte. Det er i denne gruppen vi finner de med svakest økonomi i dette landet. Når disse får færre inkassosaker mot seg, kan det kanskje bety at velstanden har økt også blant de som har minst, tror Paulsen, som konstaterer at inkassonedgangen i mindre grad gjør seg gjeldende blant de som har en årslønn på over en halv million.
Kontaktperson:
* Lindorff, kommunikasjonsdirektør Arve Paulsen, tlf. 23 21 18 18, mobil: 90 11 70 05, e-post: arve.paulsen@lindorff.com
5 sommertips for økonomien:
1. I den grad du ikke allerede har gjort det: - Rydd unna smågjeld, forfalte regninger og inkassosaker, slik at privatøkonomien tåler en sommerferie.
2. Legg inn innkomne regninger på forfall i nettbanken, slik at du unngår purrekostnader.
3. Skaff deg avtalegiro for faste regninger.
4. Hvis du må betale restskatt: - Hold av penger allerede nå!
5. Bruk gjerne kredittkort i sommerferien, men behold kontrollen.
(Kilde: Lindorff)
Dette går til inkasso:
18-25-åringer:
Postordre
Abonnement (internett, bøker, musikk, blader)
Kollektivtransport
Parkering
26-35-åringer:
Som over, men i tillegg
Fasttelefon
E-verk
Forsikring
De over 36 år:
Som over, men i tillegg
Boliglån
Billån
Dette betales først:
Ungdom:
Mobilabonnement
Internettabonnement
Familiefolk i etableringsfasen:
Boliglån
Telefon
Strøm
Kredittkort
Kommunale avgifter
Eldre:
Strøm
Boliglån
Kommunale avgifter