Annenhver vestlending vil spare etisk, men får det ikke til
Christine Tørklep Meisingset, som leder Storebrands avdeling for samfunnsansvarlige investeringer, er overrasket over uvitenheten blant norske sparere.
– Folk bør være opptatt av hvordan sparepengene forvaltes. På den måten er du med på å påvirke både fondsforvaltere og enkeltselskaper, sier Meisingset. Hun forteller at profesjonelle investorer ofte er svært opptatt av hvor pengene tar veien, men at småsparere dessverre i liten grad bryr seg om dette.
Daglig leder Per Nitter Bondevik i Initiativ for etisk handel (IEH) synes resultatene er oppsiktsvekkende. – De fleste av oss vil foretrekke at pengene våre ikke går til selskaper som underbetaler arbeidere, ødelegger drikkevannet i nabolaget eller frarøver fattige mennesker deres livsgrunnlag. Fond og selskaper som fokuserer på ansvarlige investeringer gjør et viktig bidrag for å motarbeide dette, sier han.
Korrupsjon, klasevåpen og miljøverstinger
Bærekraftige investeringer handler om å plassere penger i selskaper som tar hensyn til miljø og samfunn og som følger prinsipper for god eierstyring og selskapsledelse. – Vi ønsker for eksempel ikke å være involvert i selskaper som medvirker til korrupsjon, barnearbeid eller produksjon av klasevåpen, understreker Tørklep Meisingset.
En undersøkelse som Norstat har gjort på oppdrag for Storebrand avdekker at hele 71 prosent av befolkningen på Vestlandet ikke vet om spare- og pensjonspengene deres investeres på en ansvarlig måte. Kun 24 prosent sier de vet at pengene deres investeres ansvarlig. 28 prosent synes dette er uviktig.
Aktivt press
– Er du usikker på om pengene dine investeres ansvarlig, bør du kontakte de som forvalter spare- eller pensjonspengene dine. Spør dem hvordan miljø og samfunn ivaretas i investeringene og hva de som forvaltere gjør for å påvirke selskaper. Her vil nok mange få seg en overraskelse, sier Tørklep Meisingset.
Ved utgangen av tredje kvartal 2010 hadde Storebrand utelukket 99 selskaper fra investeringer. – Dette er langt flere utelukkelser enn for eksempel Statens pensjonsfond utland (Oljefondet), som har utelukket rundt 50 selskaper opplyser Tørklep Meisingset.
Storebrand har en egen avdeling med seks analytikere som overvåker og analyserer selskaper fra hele verden. Foruten å utelukke selskaper som bryter med Storebrands regelverk, jobber de aktivt med å legge press på selskaper for å få dem til å jobbe med miljø og etikk.
– Et eksempel på at press kan føre til forbedringer i hvordan selskaper opererer er Siemens. De ble tatt inn i varmen igjen i fjor, etter at Storebrand mente at selskapet hadde ryddet opp i korrupsjonskulturen, sier Tørklep Meisingset.
(Pressenytt)
Kontaktpersoner:
* Storebrand, informasjonssjef Gro Elin Hansen, mobil 902 19 535
* Storebrand, leder for bærekraftige investeringer i Storebrand Kapitalforvaltning Christine Tørklep Meisingset, mobil 934 80 681
* Undersøkelsen er landsomfattende.
* 51 prosent av de spurte på Vestlandet svarte at det er av betydning at spare- og pensjonspengene deres ble investert ansvarlig med hensyn til miljø og etikk. (59%)
* 28 prosent av de spurte på Vestlandet mente dette ikke var viktig når spare- og pensjonspengene ble investert. (25%)
* 24 prosent oppga at de visste at spare- og pensjonspengene ble investert ansvarlig. (25%)
* 71 prosent oppga at de ikke visste om spare- og pensjonspengene ble investert ansvarlig. (71%)
Tallene i parentes er de nasjonale tallene
Christine T. Meisingset Smfunnsfaglige Investeringer des 2010.jpg 227,64 kB (1024x765)
Samfunnsfaglige investeringer2.jpg 12,89 MB (3744x5616)