2362 nye millionærer i Sør-Trøndelag
Det viser nye utregninger fra Lindorff, basert på nesten 3,9 millioner nordmenns likningstall fra skatteoppgjøret.
I snitt har sørtrøndere en skattbar formue på 246 192 kroner, en økning på 17 prosent fra fjoråret. Dette gir en totalformue på rundt 56 milliarder kroner. Til sammenligning har en gjennomsnittlig nordmann en formue på 319 300 kroner, opp 6,4 prosent fra 2005.
Bolig og børs opp
Tore Neby, som er administrerende direktør i Lindorff Decision, er ikke overrasket over millionærøkningen.
– Vekst i formue er en trend vi har hatt i Norge i flere år, og årsakene er flere. Mange eier sin egen bolig, og har dermed fått nyte godt av en langvarig oppgang i boligmarkedet flere steder i landet, sier han.
De siste årene er det dessuten mange som har satt penger i aksjer og fond, og som har fått nyte godt av en jevn stigning på børsen gjennom 2006. – Kort fortalt har vi blitt mindre avhengig av vanlig inntekt. Vi er i ferd med å bli et land av investorer, forteller Neby.
Middelaldrende menn rikest
Mens kvinner i Sør-Trøndelag har en gjennomsnittsformue på 170 486 kroner, er mennenes snittformue på 322 236 kroner, viser Lindorffs utregning. Menn i fylket har i snitt 89 prosent høyere formue enn kvinner.
Oslo-folk topper igjen formuestatistikken med i snitt 523 181 kroner hver i formue, mens innbyggerne i Finnmark ligger i den andre enden av skalaen med kun 171 548 kroner i snittformue. Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane ligger tettest opp mot landsgjennomsnittet.
Lavere snittinntekt
Ligningstallene viser ellers at snittinntekten i 2006 var 207 000 kroner.– Vi er tilbake på 2004-nivå. Våre analyser viser at snittinntektene er sterkt påvirket av bortfallet av ekstreminntekter. I 2004 hadde alle de som tjente mer enn 20 millioner kroner til sammen 46 milliarder i inntekt. I 2006 hadde dette gått ned til 4 milliarder kroner. Hvis vi justerer for ekstremverdiene i begge ender har gjennomsnittsnordmannen hatt en inntektsvekst på 3,6 prosent, sier Neby.
Han tror årets renteøkning vil gi utslag på neste års likning. – Større rentekostnader vil gi større rentefradrag, og dermed tilsynelatende reduksjon i inntekt, uten at det ligger noen dramatikk i det, sier Neby.
Verre kan det imidlertid bli for de som har problemer med å få den økonomiske hverdagen til å gå i hop i dag. De siste to årene har renten blitt satt opp til sammen 3,25 prosent, uten at man har sett de store utslagene på privatøkonomien. Det vil vi gjøre de nærmeste månedene, tror Neby.
– Vi ser en utvikling der betalingsproblemene vil øke hos enkelte grupper. Innen utgangen av året vil vi nok dessverre se en økning i antall betalingsanmerkninger mot privatpersoner, advarer han.
Kontaktpersoner:
* Lindorff Decision, administrerende direktør Tore Neby, mobil 900 43 133, e-post: tore.neby@lindorff.com
* Lindorff, kommunikasjonsdirektør Arve Paulsen, tlf. 23 21 18 18, mobil: 90 11 70 05, e-post: arve.paulsen@lindorff.com
Lindorff-konsernet er Nordens største aktør innen betalingsoppfølging og relaterte tjenester, spesielt innrettet mot store outsourcingavtaler. Konsernet har omlag 1500 ansatte og omsetter for mer enn 1,5 milliarder kroner. Betalingsoppfølging er det største forretningsområdet, men Lindorff er i tillegg Nordens største leverandør av relaterte tjenester, som kredittinformasjon og -analyser, fakturahåndtering, låneadministrasjon, kundeservice, porteføljekjøp og porteføljeovervåkning.