10 000 har betalingsanmerkning i Rogaland
Ferske beregninger fra analyseselskapet Lindorff Decision viser at totalt 170 675 nordmenn hadde betalingsanmerkninger ved årsskiftet, og at disse til sammen utgjorde over 10,4 milliarder kroner. Rogalands andel ligger på svimlende 519 782 000 kroner. I nabofylket Hordaland har innbyggerne betalingsanmerkninger for til sammen over 880 millioner kroner.
– Disse pengene er sannsynligvis allerede avskrevet, og vil dessverre i for liten grad dukke opp igjen. Dette utgjør derfor store tap for det lokale næringslivet, sier Tore Andresen, administrerende direktør i Lindorff Decision.
Får rentesmekk
Totalt 3,3 prosent av den likningspliktige befolkningen i Rogaland har betalingsanmerkning, mens landsgjennomsnittet ligger på 4,4 prosent. I Hordaland ligger andelen på 3,6 prosent. Andresen er bekymret over at såpass mange nordmenn har betalingsanmerkninger, til tross for at utviklingen i norsk økonomi har vært positiv i flere år. Han frykter at dårlige betalere vil få en ekstra smekk i 2006.
– Bankene er nå i ferd med å legge om sine kredittanalyser, i forbindelse med innføring av Basel2-regelverket. Det vil bety at lån i større grad vil bli priset individuelt. De med dårlig betalingshistorikk kan ende opp med å måtte betale høyere rente på lånet sitt, forteller Andresen.
26-45 år verst
Det er folk i aldersgruppen 26-35 og 36-45 år som står for den største andelen betalingsanmerkninger i 2005. I disse aldersgruppene sliter henholdsvis 7,5 og 7 prosent med anmerkninger, mens bare 2,8 prosent av befolkningen mellom 56 og 65 år hadde betalingsanmerkning ved utgangen av 2005.
– Dette er ikke overraskende. Eldre mennesker har hatt et helt yrkesliv på å nedbetale gjeld, og dessuten er de fremdeles noe mer konservative med pengene sine enn de yngre generasjoner. I alderen 26-45 år betaler du på studielån og boliglån, kanskje i tillegg til forbruksgjeld. Da er man også svært sårbar hvis renten skulle stige, sier Andresen.
Kvinner flinkest
Ifølge tallene fra Lindorff Decision er det overvekt av menn blant de som får betalingsanmerkning. Ved utgangen av året hadde 5,8 prosent av likningspliktige norske menn betalingsanmerkning, mot bare 3,1 prosent av norske kvinner. Dessuten representerer mennenes betalingsanmerkninger nærmere 80 prosent av det samlede beløpet.
– I de eldre aldersgrupper er det fremdeles gjerne mennene som sitter på både formue og gjeld. Blant unge menn og kvinner er forskjellene mye mindre, men kanskje det fremdeles kan sies at kvinner er litt mer forsiktige og pliktoppfyllende, kommenterer Andresen.
Kontaktpersoner:
* Lindorff Decision, administrerende direktør Tore Andresen, tlf 23 21 13 57, mobil 90 54 25 85, e-post: tore.andresen@lindorff.com
* Lindorff, kommunikasjonsdirektør Arve Paulsen, tlf. 23 21 18 18, mobil: 90 11 70 05, e-post: arve.paulsen@lindorff.com