Pinnekjøtt kåret til folkets julefavoritt
I løpet av fire uker har over 60 000 nordmenn stemt fram sin favoritt i ”Den store julemiddagsduellen” som blir arrangert av dagligvarekjeden Meny. Folk er blitt oppfordret til å stemme på det de aller helst vil spise på i julen, av lutefisk, torsk, skinkestek, pinnekjøtt, ribbe og kalkun. Søndag 21. desember ble det klart at pinnekjøtt gikk av med en soleklar seier.
– Ikke uventet ble dette en kamp mellom de to kjempene pinnekjøtt og ribbe. Til slutt var det pinnekjøtt som gikk av med seieren med 45 prosent av stemmene. Med tanke på at det er flere som spiser ribbe på julaften, var jo dette et noe overraskende utfall, sier Jørgen Larsen, markedssjef i Meny.
Tall fra Opplysningskontoret for kjøtt viser nemlig at 56 prosent av nordmenn spiser ribbe på julaften, mens pinnekjøtt ligger på en stabil andreplass med 33 prosent.
Røkt eller urøkt?
Pinnekjøttet er lenge blitt betraktet som vestlendingenes juleribbe, men nye tall viser at det faktisk er nordlendingene som kjøper mest pinnekjøtt. I tillegg vinner pinnekjøtt stadig terreng i byene.
– Pinnekjøtt er heldigvis ikke så vanskelig å tilberede, selv om det krever litt tid. Men det som ofte kan være en utfordring er å velge det rette kjøttet fra det store utvalget som finnes i butikkhyllene. Det er ikke alltid lett å vite om man skal kjøpe røkt eller urøkt, lokalt eller fra en mer kjent produsent, sier Larsen.
Han råder derfor kunder til å be om hjelp i butikken. – Spør i ferskvaredisken, der står det butikkslaktere og pølsemakere som har dette som fag. Om du trenger tips og oppskrifter til tilbehør, kan de også hjelpe til med det, sier Larsen.
(Pressenytt)
Resultater fra Den store julemiddagsduellen:
- Pinnekjøtt 45 prosent
- Ribbe 36 prosent
- Lutefisk 7 prosent
- Kalkun 7 prosent
- Skinkestek 3 prosent
- Torsk 2 prosent
Kilde: Den store julemiddagsduellen
Kontaktpersoner:
* Profilhuset Meny-Ultra, informasjonskonsulent Marianne Øiahals, tlf. 21 61 20 00, mobil 92 83 80 11.
* Meny, markedssjef Jørgen Larsen, mobil 98 23 48 92.
Mange tror det heter pinnekjøtt fordi kjøttet legges på en rist eller på pinner når det dampes, men i virkeligheten er det nok fordi det i norrøn tid het pinnikjot. Pinnene det henvises til er ribbenene, og ikke at kjøttet kokes på pinner.
Kilde: Meny