Helst hjemmelaget til jul
De av oss som ikke har tid til å lage julematen selv, kjøper den helst ”hjemmelaget” fra butikken. Til og med grøten kjøper vi ferdiglaget, viser tall.
– Før skulle den perfekte husmor lage alt selv til jul. Sju sorter, sylte, sild og alt annet som hører til, men det er det vel de færreste som har tid til i dag. Men hvert år merker vi likevel at folk ønsker julematen så nær hjemmelaget som mulig. Derfor selger vi stadig mer ferdiglagde ferskvarer, i tillegg til ferdigfabrikat, sier markedssjef i Ultra, Alexander Gulbrandsen.
Han henviser til tall fra ACNielsen som viser at desembersalget av ferdiglaget risgrøt fra Fjordland hadde en økning på hele 46 prosent fra 2004 til 2006, mens salg av grøtris som man i større grad lager selv bare hadde en oppgang på fire prosent i samme periode.
– Til tross for at produktet fra Fjordland er dyrere enn posegrøtris, er folk villig til å betale disse ekstra kronene for å få ferdig kvalitetsmat, sier Gulbrandsen.
Høyere kvalitet på butikkmat
­– Idealet til nordmenn flest er mest mulig hjemmelaget. Men på grunn av mangel på tid og kunnskaper tyr stadig flere av oss til ferdigmat og halvfabrikat – som i dag har en mye høyere kvalitet enn tidligere, sier SIFO-forsker Annechen Bahr Bugge, som står bak rapporten Julens mat og måltider.
Hun gir produsentene og matvarehusene skryt for at de har klart å møte kundenes behov i juletiden. – Nordmenn legger i dag stadig mer vekt på ferskhet og friskhet - heller det enn holdbarhet - det gjelder også for julematen. Matvareprodusentene ser hva folk vil ha, og butikkene tilbyr større grad i større grad hjemmelaget julemat, sier Bahr Bugge.
Hjelp til julepålegg
Sylte, okserull, lammerull, ribberull og kjøttrull er blant de gamle julepåleggsfavorittene som fremdeles handles inn i hopetall før juletiden. Tall fra kjøttbransjen viser at det vil bli spist om lag 1360 tonn av disse påleggene under årets julefeiring. Ultra er blant matvarehusene som har faglærte butikkslaktere og pølsemakere ansatt i butikken, og folk som ønsker å lage sin egen sylte eller rull kan få både oppskrifter og tips til råvarer.
– Selv om de aller fleste kjøper ferdiglaget, hjelper vi til med å skaffe råvarer og krydder for de som vil lage selv. Vi får stadig henvendelser fra kunder som ønsker å prøve å lage disse påleggene selv, sier Gulbrandsen.
(Pressenytt)
Kontaktperson:
* Profilhuset Meny-Ultra, informasjonskonsulent Marianne Øiahals, tlf. 21 61 20 00, mobil 92 83 80 11.