Flere velger matyrker
I fjor høst var det om lag 20 prosent færre elever som søkte seg til restaurant- og matfaglinjene enn året før. 2007 skrev seg dermed inn i rekken av år med synkende interesse for utdanningen. Men nå ser endelig trenden ut til å snu.
– For første gang på mange år har vi en oppgang i antall søkere til disse linjene. Riktignok er økningen på beskjedne 0,5 prosent, men det betyr i alle fall at nedgangen har stoppet, sier Espen Lynghaug, fagsjef kompetanse og fagopplæring i NHO Mat og Bio.
Som følge av den lave rekrutteringen de siste årene, er mangelen på læringer stor i norske dagligvareforretningene. Dette har igjen ført til en skjerpet kamp om hodene.
– For eksempel tilbyr kjedene Meny og Ultra både kurs og fellessamlinger for butikkansatte som ønsker å delta i ferdighetskonkurranser innen ferskvarefagene. I tillegg er de flinke til å vise fram sine medarbeidere både internt og utad – dette tror jeg er viktig for å øke motivasjonen, sier Lynghaug.
Tilbyr gratis utdannelse
Informasjonskonsulent i profilhuset Meny-Ultra, Marianne Øiahals, bekrefter at kjedene legger mye ressurser i å få tak i de beste lærlingene. – Per dags dato tilbyr vi om lag 30 ulike kurs; alt fra grunnkurs i sjømat til HMS-kurs. Kursene arrangeres både i klasserom og på nett. I tillegg tilbyr vi også utdanningsstøtte til medarbeidere som ønsker å gå opp til fagprøve som privatist, sier Øiahals.
Espen Lynghaug er opptatt av at bransjen selv tar ansvar for å øke interessen for yrkesfagene, og at de aktivt synliggjør fagene i nærmiljøet. – Når det mangler butikkslaktere og sjømathandlere i dagligvareforretningene landet over, er det viktig at kjedene tar dette innover seg og tar grep. Det ser ut til at noen fremdeles tror rekruttering handler om å hente ferdig fagutdannede fra konkurrenten – men det hjelper på ingen måte bransjen, sier Lynghaug.
NM i fisk og kjøtt
Som et ledd i å øke interessen for matfagene har det i flere år blitt avholdt norgesmesterskap i fiske- og kjøttfag for landets ferskvarearbeidere, både for lærlinger og svenner. Og i år som i fjor var det Menys lærlinger som stakk av med flesteparten av medaljene.
– Vi legger ned mye tid og ressurser i norgesmesterskapene, både fordi det gir resultater i form av kompetanseheving, det er prestisje å delta i NM og fordi våre medarbeidere i ferskvaren finner det motiverende å ha noe å strekke seg etter, sier Øiahals.
(Pressenytt)
Kontaktperson:
* Profilhuset Meny-Ultra, informasjonskonsulent Marianne Øiahals, tlf. 21 61 20 00, mobil 92 83 80 11