presseticker

Skip to main content

Enkelt å gjøre fisk fristende

  Publisert: 29.10.2008 07:00 - av  Tale B. Jordbakke

Ferskvaresjef i Meny Indre Havn i Sandefjord, Klas Roger Arvesen, tok sølv under årets NM i fiskefag. Blant ferskvareproduktene han presenterte vakte særlig de 12 fiskerettene for barn stor oppsikt. Foto: Meny

Oslo: Sliter du med å få barna til å juble når fisk settes på middagsbordet? Da er det kanskje en ide å helle melkesjokolade over laksen.

For første året på lenge er det en tydelig oppgang i nordmenns fiskeforbruk. Det viser Synovate-undersøkelsen Norsk Spisefakta 2008. Vi spiser nå fisk gjennomsnittlig 98 ganger i løpet av året, noe som er 8 prosent oftere enn da undersøkelsen ble gjennomført to år tidligere.

 

Undersøkelsen viser videre at det først og fremst er de over 40 som spiser mest fisk, mens de yngste fremdeles ligger et stykke etter. Informasjonskonsulent i kjeden Meny, Marianne Øiahals, synes det er hyggelig å høre at fisken oftere får innpass på middagsbordet, men mener at nordmenn bør bli mer kreative i fiskeveien.

 

– Fisk trenger ikke nødvendigvis tilberedes kokende i en gryte. Nordmenn har tilgang til fantastiske råvarer, og bør bli flinkere til å tilberede fisken på ulike måter, sier Øiahals. Kjeden går utradisjonelt til verks for å fri til unge fiskespisere.

 

Sjokoladelaks, vel!

Ferskvaresjef i Meny Indre Havn i Sandefjord, Klas Roger Arvesen, tok sølv under årets NM i fiskefag. Blant ferskvareproduktene han presenterte vakte særlig de 12 fiskerettene for barn stor oppsikt, blant annet med en sommerfuglvariant av laks, lys melkesjokolade og squash.

 

– Det er sikkert mange som tenker at sjokolade ikke passer så godt sammen med laks, men sannheten er at kombinasjonen av det søte og den litt kraftige laksemaken fungerer veldig fint sammen. Det samme gjelder for så vidt også laks og mandarinost, som også har vist seg å være en vinner hos barna, sier Arvesen.

 

Han forteller at han selv har to små barn som han bruker som forsøkskaniner for sine fiskeprodukter, og at det ikke er mye som skal til før fisken får samme status som for eksempel kjøtt.

 

– Det handler litt om å ikke på død å liv presentere fisken som supersunn for barna. Vi må tørre å tenke litt nytt. Hjemmelagde fiskepinner smaker bedre og er mer spennende enn de frosne og moste man kan kjøpe, og det trenger slett ikke ta lengre tid å lage. Eller for eksempel fiskelasagne med makaroni og hvit saus. Enkelt å lage, og lettere å like for barn, råder Arvesen.

 

Produserer for utlandet

Seniorforsker i Synovate, John Spilling, forteller at det først og fremst er et bedre utvalg fiskeprodukter, samt en økende sunnhetstrend, som gjør at folk i dag spiser fisk oftere enn før.

 

– Fordi norsk fisk har vært så umåtelig populært i utlandet, har ikke norske produsenter behøvd å gjøre noe ekstra for å tilpasse seg det smale norske markedet. Derfor har vi ikke sett den samme utviklingen i raske, enkle og fristende ferdigprodukter av fisk, som vi i de siste årene har sett innenfor kjøtt og kylling. Mange oppfatter nok fisk som noe som er litt mer krevende å lage til middag, og styrer derfor oftere unna, sier Spilling.

(Pressenytt)

 

Kontaktperson:

* Profilhuset Meny-Ultra, informasjonskonsulent Marianne Øiahals, tlf. 21 61 20 00, mobil 92 83 80 11.

 

Klas Rogers hjemmelagde fiskepinner:

Skjær rød eller hvit fisk i om lag 2 cm tykke og 15 cm lange firkanter.

Vend så fisken i hvetemel med litt salt og pepper.

Dypp deretter fisken i pisket egg, og til slutt brødsmuler, før fiskepinnene legges i pannen.

Stekes i smør på middels varme til de blir gylne og sprø, cirka 3 minutter på hver side.

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Fiskedisk_klas r..jpg 53,36 kB (1964x1180)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Meny&Ultra, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 29.10.2008 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS