presseticker

Skip to main content

Årets mørkeste dag i morgen – husk refleks

Oslo-folk dårligst i refleksbruk

  Publisert: 20.12.2011 06:50 - av  Guro Sollien Eriksrud

FARLIG MØRKE: En undersøkelse gjennomført for Storebrand viser at folk fra Telemark og Sørlandet har mye å lære av nordlendingene når det kommer til refleksbruk. Bruk av refleks reduserer faren for å bli påkjørt med 85 prosent, viser beregninger fra Transportøkonomisk institutt. Foto: Colourbox

 

SER DEG IKKE: Tom Granquist, direktør i Storebrand Forsikring, minner om at bilistene ofte ikke ser fotgjengerne i mørket, selv om fotgjengerne ser bilen. Foto: Storebrand

Oslo: En fersk undersøkelse viser at Oslo-folk er dårligst i landet på refleksbruk. Gatebelysningen gir falsk trygghet. Voksne uten refleks er de fotgjengerne som klart oftest blir påkjørt.

I morgen er det årets mørkeste dag, det er julebordsesong og førjulsstress. Dobbelt så mange bulker bilen i desember som ellers og 35 prosent av alle fotgjengerpåkjørsler skjer i mørket. Bare fem prosent av dem som blir påkjørt, brukte refleks, ifølge Trygg Trafikk.

 

Dette tar ikke befolkningen i Oslo på alvor, viser en ny, landsdekkende undersøkelse gjennomført av Norstat for Storebrand Forsikring. Kun 16 prosent svarer at de alltid bruker refleks i mørket – det er dårligst i landet.

 

Slappe foreldre

De fleste nordmenn passer godt på at barna deres synes godt i mørketida. Man skulle kanskje tro at dette også gjorde foreldrene bevisste på å bruke refleks, men dette er ikke tilfelle, viser undersøkelsen.

 

– Vi visste at mange voksne ikke bruker refleks. Men det er skuffende at de som har barn i huset er like uforsiktige som alle andre. Vi må huske at det er viktigere hva vi gjør enn hva vi sier. Foreldrene må gå foran med et godt eksempel hvis vi ønsker at barna våre skal bruke refleks, sier Tom Granquist, direktør i Storebrand Forsikring.

 

117 drept eller alvorlig skadet

Granquist får støtte fra Trygg Trafikk. – Det er flott at voksne passer godt på barn og barnebarn. Men det er som regel de voksne som er ute når det er mørkt, og de voksne er barnas forbilder, sier Carina Henske, kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk.

 

I gjennomsnitt har 27 fotgjengere mistet livet og 90 blitt alvorlig skadet hvert år de siste fem årene, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Bruk av refleks reduserer faren med 85 prosent, viser beregninger fra Transportøkonomisk institutt. – Nå i mørketida er det nesten umulig for bilisten å se deg hvis du ikke bruker refleks, advarer Henske.

 

Liten livredder

Ifølge Storebrands undersøkelse bruker 35 prosent av voksne alltid refleks ute i mørket, mens Trygg Trafikks reflekstelling i november viser at kun 28 prosent bruker refleks. – Det er enormt stor forskjell på hvor tidlig en bilfører får øye på en med refleks sammenlignet med en som går uten. Selv om det er bilføreren som har ansvaret, kan denne forskjellen være av livsviktig betydning for fotgjengeren, sier Granquist.

 

Seks av ti bilførere har opplevd nestenulykker med fotgjengere uten refleks, viser en undersøkelse gjennomført av Synovate på vegne av Trygg Trafikk.



 

Falsk trygghet med gatelys

Sammen med sørlendingene har Oslo-folk mye å lære av nordlendingene når det kommer til refleksbruk, viser undersøkelsen. – Gatebelysning i byen kan gi mange en falsk trygghet. Selv om du ser bilen, ser ikke bilisten deg hvis du ikke bruker refleks, sier Henske.

 

Trygg Trafikk jobber nå for å få igjennom et påbud om å bruke refleks i mørket, og får støtte fra Storebrand. – Et påbud har hatt positiv effekt i blant annet Finland. Vi støtter et påbud hvis det er det som skal til for å beskytte fotgjengerne bedre, sier Granquist.

(Pressenytt)

 

Kontaktpersoner:

* Storebrand Forsikring, direktør Tom Granquist, mobil 93 40 30 14.

* Storebrand Forsikring, informasjonssjef Hanne Gudding, mobil 92 42 74 13.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Refleksbruk:
  • Uten refleks er du i mørket først synlig på 25 - 30 meters hold, mens du med refleks synes på 140 meters hold når bilen bruker nærlys. Omregnet til sekunder har bilføreren ti sekunder istedenfor to sekunder til rådighet.
  • Ideelt sett bør refleksen henge i knehøyde for å motta mest mulig lys fra billyktene, og reflekser som beveger seg når du bruker dem synes best.
  • Bruker du to reflekser blir du sett fra begge sider når du krysser veien, men én er bedre enn ingen.
  • Bytt ut gamle reflekser du har brukt en stund. Riper og vask svekker refleksjonsevnen, så ved jevnlig bruk bør den byttes årlig.
  • Alle godkjente reflekser skal være merket med CE EN 13356. Ikke-fungerende reflekser gir falsk trygghet.

 

Kilde: Trygg Trafikk

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak refleks colourbox.JPG 6,26 MB (3744x2995)
Bilde - vedlegg til sak Tom Granquist kjører bil aug11.JPG 3,81 MB (3456x2304)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Storebrand, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 20.12.2011 06:50
Teknisk løsning ZEVS AS