presseticker

Skip to main content

Mange sikrer ikke ferieboligen

Hytteeiere glemmer røykvarsler

  Publisert: 02.02.2012 06:00 - av  Guro Sollien Eriksrud

FRISTENDE I FJELLHEIMEN: Mange hytteeiere legger igjen en del sikkerhetshensyn hjemme når de reiser til fjells, mener Storebrand og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Foto: Colourbox

HYTTEKOS: Fyr på peisen og levende lys hører selvfølgelig med på hytteturer om vinteren, men øker også faren for brann. Foto: Colourbox

SOM HJEMME: – Sørg for å ha røykvarslere også på hytta – og at de virker, oppfordrer Tom Granquist i Storebrand Forsikring. Foto: Storebrand

Oslo: Minst 40 000 hytter i Norge mangler røykvarsler, viser ny undersøkelse. – Skremmende og veldig unødvendig, sier ekspertene.

Endelig ligger snøen tungt på trærne i fjellheimen og mange stapper bilen full av skiutstyr, ullgensere og Kvikk Lunsj. Men mange av hytteeierne legger igjen en del sikkerhetshensyn hjemme, viser en ny, landsdekkende undersøkelse gjennomført av Norstat for Storebrand Forsikring. Én av ti sier at de ikke har røykvarsler på hytta. Tidligere undersøkelser har vist at hver fjerde hytte enten mangler røykvarsler eller at den ikke virker, ifølge Hedmarken Brannvesen.

 

– Dette er skremmende tall. Selv om vi er mindre på hytta enn hjemme, er det livsfarlig å spekulere i at ingenting vil skje mens vi er der. Mange av oss er dessuten ekstra sårbare fordi vi er langt unna naboer, redningsmannskap og kanskje er det til og med ustabil eller ingen mobildekning, sier Tom Granquist, direktør i Storebrand Forsikring.

 

Brannfare i kulda

Hver fjerde nordmann har tilgang på en hytte eller fritidsbolig, ifølge Østlandsforskning. Og nå strømmer skiglade nordmenn til fjells. Januar var den måneden med flest hyttebranner i 2010, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Også februar lå svært høyt. Over 1000 brannskader på hytter ble meldt inn til forsikringsselskapene i fjor.

 

53 prosent av hytteeierne tenker ikke noe særlig over at fritidsboligen kan rammes av brann eller naturskader. Kun hver sjuende frykter dette, viser undersøkelsen.

 

Slappere på hytta

Lars Haugrud, senioringeniør ved avdelingen Forebyggende samfunnsoppgaver i DSB, har inntrykk av at det står dårligere til med brannsikkerheten på hytta enn hjemme. – Mange gjør mer selv på hytta, som oppføring av ildsteder. Økt brannfare kan også ha sammenheng med at vi drikker mer alkohol og har mer levende lys der. Men kravet til manuelt slokkeutstyr og røykvarsler gjelder også på hytta, sier Haugrud.

 

I 2010 ble det brent drøyt 250 000 tonn ved på hyttene rundt om i landet, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. De fleste av hyttebrannene kan knyttes til åpen ild i form av fyring, røyking, levende lys og dårlige elektriske anlegg, ifølge Hedmarken Brannvesen.

 

– Svært mange av disse brannene kan unngås hvis vi tar visse forholdsregler. Og hvis uhellet først er ute, er det avgjørende å ha røykvarslere, sier Granquist.

 

Drøyt åtte av ti hytteeiere har brannslange eller brannslokningsapparat tilgjengelig og 56 prosent skrur av elektriske artikler når hytta ikke er i bruk, viser undersøkelsen.

(Pressenytt)

 

 

Kontaktpersoner:

* Storebrand Forsikring, direktør Tom Granquist, mobil 93 40 30 14.

* Storebrand Forsikring, informasjonssjef Hanne Gudding, mobil 92 42 74 13.

 

Brannsikkerhet på hytta:
  • I 2010 brant 166 hytter og fritidsboliger i Norge. 1023 brannskader på hytter ble meldt inn til norske forsikringsselskap.
  • Bruk av åpen flamme utgjør minst en tredjedel av alle hyttebranner. Dårlige kokeanlegg, feil fyring og mangelfulle skorsteiner/ildsteder topper listen over brannårsaker.
  • Alle hytter og fritidsboliger skal ha minst én røykvarsler i tillegg til brannslokkeapparat eller husbrannslange.
  • Sjekk at røykvarsleren/alarmen fungerer og at det høres på alle soverom med lukkede dører.
  • Røykvarslerbatteriet bør byttes minst en gang årlig. Pulverapparat bør vendes opp ned slik at pulveret ikke klumper seg, og man må sjekke at trykkindikatoren peker på det grønne feltet.
  • Sjekk også at brannslange/pulverapparat er lett tilgjengelig.
  • Gjennomfør jevnlig egenkontroll av slokkeutstyret.
  • Sørg for fri adkomst til alle rømningsveier.
  • Sørg for jevnlig feiing av pipa.
  • Bruk levende lys kun under tilsyn.
  • Slå av alle elektriske apparater om natta og når hytta ikke er i bruk.
  • Kontroller at sikringsskap, ledninger og kontakter er uten synlige skader og sterk varmgang.
  • Bruk flyttbare elektriske ovner kun under tilsyn.

Kilde: Hedmarken Brannvesen, Brannvernforeningen, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Finansnæringens fellesorganisasjon

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Storebrand, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 02.02.2012 06:00

Kommentarer

Logg inn eller opprett brukerkonto for å kommentere.

Teknisk løsning ZEVS AS