I fjor mottok svartjenesten 570 henvendelser fra arbeidstakere om trakassering og mobbing. Henvendelsene kommer ofte fra ressurssvake arbeidstakere.
– Denne gruppen har ofte lavere samfunnsforståelse, og derfor vet de skal gjøre med for eksempel mobbing på arbeidsplassen. De ramler litt mellom alle stoler i arbeidslivet og lar seg lett utnytte, sier Lind, som har jobbet som rådgiver i Arbeidstilsynets svartjeneste siden oppstarten i 2000. Onsdag 25. mai skal hun foredra om situasjonen til de svakeste av de svake under Arbeidsmiljødagene i Trondheim.
Innvandrere og alenemødre
Lind anslår at svartjenesten hjelper rundt 1300 arbeidstakere i denne kategorien hvert år. – De fleste henvendelsene kommer fra unge og midlertidige arbeidstakere som gjerne er uorganiserte. De er som regel i en livssituasjon hvor de er helt avhengige av inntekten, som for eksempel alenemødre. En annen stor gruppe er våre nye landsmenn, som kanskje snakker dårlig norsk og ikke kjenner norske forhold, forteller hun.
Fagfolkene i svartjenesten svarer på spørsmål om blant annet arbeidsmiljø, oppsigelser og lønn. Totalt mottok de 68 300 henvendelser per telefon og e-post i 2004, en fjerdedel mer enn året før. Av disse handlet 6800 om oppsigelser og avskjed, mens 5045 dreide seg om manglende utbetaling av lønn.
Frykter for jobben
Mange av de som ringer til Svartjenesten er ifølge Lind mer avhengige av jobben enn hva jobben er av dem.
– En arbeidstaker i dagligvarebransjen eller hotellbransjen er ofte lett å erstatte for arbeidsgiver. Mange av de vi snakker med er så redde for å miste jobben at de nødig tar opp problemer og ubehaglige ting med arbeidsgiver
Kontaktpersoner:
* Arbeidsmiljøsenteret, direktør Paul Norberg, tlf. 22 05 78 07, mobil 91 36 20 26
* Arbeidstilsynets svartjeneste, rådgiver Elin Lind, Tlf. 75 58 64 28