presseticker

Skip to main content

Ikke redd for å miste jobben

  Publisert: 01.06.2007 07:00 - av  Tale B. Jordbakke
Even Bolstad

– Det er færre arbeidstakere enn på svært lang tid som har en reell risiko for å miste jobben. Og dersom de skulle miste den, vil de fleste snart få seg en ny jobb, sier Even Bolstad, daglig leder i HR Norge. Foto: Pressenytt

 

Oslo: Norge er etter Danmark det landet i verden hvor arbeidstakere er minst redde for å miste jobben. Hele fire av fem nordmenn oppgir at de føler seg svært trygge på den jobben de har.

Det er gode tider i Norge. Den årlige undersøkelsen European Employee Index, som gjennomføres av medlemsorganisasjonen HR Norge og det danske konsulentselskapet Ennova, viser at hele 80 prosent av landets arbeidstakere – totalt om lag 1,6 millioner nordmenn – er svært lite bekymret for å miste jobben.

 

 

– Vi har i aller høyeste grad et arbeidstakers marked. Underskudd på kompetanse gjør at de mest attraktive kandidatene kan velge og vrake i jobber. Det er færre arbeidstakere enn på svært lang tid som har en reell risiko for å miste jobben. Og dersom de skulle miste den, vil de fleste snart få seg en ny jobb, sier Even Bolstad, daglig leder i HR Norge.

 

 

– Historisk gode tider

 

Bolstad mener vi i stor grad har god grunn til å føle oss så trygge som vi gjør på dagens arbeidsmarked.

 

 

– Så lenge konjunkturene er så gode som der er, og statsfinansene gjør det mulig å opprettholde de sjenerøse sikkerhetsnettene vi har etablert, er det bare å glede seg over de historisk gode tidene vi er inne i, sier Bolstad.

 

 

Han advarer likevel mot å tro at det nå er etablert en ny normaltilstand.

 

 

– Det er ingen tvil om at arbeidsmarkedet er i ferd med å bli overopphetet. Som et resultat av at virksomheter sliter med å finne arbeidskraft, ser vi at mange nå er nødt til å by over hverandre. I tillegg ser vi eksempler på såkalte ”sign on fees”, det vil si at man blir tilbudt et kontantbeløp i overgangssum dersom man hopper fra den ene konkurrenten til den andre.

 

 

Én av fem misfornøyd med lønn

 

I løpet av de siste 10 årene har vi i Norge hatt rundt 30 prosents reallønnsvekst, som er forskjellen mellom lønnsvekst og prisvekst. En økning som ifølge Bolstad er historisk - ikke bare i Norge, men også i den vestlige verden.

 

 

– Det eneste som har steget mer enn lønningene, er forventningene. Vi ser en ”skue på naboen”-effekt som gjør at mange tror de kan tjene mer penger i et annet firma enn der de jobber i dag, sier han.

 

 

Undersøkelsen, som presenteres i sin helhet på HR Messen i Oslo onsdag 6. juni, viser at én av fem nordmenn fremdeles er meget utilfredse med lønnen de får i dag. Ansatte innen it og rådgivning er sterkest i troen på at de kan tjene mer penger i et annet firma.

 

– Forskning viser at lønn i seg selv har en mye sterkere demotiverende enn motiverende effekt. Og når media stadig trekker fram unike tilfeller der enkeltpersoner tjener utrolig mye penger, bidrar det til at mange oppfatter sin egen lønnsvekst som liten i forhold. På den måten blir referanserammene helt gale, sier Bolstad.

 

 

Kontaktpersoner:

 

*HR Norge, daglig leder Even Bolstad, mobil 90 66 67 20

 

*Ennova, administrerende direktør Henrik Sørensen, mobil +45 40943894

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for HR Norge, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 01.06.2007 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS