presseticker

Skip to main content

Bekymret for norske lærere

  Publisert: 15.05.2006 07:00 - av  Tale B. Jordbakke

Nestleder i Utdanningsforbundet, Per Aahlin, er opptatt av at å formidle at også lærerne har sin arbeidsplass på skolene. Foto: Pressenytt

Paul Nordberg i Arbeidsmiljøsenteret ønsker nå en åpen debatt om lærernes arbeidsmiljø.

Oslo: Reformer, resultatjag og mangel på ressurser gjør at lærerne ligger høyt oppe på listene over sykefravær og uførepensjonering. Mens lærere i Finland fortsatt anses som samfunnshelter, er yrkesstatusen lav i Norge.

Læreryrket har lange tradisjoner verden over. Lenge hadde yrket vært forbundet med høy status, også her til lands. Etter et tiår med en rekke reformer og stadig større krav til lærernes omstillings- og leveringsdyktighet, ønsker Arbeidsmiljøsenteret nå en åpen debatt om lærernes arbeidsmiljø.

 

 

 

– Ansatte ved skoler og barnehager er i dag blant gruppene med høyest sykefravær. De er også en gruppe med uvanelig høyt antall av uførepensjonerte. En EU-undersøkelse viste også nylig at 12 prosent av arbeidstakere i utdanningsseksjonen blir utsatt for vold, mobbing eller trusler. Til tross for at lærerne gjør en særdeles viktig jobb i vårt kunnskapssamfunn, har yrket mistet nærmest all status, sier Paul Norberg, direktør i Arbeidsmiljøsenteret.

 

 

 

På høstens Arbeidsmiljøkongress i Bergen blir lærernes arbeidsmiljø for første gang et tema.

 

 

 

Mer resultatorientert

 

Skolen blir ofte betraktet som elevenes arena og ”arbeidsplass”. Nestleder i Utdanningsforbundet, Per Aahlin, er opptatt av at å formidle at også lærerne har sin arbeidsplass på skolene.

 

 

 

– Skolen har forandret seg drastisk de siste ti årene. Vi lever i dag i et mer resultatorientert kunnskapssamfunn, som krever at lærerne møter den enkelte elevs behov, samtidig som de må oppfylle generelle nasjonale krav som måles gjennom nasjonale og internasjonale prøver, sier Aahlin, som er en av foredragsholderne under Arbeidsmiljøkongressen 2006.

 

 

 

Han forteller at de aller fleste lærere også selv føler ansvar for elevene de møter dag etter dag. Når ressursene da ikke strekker til, kan det føles veldig vanskelig.

 

 

 

Ikke bare lønn er viktig

 

Norske lærere er for tiden inne i en tøff periode. Mest sannsynlig går det mot konflikt med arbeidsgiversiden. Den kan ende med en omfattende streik som kan bli langvarig. Aahlin er opptatt av at lærernes vilkår må bedres på mange områder, ikke bare lønnsmessig.

 

 

 

– På mange skoler i dag møter lærerne for lite forståelse og respekt fra sine arbeidsgivere, som er KS, kommuner og fylkeskommuner. Selv om ressurser i mange tilfeller er det første man roper om for å få hjulene til å gå rundt, tror jeg mangel på ros og positive tilbakemeldinger er sårt savnet blant mange, sier Aahlin.

 

 

 

Finlands respekterte lærere

 

Også Aahlin undrer seg over hvor det ble av det gode navn og rykte som lærerne hadde i Norge tidligere.

 

– Kanskje ligger noe av skylden hos lærerne selv, som ikke har vært flinke nok til å vise sin yrkesstolthet. Men det er også skremmende å se at et samfunn som er avhengig av skolen, ikke verdsetter den. Norge er et rikt land, og det trist når kjøpesenteret på andre siden av gata til gangs overgår standarden på den lokale skolen, sier Aahlin.

 

 

 

På spørsmål om hvordan Norge ligger an utdanningsmessig i forhold til sine naboland, svarer Aahlin at han ikke er bekymret. Likevel ønsker han å trekke fram Finland som et eksempel til etterfølging.

 

 

 

– I Finland ligger utdanningsnivået høyere enn i resten av Norden. Men dette er også et land hvor lærerne har en atskillig høyere status, forteller Aahlin.

 

 

Kontaktpersoner:

* Arbeidsmiljøsenteret, direktør Paul Norberg, tlf. 22 05 78 07, mobil 913 62 026

 

 

Fakta om norske lærere:

– Det finnes i dag om lag 91 500 lærere i grunnskolen, ungdomsskolen og videregående.

 

– Snittlønnen for norske lærere ligger i dag på 369 000 i året, skoleledere er her ikke tatt med i beregningene.

 

– Lærerutdannelse ved høgskolen går over 4 år.

 

– Lærerutdanning ved universitet tar 5 år eller mer.

 

Mer informasjon om Aahlins foredrag under Arbeidsmiljøkongressen 2006 finnes på www.arbeidsmiljo.no

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak arbeidsmiljø 003.jpg 2,48 MB (3504x2336)
Bilde - vedlegg til sak Paul Norberg .jpg 345,96 kB (1960x3008)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Arbeidsmiljøsenteret, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 15.05.2006 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS