9 av 10 unge er uvitende pensjonstapere
Særlig yngre arbeidstakere vil rammes når pensjonsreformen trer i kraft 1. januar 2011. Mens eldre arbeidstakere får opptjening etter gamle og gunstige regler, vil personer født fra og med 1963 få all opptjening etter nye og strengere regler.
– Jeg forstår at studenter og nyutdannede ikke går rundt og tenker på hva de vil få i pensjon når de blir gamle, men det er likevel viktig å kjenne til noen hovedregler, sier forbrukerøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand og fortsetter:
– For yngre arbeidstakerne er det viktig å være klar over at alle arbeidsår teller i pensjonsopptjeningen. Det betyr at friår, deltidsarbeid og lange studier vil slå rett ut i lavere pensjon.
En ny og landsomfattende pensjonsundersøkelse fra Storebrand avdekker at de fleste unge vet svært lite om de kommende pensjonsreglene. Mens 3 av 10 arbeidstakere over 50 føler seg god informert om innholdet i pensjonsreformen, gjelder dette for mindre enn 1 av 10 under 30 år. Kvinner svarer gjennomgående at de føler seg noe dårligere informert enn menn.
Demonstrasjoner i gatene
– I Frankrike demonstrerer de unge i gatene mot høyere pensjonsalder. I Norge er ungdommen sløve når det gjelder viktige endringer i pensjonssystemet, uttaler Dyre Haug.
Han understreker at han selvsagt ikke ønsker at norsk ungdom skal tenne på bildekk i gatene, men fastholder de bør være mer oppmerksomme.
– Det er fornuftig at dagens unge må jobbe lenger for å få samme pensjon, siden levealderen øker. Dette sikrer et bærekraftig pensjonssystem. Det kan imidlertid stilles spørsmål om det er rettferdig at 50-60-åringene takket være gunstige overgangsordninger nærmest ikke blir berørt av pensjonsreformen, sier forbrukerøkonomen.
AUF: – Snakk så vi forstår!
Leder Eskil Pedersen i AUF mener politikere og myndigheter må snakke om pensjon på en måte som gjør det lettere for unge å forstå.
– Pensjon virker langt unna i tid og er krevende å sette seg inn i. Jeg mener ungdommen er engasjert, men jeg tror lav kunnskap om pensjonssystemet gjør at det er vanskelig for unge å forstå de nye endringene, sier han og etterlyser mer lett tilgjengelig informasjon. – Vi unge må ikke la voksengenerasjonen bestemme framtiden vår, sier han.
Tenker lønn – glemmer pensjon
Knut Dyre Haug tror de fleste yngre arbeidstakere hovedsakelig tenker lønn og ikke pensjon når de skifter arbeidsplass.
– Forskjellen mellom en god og dårlig pensjonsavtale i arbeidslivet kan lett utgjøre en reell lønnsforskjell på fem til ti prosent, sier han og legger til følgende råd: – Spar til pensjon på egenhånd også, gjerne i en månedlig spareavtale.
(Pressenytt)
Bildetekst:
VIL VEKKE UNGE FRA PENSJONSDVALE: Forbrukerøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand håper flere unge arbeidstakere setter seg inn i den nye pensjonsreformen som snart trer i kraft. Foto: Storebrand
Kontaktpersoner:
* Storebrand, spesialrådgiver Knut Dyre Haug, mobil 93 48 01 35
* Storebrand, informasjonssjef Bjørn Erik Sættem, tlf. 22 31 24 36, mobil 92 04 53 30