presseticker

Skip to main content

50-åringer lite attraktive

  Publisert: 16.06.2005 07:00 - av  Tale B. Jordbakke

– Det er kun et spørsmål om tid før bedriftene må begynne å ansette og satse på eldre arbeidstakere, sier Even Bolstad i HR Norge.

Oslo: Nye undersøkelser viser at eldre arbeidstakere regnes som lite attraktive for svært mange bedrifter. Allerede ved 45-årsalderen synker populariteten dramatisk. Over halvparten av norske ledere vil ikke ansette 50-åringer.

Ferske undersøkelser fra HR Norge og Mandag Morgens HR-panel viser at 56 prosent av spurte ledere, anser folk over 50 som lite attraktive for bedriften. Samtidig viser tall fra Statistisk sentralbyrå at andelen senioransatte vil øke betraktelig i årene som kommer. Innen 2010 vil mer enn halvparten befolkningen i yrkesaktiv alder være over 45 år.

 

Daglig leder i HR Norge, Even Bolstad, sier at seniorer er blitt ofre for nedskjæringene i norske bedrifter. De eldre ble i stor grad skylt ut av bedriftene under de siste nedbemanningsbølgene. Med så få eldre rollemodeller, har det å bli gammel blitt definert som et problem på norske arbeidsplasser, sier Bolstad, som frykter at norske bedrifter vil komme bakpå når de store demografiske utfordringene inntreffer om noen få år.

 

Ubehag med seniorer

Åsmund Lunde fra Senter for Seniorpolitikk mener de negative holdningene til seniorer også bidrar til at seniorene blir mer negative til arbeidsplassen. Dermed skapes en ond sirkel.

– Det er tydeligvis en voldsom mangel på kunnskap hos ledere som ikke vet hvilken kompetanse eldre arbeidstakere representerer, sier Lunde. Han avfeier myter om at eldre arbeidstakere blant annet er dårligere til å ta inn ny kunnskap og er mindre omstillingsdyktige.

– Omstillingsevne har ikke med alder å gjøre, men med tidligere erfaring og personlighet, sier Lunde.

 

Senter for Seniorpolitikk har mottatt en rekke henvendelser fra rekrutteringsbyråer som forteller at bedriftsledere føler sterkt ubehag ved tanken på seniorer som potensielle arbeidstakere.

­– Undersøkelser viser at folk over 45 år går glipp av over 90 prosent av oppdragene fra rekrutteringsbyråer, sier Lunde.

 

Fra teori til praksis

Det er kun et spørsmål om tid før bedriftene må begynne å ansette og satse på eldre arbeidstakere. Even Bolstad i HR Norge mener det er blåøyd av norske ledere å ikke ta de demografiske fakta innover seg.

 

- De fleste bedrifter har gode intensjoner om å ha en bredt sammensatt arbeidsstokk. Men det er ikke alltid disse planene blir satt ut i handling. Det vi vet, er at ledere har en tendens til å ansette personer som ligner dem de allerede har, fordi de vet at det fungerer. Når mange av de eldre allerede er skvist ut, blir det dermed heller ikke ansatt noen nye. Samtidig vet vi at det ikke er lurt å ha en for homogen arbeidsstokk, fordi det gir stor risiko for dårlige resultater, sier Bolstad.

 

 

Færre jobbhoppere

Bolstad understreker at dette ikke først og fremst har med diskriminering og kvotering å gjøre, men at bedriftene selv vil tjene på å ha flere seniorer. De representerer en viktig arbeidskraftressurs, samtidig som de bidrar til økt mangfold. På den måten kan virksomhetene forbedre prestasjoner og resultat.

 

– Det er bevist at eldre arbeidstakere ofte innehar kombinasjonen av stort engasjement og sterk lojalitet til bedriften, sier Bolstad. Han forteller at i motsetning til nyutdannede, som har for vane å bytte jobb ofte, har seniorarbeidstakere sjelden trang til jobbhopping.

 

– Seniorer representerer en stabiliserende gruppe i bedriften. De som klarer å utnytte dette, vil frigjøre et potensial som i altfor stor grad skusles bort, sier Bolstad.

 

Kontaktperson:

* HR Norge, daglig leder Even Bolstad, tlf. 22 11 11 22 / 90 66 67 20, even.bolstad@hrnorge.no

 

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak P1010105.JPG 1,10 MB (2560x1920)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for HR Norge, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 16.06.2005 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS