presseticker

Skip to main content

Innbruddsfaren åtte ganger så høy uten alarm

Halvparten i Midt-Norge sikrer seg mot påskeinnbrudd

  Publisert: 25.03.2012 10:00 - av  Guro Sollien Eriksrud

TRIST VELKOMST: Det er ikke noe hyggelig å komme hjem og oppdage at noen har brutt seg inn. Foto: Storebrand

 

LAT SOM DU ER HJEMME: Tom Granquist, direktør i Storebrand Forsikring, anbefaler ikke å rydde før du drar på ferie. Hverdagslig smårot og lys kan nemlig forebygge innbrudd. Foto: Storebrand

 

 

INNBRUDDSROT: Slik kan det se ut etter at innbruddstyver har rotet seg frem til verdisakene. Foto: Storebrand

 

 

Oslo: Folk blir stadig flinkere til å sikre seg mot innbrudd. Sju prosent av innbyggerne i Midt-Norge sier de har opplevd innbrudd, og nå setter mange inn forebyggende tiltak før påskeferien.

Halvparten av befolkningen i Midt-Norge gjør tiltak for å hindre innbrudd i påsken. I Norge sett under ett gjør hele seks av ti slike tiltak. Det er langt flere enn for bare tre år siden, da kun hver tredje nordmann tok slike forholdsregler. Det viser landsdekkende undersøkelser gjennomført av Norstat for Storebrand Forsikring.

 

– Det beste tipset for å unngå tyver på besøk er å gi inntrykk av at det er folk hjemme – både ute og inne. Bruk for eksempel tidsbrytere på lamper, og la smårotet ligge fremme. Det er tydelig at mange er flinke til å tenke på dette i påsken, sier Tom Granquist, direktør i Storebrand Forsikring.

 

Ønsker mer ”påskeberedskap”

Politiet har tidligere avlivet myten om at det er merkbart flere innbrudd i påsken enn ellers i året. Gode tiltak i forkant kan være forklaringen.

 

– Hvis folk hadde vært like flinke til å forebygge innbrudd ellers i året som i påsken, hadde nok tyvene hatt en vanskeligere jobb, sier Granquist.

 

Det mest brukte sikkerhetstiltaket er å be naboen om å fungere som vaktbikkje. Hver fjerde i Midt-Norge har en slik avtale, viser undersøkelsen.

 

Rekordlave innbruddstall

I fjor ble det meldt om 31 292 boliginnbrudd og utbetalt 490 millioner kroner i erstatning, viser tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO). For villainnbrudd er det rekordlave tall både for antall innbrudd og erstatningssum siden målingene startet i 1992. Kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNO gir politiet hovedæren for nedgangen.

 

– Økt samarbeid på tvers av politidistriktene for å bekjempe organisert kriminalitet har gitt resultater, sier han.

 

Åtte ganger så høy innbruddsfare

Nordmenn har de siste årene blitt flinkere til å sikre boligene sine med gode låser og alarmer, og er nå i verdenstoppen når det gjelder installasjon av boligalarmer. Tall fra NHO Service, FNO og Prognosesenteret fra 2010 viser at drøyt hver sjuende husstand i Norge har boligalarm. Uten en FG-godkjent innbruddsalarm tilknyttet en bemannet alarmstasjon er det åtte ganger så høy fare for innbrudd, viser statistikk fra NHO Service.

 

– Tyvene er blitt mer kreative de siste årene. Vi anbefaler derfor både alarm og sikkerhetslåser i tillegg til å gjøre avtale med naboen før man skal på ferie, sier Granquist.

 

Osland føler seg ikke sikker på om innbruddsnedgangen vil vare. – Utenlandske banders aktivitet går i bølger. Nordmenn har stadig større verdier i boligene sine, og det frister organiserte kriminelle fra Øst-Europa, sier han.

(Pressenytt)

 

 

Kontaktpersoner:

* Storebrand Forsikring, direktør Tom Granquist, mobil 93 40 30 14.

* Storebrand Forsikring, kommunikasjonssjef Kristina Picard, mobil 90 18 98 09.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slik sikrer du deg mot innbrudd:

* La det daglige smårotet ligge fremme.

* Omadressér eller stopp post og avis, eller en nabo til å ta det inn daglig.

* Samarbeid med naboen om gjensidig tilsyn med boligen.

* Viderekoble fasttelefonen til mobiltelefonen.

* Sørg for variasjon i belysningen (klokkebryter/fotocelle).
* Ikke fortell på sosiale medier eller e-post at du er fraværende over tid.

* Påse at alle ytterdører er utstyrt med FG-godkjente låser. De siste årene har stadig flere innbrudd skjedd gjennom terrassedør, bakdør eller vindu i andre etasje.

* Bruk enveisskruer eller helst FG-godkjente sikkerhetslåser på vinduer for å hindre at rutene kan vippes ut.

* Ikke slipp inn uvedkommende som ringer på hvis du bor i blokk / bygård med callingsystem.

* Ha skikkelig lås på boder.

* Alarmer er svært effektive for å skremme vekk innbruddstyver. En inngangsdør tydelig merket med FG-godkjent alarm vil forhindre at mange tyver i det hele tatt prøver seg. En FG-godkjent alarm gir dessuten reduksjon i forsikringspremien hos Storebrand. Alarmen må tilpasses den enkelte bolig.

 

Kilde: Storebrand Forsikring, Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO)

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Oppbrutt dør.JPG 4,88 MB (2448x3264)
Bilde - vedlegg til sak TomGranquist v bolig2.JPG 2,88 MB (2823x3456)
Bilde - vedlegg til sak Innbruddsrot redigert.JPG 3,72 MB (2448x2498)
Bilde - vedlegg til sak COLOURBOX innbrudd terrassedør.JPG 3,06 MB (3888x2592)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Storebrand, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 25.03.2012 10:00
Teknisk løsning ZEVS AS