Fårikålfest i Oslo
– Det er bare rett og rimelig at en nasjonalrett har sin egen festdag. Det foregår en mengde arrangementer rundt omkring i landet på denne dagen, og i Oslo serveres det fårikål på en rekke spisesteder i anledning dagen, sier informasjonsleder i Opplysningskontoret for kjøtt (OFK), Oda Christensen.
Det var Nitimens lyttere som på 1970-tallet kåret fårikål til Norges nasjonalrett, og i 1997 utropte Opplysningskontoret for kjøtt den siste torsdagen i september til fårikålens offisielle festdag.
Elever lærer elever
Torsdag inviterer elever på Etterstad videregårende skole til fårikålfest. De inviterte er ungdomsskoleelever fra nærområdet.
Det er Kokkenes Mesterlaug som står bak initiativet til fårikålfesten.
– Dette er en populær dag blant elevene. De som ikke allerede er glade i fårikål, blir det som regel når de får lov til å være med å lage den selv, sier oldermann i Kokkenes Mesterlaug, Jørn Olsen.
Det er ikke bare skoleelevene som får feire med fårikålfest. – Vi serverer gratis fårikål til vanskeligstilte i Oslo ved Fyrlyset i Urtegata, og vi håper at mange vil ta turen innom for å kose seg med den tradisjonelle og gode høstretten, sier oldermannen.
Enkel festmat
Nytt av året er den digitale feiringen på Facebook og Twitter. Disse nettsamfunnene gjør at trofaste fårikåltilhengere kan møtes uavhengig av fysisk avstand. Det er grasrotbevegelsen Fårikålens Venner som står bak det digitale initiativet.
Christensen håper likevel at mange fortsatt samles til fårikålfest rundt middagsbordet, fremfor foran dataskjermen. – Fårikålens festdag er en fin anledning til å samle familie og venner til hverdagsfest. Det er ikke uten grunn at retten er populær. Bedre, rimeligere og enklere festmat skal du lete lenge etter, sier Christensen.
Internasjonal feiring
Fårikålens festdag feires flere steder enn på internett og rundt middagsbord i Norge. På samme måte som 17. mai feires utenfor landets grenser, er også morgendagens festdag en god anledning for emigrerte nordmenn og andre fårikåltilhengere verden over til å feire med fårikålmiddag.
– I morgen serveres det fårikål på flere av oljeplattformene i Nordsjøen, forteller fårikålansvarlig i OFK, Margot Loe. Hun er sikker på at Norges nasjonalrett putrer på komfyrer andre steder i verden også. – I fjor høst ble festdagen feiret på den norske ambassaden i Jordan. Og det ble servert fårikål i sjømannskirkene i Etiopia, Spania og Belgia. Så festdagen kan feires enten du befinner deg her eller der, sier Loe.
(Pressenytt)
Kontaktperson:
* Opplysningskontoret for kjøtt, informasjonsleder Oda Christensen, mobil 93 65 25 22.
* Kokkenes Mesterlaug Oslo, oldermann Jørn Olsen, mobil 90 70 11 83
Ingredienser:
1,5 kg fårikålkjøtt
1,5 kg hodekål
2 ts salt
4 ts hel pepper
Cirka 3 dl vann
Slik gjør du:
Del hodekålen i båter.
Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan også legges i en spesiell pepperholder.
Hell på kokende vann. Kok opp og la fårikålen trekke over svak varme til kjøttet er mørt (når kjøttet er mørt løsner det fra benet), cirka 2 timer.
Fårikålen serveres rykende varm på varme tallerkener. Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel (1-2 ss) mellom lagene.
Mer informasjon om fårikål, og om hvor retten serveres i Oslo, finnes på www.farikal.no.
Følg Fårikålens Venner på Twitter: http://twitter.com/FarikalVenn
Følg Fåriålens Venner på Facebook: http://www.facebook.com/home.php#/group.php?gid=4206373467&ref=mf