presseticker

Skip to main content

Merket for god design 2014:

To norske innovasjoner sikrer oljebransjen

  Publisert: 02.04.2014 08:28 - av  Henning Poulsen

Bartec Pixavi og Eggs Design har mottatt Merket for god design for Impact X og Orbit X.

 

 

Maritime Robotics og Minoko Design har mottatt Merket for god design for OceanEye Sensor Unit.

 

 

Bartec Pixavi og Eggs Design under utdelingen.

Oslo: Bartec Pixavi har utviklet en smarttelefon som trygt kan brukes på oljeplattformer. Maritime Robotics har skapt et innovativt luftovervåkingssystem som gjør det lettere å takle oljesøl. Nå hedres de med det ettertraktede Merket for god design.

Utmerkelsene blir delt ut onsdag 2. april i Oslo under Designdagen, et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd. – Merket for god design gis til de mest innovative og modige bedriftene og designerne i Norge akkurat nå, sier Line Aandal Røijen, prosjektleder i Norsk Designråd.

 

Bartec Pixavi: Fulle ordrebøker

Vanlige mobiltelefoner og annen forbrukerelektronikk er ikke tillatt på oljeplattformer og andre eksplosjonsfarlige områder, noe som gir store kommunikasjonsutfordringer. Eksisterende spesialløsninger er klumpete og primitive. Stavangerselskapet Bartec Pixavi klarte å se muligheter der andre bare så problemer. Nå sitter de på velfylte ordrebøker med bestillinger fra hele verden på smarttelefonen Impact X og hjelmkameraet Orbit X, begge produsert i Norge.

 

– Smartmobilen har for lengst gjort sitt inntog på konsumentmarkedet, mens i eksplosjonsfarlige områder brukes fremdeles telefoner som minner om mobilene vi hadde på 90-tallet. Hele bransjen henger etter når det gjelder design og fokus på brukeropplevelser, sier Andreas Bjørnsund, prosjektleder i Bartec Pixavi.

 

Fremtidens kommunikasjonsløsning

Da ett av verdens største oljeselskaper i 2010 utlyste en konkurranse for å skape fremtidens kommunikasjonsløsning, hadde Bartec Pixavi allerede utviklet avanserte løsninger i en årrekke sammen med Statoil, BP og ConocoPhillips. Den lille norske produsenten tok kontakt med sin langvarige samarbeidspartner Eggs Design.

 

– Det var viktig for oss å ta med designerne helt fra begynnelsen, og å involvere dem i alle faser av produktutviklingen. Elektronikk som skal brukes i eksplosjonsfarlige områder må oppfylle særdeles strenge krav for å bli godkjent. Alt må designes fra bunnen av, sier Bjørnsund.

 

Startet med brukernes behov

Eggs Design gjennomførte undersøkelser for å avdekke brukernes behov. En viktig forutsetning var at kommunikasjonsutstyret måtte være intuitivt nok til å kunne brukes av alle. Både telefonen og kameraet har blitt utstyrt med operativsystem fra Android, som mange er godt kjent med fra privat bruk. Telefonen er så langt som mulig utformet som en vanlig smarttelefon, men er i tillegg vann- og støtsikker og kan brukes med hansker. Både Impact X og Orbit X gir brukerne mulighet til å kjøre høyoppløselige videokonferanser, noe som letter kommunikasjonen i arbeidshverdagen.

 

Utviklingsprosjektet gikk over nesten fire år, og både telefonen og hjelmkameraet har vært igjennom et stort antall prototyper, tester og revisjoner. Sluttresultatet kunne endelig lanseres på Mobile World Congress i Barcelona i februar. Siden den gang har bestillingene haglet inn, særlig fra aktører i olje- og gassindustrien.

 

Maritime Robotics: Norsk luftovervåking tar av

Overvåking fra luften spiller en stadig viktigere rolle ved ulykker i oljebransjen. Det tøffe norske offshoreklimaet sliter imidlertid hardt på utstyret. Sammen med Levanger-baserte Minoko Design har Maritime Robotics utviklet et robust luftovervåkingssystem som nå er i ferd med å ta av.

 

– Vi så at bransjen hadde problemer med å finne sensorer som både var solide nok til å tåle norsk offshoreklima og samtidig lett nok til å kunne løftes fra en liten heliumsballong. Dessuten ønsket vi å gå bort fra en løsning der sensoren henger på liner under ballongen, siden dette kan gi uskarpe bilder. Vi så at bedre integrasjon mellom ballong og sensor kunne bety mer stabilt og håndterbart utstyr, forteller Eirik Evjen Hovstein, konstruktør og prosjektleder i trondheimsbaserte Maritime Robotics.

 

Minoko Design ble koblet på tidlig i prosessen. Siden de to selskapene ikke sitter i samme by ble det mange møter på Skype, mens lokale postbud fikk hendene fulle med å frakte prøver, modeller og prototyper mellom Levanger og Trondheim.

 

Trippelinnovasjon

De endte opp med å konstruere en trippelsensor, noe ingen andre har laget før dem. OceanEye Sensor Unit er utstyrt med både dagkamera og nattkamera samt en mottaker som identifiserer fartøy. Den er pakket inn i en kapsling som tåler svært barskt vær, og kan festes rett på ballongen. Dermed blir bildene skarpere og av høyere kvalitet. Av sikkerhetshensyn har enheten sterke farger, noe som gjør det lettere for piloter og andre å se den på god avstand.

 

Hovstein regner med at OceanEye Sensor Unit vinner betydelige markedsandeler innen luftovervåking de nærmeste årene. – Vi har nettopp landet en kontrakt med USAs største oljevernselskap om leveranse av to komplette systemer. For oss er det en bekreftelse på at vi har truffet godt med dette produktet. Vi tror dette går rett til himmels, smiler han.

 

Årets store design- og innovasjonsdag

Utdelingen av Merket for god design skjer under årets største markering av design og innovasjon, Designdagen 2014, som går av stabelen på DogA Norsk Design- og Arkitektursenter i Oslo onsdag 2. april. På formiddagen blir det foredrag med noen av verdens fremste kapasiteter på design. Priser og utmerkelser deles ut på ettermiddagen.

 

Næringsminister Monica Mæland skal åpne Designdagen. Hun slår fast at norske bedrifter har alt å vinne på å dyrke design som innovasjonsverktøy: – Ved å satse på design kan næringslivet utvikle gode, innovative produkter og tjenester som styrker konkurransekraft og lønnsomhet, sier Mæland.

(Pressenytt)

 

Til redaksjonen: Designdagen 2014 streames på norskdesign.no fra klokken 09.30 i dag. Priser og utmerkelser deles ut på ettermiddagen.

 

FAKTABOKSER:

Olje-Norge utmerkes:

 

Produkt: Pixavi Impact X og Orbit X
Bedrift: Bartec Pixavi
Design: Eggs Design
Kategori: Industridesign

Bilder og jurykjennelse: https://www.dropbox.com/sh/oykqtyrfwyiyzc8/RZG3wbxiCY

 

Produkt: OceanEye Sensor Unit
Bedrift: Maritime Robotics
Design: Minoko Design
Kategori: Industridesign

Bilder og jurykjennelse: https://www.dropbox.com/sh/gwtg4gpei0nnda4/UdAGJjpSlz

 

 

 

Merket for god design:

* En utmerkelse som deles ut hvert år av Norsk Designråd

* Anerkjenner vellykket bruk av design i innovasjonsprosjekter

* Bedrifter og designbyrå søker med produkter eller løsninger de har utviklet i fellesskap

* I år var det 150 søkere

* 2. april mottar 44 av disse Merket for god design

* Av disse 44 er fire nominert til Hedersprisen for god design

http://www.norskdesign.no/merket

 

 

Bildetekster:

Bartec Pixavi og Eggs Design har mottatt Merket for god design for Impact X og Orbit X. Last ned flere bilder her: https://www.dropbox.com/sh/vpj3d3rguti61po/ekHGZD_2-5

 

Maritime Robotics og Minoko Design har mottatt Merket for god design for OceanEye Sensor Unit.

 

 

 

Jurykjennelser, bilder, underlag:

Nyhetssaker og jurykjennelser fra årets utdeling av Merket for god design legges her kl 17.00, onsdag 2. april: http://www.norskdesign.no/jurykjennelser-2014/category9267.html

Ytterligere bilder av prosjektene legges ut her til samme tidspunkt: http://www.norskdesign.no/bildegalleri/category273.html

 

Kontaktpersoner:

* Maritime Robotics, konstruktør og prosjektleder Eirik Evjen Hovstein, mobil 900 30 075

* Bartec Pixavi, prosjektleder Andreas Parr Bjørnsund, mobil 957 34 142

* Norsk Designråd, prosjektleder Line Aandal Røijen, mobil 911 74 639

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971

 

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 02.04.2014 08:28
Teknisk løsning ZEVS AS