Podkast-revolusjon og nødlysinnovasjon hylles for god design
Prolink International mottar DOGA-merket sammen med designselskapet Inventas under en seremoni i Oslo 14. mars.
Samtidig gis DOGA-merket også til oppstartsbedriften Nomono og designselskapene Inventas, Heydays og Goods.
– Årets vinnere av DOGA-merket viser hvordan design og arkitektur kan skape innovasjon, lønnsomhet, bærekraft, nye markeder, flere arbeidsplasser og mer attraktive byer. Dette er strålende eksempler på hvordan design og arkitektur skaper verdi i både privat og offentlig sektor, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).
DOGA-merket er Norges viktigste anerkjennelse til virksomheter og utøvere som bruker design og arkitektur. I forrige uke ble det avslørt hvilke arkitekturprosjekter som får DOGA-merket i år. Nå røper DOGA hvilke designprosjekter som mottar utmerkelsen.
– Når fremtidsutsiktene er usikre, er det viktig at vi fortsetter å satse på nyskaping. Blant årets merkemottakere finner vi mange gode eksempler på hva det går an å utrette når design og arkitektur settes i kjernen for innovasjonsprosesser. Her er det mye å la seg inspirere av, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.
Nomono: Podkasting til folket
Til tross for at det finnes millioner av aktive podkastere og minst en halv milliard lyttere verden over, er det enorme forskjeller i produksjonskvaliteten. For å lage høykvalitetslyd, trenger du dyrt og komplisert utstyr.
Slik bør det ikke være, tenkte gründer og teknolog Audun Solvang. Sammen med Jonas Rinde og Sigurd Saue stiftet han Nomono i 2019. Målet deres er å gjøre god lyd tilgjengelig for alle.
– I dag har de fleste med en ny smarttelefon mulighet til å gjøre videoopptak av høy kvalitet. Slik er det ikke med lyd. Produksjon av god lyd – ikke minst romlig lyd – er forbeholdt noen få, profesjonelle aktører. Vi ønsket gjøre god lyd tilgjengelig for alle innholdsskapere på en enkel og god måte, sier Viktor Rydal, sjefsdesigner i Nomono.
Måtte tenke helhetlig
Omfattende brukerundersøkelser avdekket et stort behov for et helhetlig økosystem av produkter og tjenester rettet mot podkastere og andre produsenter av lydopptak. Dermed måtte blikket løftes. Nomono hadde allerede bygget opp et sterkt, tverrfaglig designmiljø i bedriften. Nå hentet de inn spisskompetanse hos Inventas, Heydays og Goods.
– Helt siden oppstarten har design og brukeropplevelse ligget i kjernen av Nomono. Derfor har vi bygget opp sterk designkompetanse på huset. Når vi kompletterer med eksterne designpartnere, er vi i stand til å utvikle nyskapende løsninger og en unik merkevare, sier Rydal.
Resultatet er todelt, men likevel helhetlig. Det fysiske produktet Nomono Sound Capsule er et elegant og kompakt lydstudio som gir alle slags podkastere mulighet til å produsere romlig lyd av høy kvalitet uansett hvor de befinner seg. Opptakene kan deretter redigeres i Nomono Cloud, et skybasert verktøy der avanserte funksjoner er pakket inn i et enkelt brukergrensesnitt. På den måten kan du lage en førsteklasses podkast, uten å være lydingeniør eller styrtrik.
Helnorsk produksjon
Produktet er dessuten laget i Norge: Plastdelene støpes hos IV Moulding i Leksvik, mens kretskortene lages hos Hapro på Jaren. Her monteres også produktet, mens emballasjen produseres i Hønefoss. Kun futteralet med tilleggsutstyr lages i utlandet.
Etter lanseringen i fjor har det bærbare lydstudioet allerede blitt solgt for mer enn seks millioner kroner i 10 land, med USA som det største markedet. Nomono har mottatt den prestisjetunge SXSW Audio Innovation Award, og brukes av ledende podkastere.
– Vi opplever at løsningen vår virkelig har truffet en nerve i markedet. Både innholdsskapere, lydingeniører og produsenter forteller oss at de er svært fornøyde med lydkvaliteten og de kreative mulighetene Nomono gir dem. Det er den beste attesten vi kan få, sier Rydal.
Helhetlig og gjennomarbeidet
Juryen lar seg imponere av hvordan Nomono har klart å skape noe helt nytt i segmentet mellom mobiltelefon og tradisjonelt lydstudio.
«Nomono er et eksempel på hvordan en tverrfaglig designprosess gir bedre nyskaping, form og funksjon. Resultatet er et brukervennlig og inkluderende produkt som gjør podkastformatet tilgjengelig for enda flere. Det er et ekstra pluss at all produksjon foregår i Norge. Dette er en spennende, gjennomarbeidet og helhetlig løsning i en tid med høye krav til lydproduksjon,» skriver juryen i sin kjennelse.
Prolink Alpha: Grønnere og bedre nødlys
Skilting av rømningsveier er lovpålagt overalt i verden, men de to eksisterende løsningene er langt fra perfekte: Mens tradisjonelle nødlys forbruker millioner av batterier årlig, kan den selvlysende varianten gi for svakt og upålitelig lys.
– Som totalleverandør av løsninger for merking av rømningsveier, så vi veldig tydelig at de eksisterende produktene på markedet hadde sine begrensninger. Her så vi at det var mulig å gjøre det bedre, sier Andreas Rengård Nilsen, avdelingsleder i Prolink International.
Satset på hybridløsning
De ønsket derfor å utvikle en ny hybridløsning som kan kombinere det beste fra de to løsningene, og hentet inn hjelp fra industridesignerne i Inventas.
Inventas gikk grundig til verks. De gjennomførte mange intervjuer og kartlegginger i ulike bransjer, før de kom opp med et løsningskonsept som består av et selvlysende materiale og en spesialutviklet lyskilde. Ytterligere runder med intervjuer og brukertester måtte til for å finne den rette utformingen og materialsammensetningen.
Til slutt endte de opp med Prolink Alpha, et nødlys som lyser som det skal, uten batterier. Det produseres i Nordland, er enkelt å montere, svært driftssikkert og har et robust og attraktivt utseende. Og viktigst av alt: Det kan teoretisk redusere strømforbruket tilsvarende driften av 50 000 elbiler og forhindre at fire millioner batteripakker går i avfallet.
– Med god produktutviklingshjelp fra Inventas har vi fått et produkt som sparer kundene for penger, og der bærekraft går som en rød tråd gjennom hele livsløpet, fra montasje til avhending. Og så er all produksjon i Norge, med lokale leverandører som Glomma Papp, CTM Lyng og NCP, forteller Nilsen.
Siden lanseringen i 2022 har Prolink Alpha blitt tatt godt imot i markedet, med om lag 1300 solgte armaturer så langt.
– Vi bygger stein på stein med denne satsingen. Prolink Alpha har allerede blitt anerkjent og brukes av flere store aktører i Norge. Etter hvert blir det naturlig å se på eksportmuligheter i Skandinavia og Europa, sier Nilsen.
Eksemplarisk utviklingsarbeid
Juryen kaller Prolink Alpha en innovativ, solid og helhetlig løsning.
«Prolink og Inventas har lykkes i å realisere et vedlikeholdsfritt system som drastisk reduserer det samlede batteri- og strømforbruket, med potensial til å ta en ledende posisjon i markedet. Vi merker oss at utviklingsprosjektet er gjennomført på en eksemplarisk måte – med omfattende brukertesting. Resultatet er markedets første batterifrie nødlys – et gjennomarbeidet produkt helt ned til monteringsanvisninger og emballasje,» står det i jurykjennelsen.
(Pressenytt)
Mer informasjon om prisutdelingen og DOGA-merket for design og arkitektur her: https://doga.no/aktiviteter/dogas-priser/doga-merket-design-arkitektur/
Bildetekster:
BEDRE OG GRØNNERE NØDLYS. Prolink International mottar DOGA-merket for design og arkitektur for nødlyset Prolink Alpha. Foto: Gard Hagen
EN PODKASTERS DRØM. Det bærbare podkaststudioet til Nomono mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Nomono/The Bunch
Kontaktpersoner:
* Nomono, designsjef Viktor Rydal, viktor.rydal@nomono.co, mobil 46 83 92 46
* Prolink International, avdelingsleder Andreas Rengård Nilsen, andreas@prolink.no, mobil 41 50 58 63
* DOGA, leder kommunikasjon, Jeanette Solhaug, jso@doga.no, mobil 91 37 75 46
* DOGA, rådgiver for priser og utmerkelser - Stine Fantoft Berg, sfb@doga.no, mobil 95 75 20 22
Hva er DOGA-merket?
Prisen deles ut av Design og Arkitektur Norge (DOGA).
Overrekkelsen av DOGA-merket skjer på DOGA 14. mars.
Hva er DOGA?
Kommunal og distriktsdepartementet og Næringsdepartementet har satt disse målene for DOGAs arbeid:
- Øke konkurranseevnen i næringslivet
DOGA skal bidra til økt kunnskap om og bruk av design og arkitektur i innovasjons- og verdiskapingsprosesser i næringslivet.
- Økt innovasjon i offentlig sektor
DOGA skal bidra til samarbeid på tvers av sektorer og bedre tjenester gjennom økt offentlig bruk av design og arkitektur.
- Utvikle bærekraftige, attraktive og innovative byer og tettsteder
Gjennom designmetodikk, arkitektur og innovasjonsprosesser skal DOGA fremme utvikling av bærekraftige og attraktive byer, tettsteder og lokalsamfunn i hele landet.
- Gi gode design- og arkitekturpolitiske råd
DOGA gir råd til regjeringen rundt utvikling av politikk og virkemiddelbruk på design- og arkitekturfeltet.
Nomono_TheBunch.jpg 968,54 kB (3200x1800)
Nomono_TheBunch3.jpg 1,42 MB (3200x1800)
Nomono_TheBunch2.jpg 1,35 MB (3200x1800)
Prolink Alpha - Gard Hagen - utfallsprøve.jpg 493,30 kB (3045x2016)
Prolink Alpha - Gard Hagen -00201.jpg 632,77 kB (3043x2027)