presseticker

Skip to main content

Bruker KI i diabetesbehandlingen – får innovasjonsmidler

  Publisert: 21.10.2024 15:08 - av  Henning Poulsen

Diabetesappen Varde. Foto: Varde Tech/perspektivR

Sigrun Lurås og Susanne Tønnessen samarbeider om design på prosjektet. Foto: Varde Tech/perspektivR

INNOVASJONSMILLIONER. Næringsminister Cecilie Myrseth (t.h.) og Anne Elisabeth Bull i DOGA deler ut 12 millioner kroner gjennom Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Her sitter de på dekket til en av flytebadstuene til KOK, én av de 23 mottakerne av støtte i år. Foto: Morten Brakestad

De vil bruke kunstig intelligens for å hjelpe diabetespasienter. Nå får Varde Tech støtte fra DOGA for å bruke designmetodikk i teknologiprosjekter.

Designmetodikk er i vinden, og DOGA oversvømmes av søknader fra virksomheter som ønsker støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Blant søkerne som slapp gjennom nåløyet i år finner vi Grimstad-selskapet Varde Tech.

 

– Designdrevet innovasjon er viktig for å utvikle bærekraftige og lønnsomme løsninger i en utfordrende tid for norsk næringsliv. Ved å innovere med utgangspunkt i brukernes behov, kan resultatet bli både rimeligere og bedre enn ved mer tradisjonelle metoder, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.

 

KI-assistenten som overvåker glukosenivået

Rundt 23 000 nordmenn lever med diabetes type 1, en alvorlig kronisk sykdom som krever kontinuerlig overvåkning av blodsukkernivået for å forhindre anfall. Likevel er mange usikre på nøyaktigheten til dagens måleløsninger.

 

For å gi pasientene bedre kontroll og mer trygghet bruker Varde Tech kunstig intelligens (KI) for å utvikle en assistent som kan forutsi glukosenivået. Designbyrået perspektivR leder den designdrevne innovasjonsprosessen, som skal sikre at løsningen ikke bare er teknisk avansert, men også brukervennlig og intuitiv for pasientene.

 

Juryen uttrykker stor begeistring for prosjektet, spesielt for hvordan designtilnærmingen integreres i utviklingen av løsningen.

«Et brukervennlig og pålitelig produkt vil gi økt trygghet og kontroll for pasienter med type 1-diabetes. Designprosessen er godt forankret hos både eksperter og brukere, noe som sikrer at det møter reelle behov. Dersom de lykkes, kan et slikt produkt bli lønnsomt og også sette en ny standard for KI-baserte applikasjoner i helsevesenet,» står det i juryuttalelsen. 

Prosjektet får 227 200 kroner fra DOGA. 

 

66 prosent flere søkte i år

Totalt 23 innovasjonsprosjekter deler i år på i alt 12 millioner kroner i støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Pengene går til å involvere designere allerede i idéfasen av innovasjonsprosjektene. Dette er 15. gang DOGA støtter norske innovasjonsprosjekter. Hele 170 virksomheter søkte om midler i år, en oppgang på 66 prosent fra i fjor.

 

– Målet vårt er å gjøre norsk innovasjon mer brukersentrert og tverrfaglig. Jo tidligere designmetodikk og brukerstudier kommer inn i et prosjekt, desto dypere blir forståelsen av de reelle behovene og ønskene til de som er i målgruppen. Da øker også treffsikkerheten, noe som gir bedre produkter og tjenester, sier Anne Elisabeth Bull. Hun leder arbeidet med designdrevet innovasjon i DOGA.

(Pressenytt)

 

 

 

Kontaktpersoner:

* Varde Tech, Rune Alexander Laursen, mobil 94 16 51 54, alex@paral.no

* Design og arkitektur Norge, leder for designdrevet innovasjon, Anne Elisabeth Bull, mobil 90 61 95 19, aeb@doga.no

 

 

Bildetekster:

INNOVASJONSMILLIONER. Næringsminister Cecilie Myrseth (t.h.) og Anne Elisabeth Bull i DOGA deler ut 12 millioner kroner gjennom Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Her sitter de på dekket til en av flytebadstuene til KOK, én av de 23 mottakerne av støtte i år. Foto: Morten Brakestad

 

 

Dette er Designdrevet innovasjon:

* Designdrevet innovasjon er en metode for nyskaping som setter brukernes behov i sentrum. Gjennom brukertesting, prototyping og tverrfaglige samarbeid sørger metoden for mer treffsikre løsninger.

* Designdrevet innovasjon gir dyp forståelse av kunder og brukere og kan bidra til høyere salg, økte markedsandeler og nye bruksområder og kundegrupper.

* DOGA deler ut økonomisk støtte til virksomheter gjennom Designdrevet innovasjonsprogram (DIP), slik at de kan involvere designere i idéfasen av innovasjonsprosjekter.

* DIP skal bidra til ny kompetanse om designdrevet innovasjon – og lede til nye produkter, tjenester, prosesser eller organisasjonsformer.

* Siden 2009 har Design og arkitektur Norge (DOGA) delt ut 125 millioner kroner til totalt 282 prosjekter.

* Les mer om DIP og resultater som er oppnådd her: http://www.doga.no/dip


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 21.10.2024 15:08
Teknisk løsning ZEVS AS