Hjerteapparat kan redde spebarnsliv i u-land
Fosterlydsapparatet Moyo fra Laerdal Global Health er en av kandidatene til Design for alle-prisen, som deles ut på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) 27. april.
Utdelingen finner sted på Transform 2016 – DOGAs arkitektur- og designdag, som er Norges viktigste møteplass for inspirasjon, nettverksbygging og faglig påfyll.
Brukerbehov
Prisen, som går til en av mottakerne av Merket for god design, er en honnør til virksomheter og designere som bruker inkluderende design til å utvikle løsninger tilpasset alle - uavhengig av alder og funksjonsevne.
– Design for alle-prisen skal gå til produkter og tjenester som kombinerer en tiltalende og nyskapende design med en funksjonalitet som gjør at flest mulig kan bruke produktet eller tjenesten. De nominerte prosjektene viser bred forståelse for ulike brukeres behov og at innspill fra brukerne er benyttet i produktutviklingen, sier Tone Alexandra Larsen, fagjuryleder for Design for alle-prisen.
– Moyo: Fetal Heart Rate Monitor er beregnet på fagpersoner, men har like fullt fokus på brukervennlighet. Designerne bak produktet kjenner målgruppen sin godt, og har inkludert brukerne i hele utviklingsprosessen, sier Larsen.
Kan redde nyfødte
Hvert år mister anslagsvis to millioner barn livet i forbindelse med fødsel. 99 prosent av disse dødsfallene skjer i ressursfattige områder. Et norskutviklet fosterlydsapparat som måler hjertefrekvens under fødselen kan bidra til å redde tusenvis av liv.
– Forskning viser oss at fosterlydsovervåking gjennomført etter gjeldende retningslinjer kan redde 30 prosent av de som ellers ville dødd under fødsel, og dessuten redusere antall barn som blir født uten å puste selv med 40 prosent. Vi skjønte at vi her kunne levere en løsning som kunne redde mange liv, sier Tor Inge Garvik, leder for produktutvikling i Laerdal Global Health.
Overarbeidede sykehusansatte
Samtaler med jordmødre ved et sykehus på landsbygda i Tanzania avdekket en rekke behov som det stavangerbaserte selskapet tok med til tegnebordet. Et problem som tidlig ble utpekt var mangel på tid til å følge opp hver pasient, som følge av underbemanning.
– En fødselshjelper kan ofte ha ansvar for opptil 10 fødende kvinner samtidig. Det gjør det vanskelig å identifisere og følge opp risikotilfeller, særlig siden eksisterende utstyr gjerne er upresist, tungvint og tidkrevende å bruke, sier Garvik.
Finner fosterlyd på sekunder
Sammen med søsterselskapet Laerdal Medical har Laerdal Global Health utviklet Moyo, et mer nøyaktig og brukervennlig apparat for å måle hjertefrekvens hos fosteret. Der det med konvensjonelt utstyr kan ta flere minutter å finne fosterets hjertelyd, bruker Moyo bare noen sekunder. Et skjermbilde viser utviklingen i hjertelyd de siste 30 minuttene, og ved avvik fra normalen vil en alarm gå av for å påkalle assistanse.
Magebelte og nakkestropp gjør at mor kan bevege seg fritt med sensoren på seg, og en egen pulsmåler for mor gjør at fødselshjelperen ikke blander sammen mor og barns hjertelyd. Dermed kan mange potensielt fatale inngrep unngås.
Livsviktig brukermedvirkning
Industridesigner Cenk Aytekin i Laerdal Medical gir brukermedvirkning en stor del av æren for at Moyo ble et såpass vellykket produkt.
– Involvering av sluttbrukere, i dette tilfellet fødselshjelpere i Tanzania, er en fantastisk måte å lære på, selv om vi måtte reise 7500 kilometer for å møte dem. Dette er en måte å arbeide på der du prøver og feiler hele tiden, før du til slutt finner den beste løsningen. Jeg mener dette er helt nødvendig for å designe meningsfulle, effektive medisinske løsninger, sier Aytekin.
Moyo ble lansert på senhøsten i fjor, og fikk stor oppmerksomhet på store helsekonferanser som FIGO i Vancouver og Global Maternal Newborn Health i Mexico. Unicef har allerede kjøpt inn og tatt i bruk Moyo i Nepal, og en større forskningsstudie pågår i Tanzania med støtte fra programmet Saving Lives at Birth.
Regjeringens nye nettsider, NRK Supers nye app og tørkepapirholderne Katrin Inclusive Dispenser fra Metsä Tissue er de andre nominerte til prisen.
(Pressenytt)
* Transform 2016 – DOGAs arkitektur- og designdag streames på doga.no fra klokken 09.00 onsdag 27. april. Priser og utmerkelser deles ut på ettermiddagen.
Kontaktpersoner:
* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819
* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektkoordinator Ann Kristin Godager, mobil 911 77 879
* Laerdal Global Health, produktutviklingsleder Tor Inge Garvik, mobil 976 84 864
FAKTABOKSER:
Design for alle–prisen:
* En utmerkelse som deles ut hvert år av Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) på Transform 2016 – DOGAs arkitektur- og designdag, tidligere Designdagen
* Prisen går til en av mottakerne av Merket for god design det aktuelle året
* Prisen tildeles i samarbeid med Deltasenteret (Statens kompetansesenter for deltakelse og tilgjengelighet), og går til det prosjektet som utmerker seg innenfor universell utforming
* I år er det fire nominerte prosjekter til prisen
* 27. april deles prisen ut
* Mer informasjon om prisen: doga.no/merket/design-for-alle-prisen
Bildetekster: (Last ned bilder og film her: http://doga.no/merket/design-for-alle-prisen/moyo-fetal-heart-rate-monitor)
Laerdal Global Health er nominert til Design for alle-prisen for fosterlydsapparatet Moyo: Fetal Heart Rate Monitor. Foto: Laerdal.
Laerdals fosterlydsapparat Moyo: Fetal Heart Rate Monitor er svært enkelt å bruke, og er tilpasset teknologinivået er ressursfattige områder. Foto: Laerdal.