Norsk vindinnovasjon kan erobre verden
Blaaster Wind Technologies er nominert sammen med Stay, Loyds Industri og Redningsselskapet. Hedersprisen fremhever landets enere innen design. Norsk Designråd offentliggjør vinneren 17. april under årets største markering av design og innovasjon, Designdagen.
Hedersprisen fremhever landets enere innen design. Hensikten er å inspirere næringslivet til å investere i designmetodikk for å øke konkurranseevne og verdiskaping. – Årets nominerte har det til felles at de sprenger grenser. Vi ser at stadig flere norske bedrifter bruker strategisk design som et verktøy for å strekke seg etter ambisiøse, internasjonale mål, sier Thea Mehl, prosjektleder i Norsk Designråd.
– Konkurransen på verdensmarkedet er beintøff, og skal norske eksportbedrifter hevde seg må de tilby de smarteste og mest brukervennlige løsningene. Her spiller design en svært viktig rolle, sier næringsminister Trond Giske.
Giske skal holde åpningsinnlegget på Designdagen. – Norsk Designråd er en viktig rådgiver for videreutviklingen av innovasjonspolitikken til regjeringen, understreker næringsministeren.
Neste generasjons vindturbiner
Vindturbiner er notorisk vanskelige å transportere og montere, og det norske vindturbinmarkedet har dessuten en rekke utfordringer; ekstreme klimatiske forhold, høyt lønnsnivå for driftspersonell og en vannkraftmettet norsk opinion som for alt i verden ikke vil ha en vindturbin i veien for solnedgangen.
Der andre kun så problemer har Blaaster Wind Technologies sett nye muligheter. Trønderbedriften har utviklet en modulbasert, robust vindturbin som er enkel å frakte, montere og vedlikeholde, og som kan forsyne 700 norske husstander med strøm.
– Vi mener selv at Blaaster DL101 representerer det beste av norsk teknologi, og etter lanseringen i fjor høst har vi merket stor interesse, spesielt fra land som Tyskland, Sverige, Kina og India. Nå håper vi at nominasjonen til Hedersprisen for god design kan vekke interessen for mulighetene som ligger i å utvikle avanserte totalprodukter som dette i Norge, sier Ove Pettersen, teknisk sjef for Blaaster Wind Technologies. Han understreker at selskapet ønsker å bygge opp sitt teknologisenter i Midt-Norge.
Knuste vindmyter
Eierne i Blaaster Wind Technologies har lenge sett et stort og uforløst potensial i utvikling av store, driftssikre vindturbiner med lave levetidskostnader. I bransjen hadde det festet seg en holdning om at slike turbiner var for tunge til å kunne transporteres, for store til å kunne serieproduseres og dermed ikke lønnsomme.
– En vindturbin veier til sammen flere hundre tonn. Den skal kunne håndteres i et verksted, transporteres på vanlige veier, løftes 100 meter opp i været og dessuten være en trygg arbeidsplass de neste 25 årene. Vi ønsket å lage en vindturbin som løste disse utfordringene, og som samtidig passet bedre for nordiske forhold enn de turbinene som allerede eksisterte på markedet, sier Pettersen.
Lokale ingeniørkrefter ble koblet inn, og Blaaster Wind Technologies innledet et samarbeid med blant andre Inventas Trondheim for å få hjelp med konseptutvikling, konstruksjon og industridesign. De ulike profesjonene har jobbet sammen i en dynamisk og tverrfaglig prosess der veien ble til underveis. Turbinoperatører har fortløpende gitt innspill og tilbakemeldinger. Utviklingstrinnene ble simulert i 3D, og det ble jobbet mye med materialvalg og mekaniske analyser. Utviklingsprosjektet strakte seg over flere år og hadde en prislapp på omkring 100 millioner kroner.
Revolusjonerende enkelt
Løsningen ingeniørene og designerne i Trøndelag landet på var like revolusjonerende som den var enkel: En modularisert vindturbin med deler som kan fraktes hver for seg på vanlige veier. Dermed ble det mulig å lage en mindre innviklet løsning uten bruk av girbokser og kompliserte komponenter, noe som gjør installasjonen enklere og reduserer vedlikeholdskostnadene. Resultatet er en mer robust turbin som er bedre egnet for et røft nordisk klima.
Hedersprisen for god design deles ut 17. april på DogA Norsk Design- og Arkitektursenter i Oslo under Designdagen 2013. Arrangementet er åpent for alle som melder seg på. Norsk Designråd byr på foredrag med noen av verdens fremste kapasiteter på design. Priser og utmerkelser skal deles ut på ettermiddagen.
(Pressenytt)
* Mer informasjon om Designdagen 2013: http://www.norskdesign.no/designdagen/et-magisk-moete-mellom-design-og-innovasjon-article23061-9007.html
Kontaktpersoner:
* Norsk Designråd, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819
* Norsk Designråd, prosjektmedarbeider Line Aandal Røijen, mobil 911 74 639
* Blaaster Wind Technologies, teknisk sjef Ove Pettersen, mobil 412 11 721
* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, tlf. 23 29 25 57, mobil 907 65 971
Bildetekst1:
Blaaster Wind Technologies og Inventas Trondheim er nominert til Hedersprisen for god design for Blaaster DL101. Foto: Blaaster WT
Bildetekst2:
– Stadig flere norske bedrifter bruker strategisk design som et verktøy for å strekke seg etter ambisiøse, internasjonale mål, sier Thea Mehl i Norsk Designråd. Her sitter hun og kollega Line Aandal Røijen (t.h.) på postbilen Loyds Paxter, iført bekledning fra Redningsselskapet. Foto: Johnny Syversen
Her er de nominerte til Hedersprisen for god design 2013
Juryen nominerer kandidater som utmerker seg spesielt blant årets mottakere av Merket for god design. Blant årets søkere er følgende 4 kandidater blitt plukket ut:
Produkt: Stay.com
Bedrift: Stay AS
Design: Unfold
Last ned jurykjennelsen her: http://www.norskdesign.no/nominert/stay-com-article24073-621.html
Produkt: Loyds Paxster
Bedrift: Loyds Industri og Posten Norge
Design: Loyds Industri og Eker Design
Last ned jurykjennelsen her: http://www.norskdesign.no/nominert/loyds-paxter-article24070-621.html
Produkt: Blaaster DL101
Bedrift: Blaaster Wind Technologies
Design: Inventas Trondheim
Last ned jurykjennelsen her: http://www.norskdesign.no/nominert/blaaster-dl101-article24069-621.html
Produkt: Ny visuell identitet
Bedrift: Redningsselskapet
Design: Tangram Design
Last ned jurykjennelsen her: http://www.norskdesign.no/nominert/redningsselskapet-article24074-621.html
Merket for god design:
* En utmerkelse som deles ut hvert år av Norsk Designråd
* Anerkjenner vellykket bruk av design i innovasjonsprosjekter
* Bedrifter og designbyrå søker med produkter eller løsninger de har utviklet i fellesskap
* I år var det 143 søkere
* 17. april mottar 39 av disse Merket for god design