presseticker

Skip to main content

DOGA Hedersmerket 2021:

Fire eiendomsprosjekter nominert til hederspris

  Publisert: 04.03.2021 07:14 - av  Henning Poulsen

Moholt 50|50 er nominert til DOGA Hedersmerket, som deles ut torsdag 11.3. Foto: Juan Carlos Ayala

Byantikvarens laboratorium i Bergen er også nominert til DOGA Hedersmerket. Foto: Trond Isaksen / Riksantikvaren

Kristian Augusts gate 13 kan vinne DOGA Hedersmerket. Foto: Kyrre Sundal

Moholt 50|50 i Trondheim, Kristian Augusts gate 13 i Oslo, Nygaardsplassen i Fredrikstad og Byantikvarens laboratorium i Bergen er alle nominert til DOGA Hedersmerket.

Torsdag 11. mars avgjøres det hvem som mottar den høythengende prisen. DOGA Hedersmerket deles ut i en direktesendt prisseremoni i regi av Design og arkitektur Norge (DOGA).

 

Hele 11 prosjekter er nominert til DOGA Hedersmerket i år. De nominerte er plukket ut av en fagtung jury blant årets mottakere av DOGA-merket for design og arkitektur og DOGA-merket nykommer.

 

– De siste 12 månedene har vært tøffe. Derfor er det ekstra oppløftende å se at det skjer så mye nyskaping i landet vårt. Blant de nominerte til DOGA Hedersmerket i år er det stor variasjon, men alle har høy faglig kvalitet og viser at god bruk av design og arkitektur lønner seg. Jeg håper mange lar seg inspirere av disse prosjektene og resultatene de har oppnådd, sier næringsminister Iselin Nybø. 

 

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA, forteller at årets nominerte er forbilder som viser hvordan design- og arkitekturfagene skaper verdier og bidrar til å løse store og sammensatte utfordringer.

 

– Disse fire eiendomsutviklingsprosjektene fra Fredrikstad, Bergen, Trondheim og Oslo er unike på hver sin måte. De har likevel til felles at de er med på å skape en ny bevissthet rundt hvilke arkitektoniske virkemidler som skal til for å skape gode og levende byer og tettsteder, sier Hjemdal.

 

Nærvarme og sosialt samvær

Da Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (Sit) skulle bygge nye studentboliger i Trondheims største studentby, Moholt, ønsket de samtidig å etablere en ny beste praksis for bærekraftige studentboliger. MDH Arkitekter ble engasjert, og sammen med Sit gikk de inn i en tverrfaglig prosess som har bidratt til en betydelig kunnskapsheving blant norske arkitekter, rådgivere, entreprenører og leverandører når det kommer til bygging i massivtre.

 

Resultatet er en studentby der alle bygningene er passivhus bygget i massivtre, og der energien hentes fra et eget nærvarmeanlegg. Gode og mange møtesteder og få og korte korridorer er med på å fremme fellesskap og sosialt samvær. Moholt 50|50 ble reist i perioden 2014–2019, og rommer 632 studentboliger, barnehage, aktivitetshus og bydelsbibliotek.

 

Motvirker ensomhet

Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur roser Moholt 50|50 for å imponere både i helhet og detaljer.

 

«Det er tydelig at miljømessig og sosial bærekraft har vært sentrale drivere som har påvirket prosjektet helt ned på detaljnivå. Et godt eksempel på dette er hvordan de bruker arkitektur for å legge til rette for fellesskap og motarbeide ensomhet. Et annet eksempel er den smarte løsningen med faste, plassbygde møbler som gjør at studentene i praksis kun trenger å ha med seg en madrass når de flytter inn,» står det i jurykjennelsen.

 

Ledestjerne for ombruk

Da eiendomsselskapet Entra kjøpte Kristian Augusts gate 13, et beskjedent kontorbygg på Tullinløkka, var det nok ingen som trodde at dette skulle bli en ledestjerne for fremtidens sirkulære byggebransje. Faktisk var det ikke en gang avgjort om huset skulle stå eller rives.

 

Entra og Mad arkitekter satte seg ambisiøse mål. Kunne kontorbygget renoveres etter sirkulære prinsipper, ved hjelp av ombruk og gjenbruk av materialer og bygningsdeler? Etter hvert kom den internasjonale coworking-giganten Spaces inn som leietaker og samarbeidspartner, og Scenario Interiørarkitekter og en rekke andre aktører ble koblet på for å dyrke frem prosjektet.

 

Tok betong fra regjeringsbygg

En enorm jobb ble gjort for å finne og samle sammen egnede materialer. Både det gamle kontorbygget og det nyoppførte tilbygget har fått fasadeplater fra andre renoveringsprosjekter. Betongdekker ble hentet fra regjeringsbygningen R4, som ble revet i 2019.

 

Vinduene kommer fra en feilbestilling til Kværnerbyen, mens gitterplater fra gamle Tøyenbadet har fått nytt liv som rekkverk. I tillegg har prosjektet reddet og satt i stand store mengder inventar fra det gamle kontorbygget.

 

Kristian Augusts gate 13 betraktes i dag som et landemerke og et referanseprosjekt for sirkulær og bærekraftig byggeskikk. Erfaringer herfra er på vei inn i andre prosjekter, og har dessuten vært viktig i arbeidet med å endre regelverket slik at det blir enklere med gjenbruk av bygningsmaterialer.

 

Kan endre byggebransjen

Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur uttaler at prosjektet viser hva som er mulig å få til, bare man setter seg ambisiøse og vanskelige mål.

 

«Kristian Augusts gate 13 tildeles DOGA-merket for design og arkitektur fordi vi trenger slike banebrytende prosjekter. Vi er ikke i tvil om at dette prosjektet har potensial til å endre bransjen. Byggherre, arkitekter og rådgivere skal ha mye skryt for arbeidet som er lagt ned gjennom hele prosjektet. De har valgt største motstands vei og jobbet beinhardt for å få dette viktige pionerprosjektet opp og stå,» skriver juryen i sin kjennelse.

 

Omskapte historiske bygninger

Da Byantikvaren i Bergen trengte nye kontorlokaler, skjønte de at de satt på en gyllen anledning til å leve som de lærer. I stedet for å flytte inn i et flunkende nytt kontorbygg, blinket etaten seg ut tre eldre bygninger i det historiske gågaten Skostredet.

 

De fikk med eieren Pallas Eiendom på laget, og sammen med Arkitektstudio Elfrida Bull Bene gikk de i gang med å omskape de nokså forfalne husene fra 1700- og 1800-tallet til velfungerende lokaler som både tar vare på det gamle og likevel svarer på moderne krav og behov.

 

Et viktig mål i forbildeprosjektet var å gjenbruke og gjenskape så mye som mulig av den opprinnelige arkitekturen, samtidig som moderne infrastruktur måtte bygges inn. Resultatet er særpregede, vakre og historietunge lokaler som tilfredsstiller alle moderne krav til sikkerhet, tilgjengelighet og inneklima.

 

Trekker trådene til fortiden

Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur er begeistret over hvordan funksjon følger form i ombruken av tre historiske bygninger.

 

«Byantikvarens laboratorium er ikke først og fremst et gammelt bygg som er restaurert, men et moderne bygg som på glimrende vis trekker tråder tilbake til fortiden. Det er komplekst, nyskapende og respektfullt, og formidler arkitekturfaget på en subtil og inviterende måte,» står det i jurykjennelsen.

 

Folket vender tilbake

På slutten av 1890-årene besto området rundt Nygaardsplassen av tradisjonelle byhus med parseller som strakte seg ned til elvebredden. På 1970-tallet ble mye av den gamle bebyggelsen revet og erstattet med modernistiske næringsbygg. Bylivet forsvant – plassen døde.

 

Dette ønsket den lokale eiendomsutvikleren Cityplan å gjøre noe med. Sammen med Mad arkitekter har de skapt et forbildeprosjekt der visjonen er å løfte hele Fredrikstad sentrum. Ved å satse på gode byrom med torg og møteplasser, men også smug, kriker og kroker, har utviklerne laget en mer attraktiv plass.

 

Det har innbyggerne i Fredrikstad fått med seg. Tidvis myldrer det med mennesker, og mange gårdeiere i området har blitt inspirert til å ruste opp eiendommene sine. Slik får prosjektet positive ringvirkninger i resten av byen.

 

Solid byreparasjon

Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur roser eiendomsutvikleren og arkitekten for å ha gjennomført et solid stykke byreparasjon i plankebyen.

 

«Cityplan og Mad arkitekter har lykkes med å skape et flott urbant gulv med gode møteplasser og vennlig arkitektur. Samtidig har de våget å passe inn, i stedet for å insistere på å stikke seg ut. Vi vil applaudere de gjennomtenkte materialvalgene og hvordan prosjektet er gjennomført med stor respekt for det eksisterende,» står det i jurykjennelsen.

 

Modig brudd med det moderne

Juryen mener det er modig å satse på klassisk byggeskikk og kortreiste materialer i modernismens tidsalder.

 

«Nygaardsplassen i Fredrikstad er et modig prosjekt som utfordrer det rådende paradigmet innenfor arkitektur og byfornyelse. De omfavner tradisjonell arkitektur som en verdi i seg selv og skaper med dette et sted folk gjenkjenner og har lyst til å være,» skriver juryen.

 

11 nominert til hederspris

Eiendomsutviklingsprosjektene utgjør fire av totalt 11 nominerte til DOGA Hedersmerket i år: På den eksklusive listen finner vi også aktører som Bergans of Norway, reMarkable og Kolonial.no.

 

Design og arkitektur Norge (DOGA) er en stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGAs rolle er å fremme design og arkitektur som verktøy for grønn omstilling og verdiskaping i næringsliv og offentlig sektor. (Pressenytt)

 

FAKTABOKSER:

Her er de nominerte til DOGA Hedersmerket

DOGA Hedersmerket er DOGAs gjeveste pris, og gis til prosjekter av fremragende design- og arkitekturfaglig kvalitet, som i særlig stor grad bidrar til økt samfunnsmessig, miljømessig og økonomisk verdi. Blant årets søkere har juryen plukket ut følgende kandidater:

The Collection of Tomorrow

Bergans of Norway

En fullstendig nedbrytbar sekk laget av et innovativt materiale som bruker trær som råmateriale.

Byantikvarens laboratorium

Byggherre: Pallas og Byantikvaren i Bergen (leietaker)

Arkitekt: Arkitektstudio Elfrida Bull Bene

Tre falleferdige hus i Bergens eldste bykjerne har blitt transformert til moderne kontorlokaler for Byantikvaren.

 

Nygaardsplassen

Byggherre: Cityplan

Arkitekt: Mad arkitekter

Byreparasjon har skapt liv i hjertet av Fredrikstad.

 

reMarkable 2

reMarkable

Verdens tynneste nettbrett som gjenskaper opplevelsen av papir.

 

Deichman Bjørvika

Byggherre: Kultur- og idrettsbygg Oslo og Deichman Bjørvika
Arkitekter: Lundhagem og Atelier Oslo

Interiørarkitekt: Scenario Interiørarkitekter MNIL

Designbyrå: Anti

Oslos nye hovedbibliotek og et moderne ikon for litteratur og kunnskap.

 

Kristian Augusts gate 13
Byggherre: Entra og Spaces (leietaker)
Arkitekt: Mad arkitekter

Interiørarkitekt: Scenario Interiørarkitekter MNIL

En bygård midt i Oslo har blitt et landemerke for fremtidens sirkulære byggebransje.

 

Moholt 50|50
Byggherre: Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim
Arkitekt: MDH Arkitekter

Et fortettings- og bydelsprosjekt rundt Trondheims største studentby, Moholt, som har vært med på å gjøre Norge ledende innen bygging i massivtre.

 

Hjemlevering med Kolonial.no
Kolonial.no
En sømløs hjemleveringstjeneste som har blitt en reell utfordrer til de etablerte matvarekjedene.

 

Being Buoyant
Poltergeist v/ Gard Hagen og Jonas Kolstad Carlsen

Master i design, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO), 2019

En innovativ krabbe- og hummerteine som slipper fangsten ut og flyter til overflaten om den ikke dras opp i tide. Slik motvirker den spøkelsesfiske og forsøpling av havbunnen..

 

A Future in Ruins
Sindre Kartvedt

Master i arkitektur, Bergen Arkitekthøgskole, 2020

En diplomoppgave som utforsker hvordan et nedlagt bølgekraftverk kan gjenoppstå som et senter for fornybar energi og opplevelser i havgapet.

 

Slidedrain Model K

Henning Patricksson og Stian Kvaran Bongard

MSc NTNUs Entreprenørskole 2020

En ny type sluk som forhindrer vannskader og dermed kan spare samfunnet for over 300 millioner kroner årlig.

 

Mer informasjon om prisutdelingen og DOGA-merket for design og arkitektur her: https://doga.no/kalender/doga-merket-for-design-og-arkitektur/

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Stine Fantoft Berg, mobil 95 75 20 22, sfb ætt doga dått no

 

For praktiske spørsmål:

* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68, henning ætt pressenytt dått no

 

Bildetekster:

Moholt 50|50 er nominert til DOGA Hedersmerket, som deles ut torsdag 11.3. Foto: Juan Carlos Ayala

 

Byantikvarens laboratorium i Bergen er også nominert til DOGA Hedersmerket. Foto: Trond Isaksen / Riksantikvaren

 

Kristian Augusts gate 13 kan vinne DOGA Hedersmerket. Foto: Kyrre Sundal

 

Blir det Nygaardsplassen i Fredrikstad som stikker av med DOGA Hedersmerket i år? Foto: Kyrre Sundal

 


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 04.03.2021 07:14
Teknisk løsning ZEVS AS