Reiseapp får skryt for inkluderende design
– For å møte mangfoldet i samfunnet vårt må vi designe produkter, tjenester, digitale løsninger og omgivelser som alle kan bruke og ha glede av. Her spiller inkluderende design og arkitektur en sentral rolle, sier seniorrådgiver i Jannicke Hølen i Design og arkitektur Norge (DOGA).
For femte gang deler DOGA ut Innovasjonsprisen for inkluderende design. Prisen deles ut på oppdrag fra Kultur- og likestillingsdepartementet.
I den forbindelse har en fagtung jury valgt ut 12 prosjekter som de mener fortjener hederlig omtale.
– Dette er varierte og inkluderende prosjekter som spenner over mange fagdisipliner og bransjer. Her er det mye inspirasjon for alle, fra reiseapp og løsninger for engasjerende læring, til produkter, tjenester, bygg og omgivelser som bygger ned barrierer, sier Hølen.
Ruter-appen: Inkluderende reiser
Før måtte de fleste som reiste kollektivt i Oslo og Akershus forholde seg til to apper: Én til planlegging og én til billettkjøp. Dette var verken effektivt eller praktisk. Derfor bestemte Ruter seg for at to måtte bli til én.
Den nye Ruter-appen kombinerer funksjonalitetene til sine to forgjengere, men byr også på mye mer. Gjennom mangfoldige, tverrfaglige design- og utviklingssprinter og hyppig testing av prototyper, har Ruter laget en app som er enkel i bruk, samtidig som den inneholder enorme mengder nyttig informasjon. En rekke inkluderende funksjoner som mørk modus og tekst-til-tale gjør appen bedre for alle.
Nå får Ruter-appen hederlig omtale i transportkategorien til Innovasjonsprisen for inkluderende design. Juryen mener Ruter gjennom et helhetlig tankesett har klart å skape inkluderende løsninger som gir verdi til tusenvis av reisende i Stor-Oslo.
«Vi blir spesielt oppstemte over at Ruter informerer om hvilke bussholdeplasser som er godt eller dårlig tilpasset de av oss med ulike bevegelsesutfordringer, og informasjon om trikken som ankommer er trinnfri eller ei. Nye funksjoner som dette er resultatet av en sterk tverrfaglig designprosess og et gjennomgående søkelys på hvordan flere av brukerne får full nytte av appen – og dermed en best mulig reise,» står det i jurykjennelsen.
(Pressenytt)
Bildetekster:
Ruter-appen får hederlig omtale i kategorien transport under utdelingen av DOGAs Innovasjonspris for inkluderende design i Oslo onsdag 24. januar. Foto/ill: Ruter
Kontaktperson:
* Design og arkitektur Norge (DOGA), seniorrådgiver Jannicke Hølen, mobil 905 62 909
* Deles ut av Design og arkitektur Norge (DOGA) på oppdrag fra Kultur- og likestillingsdepartementet.
* Går til virksomheter, arkitekter og designere for nyskapende og inkluderende løsninger som bidrar til et mer likestilt samfunn
* Prisen deles ut i kategoriene arkitektur, landskapsarkitektur, transport, produktdesign, grafisk design, møbel- og interiørdesign tjenestedesign, informasjons- og interaksjonsdesign, og unge talenter. Sistnevnte er helt ny kategori i år for studenter og nyutdannede designere og arkitekter.
Kategorivinnerne konkurrerer om hovedprisen, selveste Innovasjonsprisen for inkluderende design.
* Scandic Oslo Airport vant hovedprisen i 2011. I 2014 vant St. Olavs Hospital. I 2017 var det Vision of the Fjords som gikk til topps. I 2020 gikk prisen til Vipps.
* Disse mottok kategoripriser i år: Ruten bypark (arkitektur), Mjøsparken (landskapsarkitektur), Carpe Diem demenslandsby (arkitektur OG landskapsarkitektur), Oslotrikken SL18 (transport), NRK – visuell profil (grafisk design), Movu Mobility (produktdesign), Overgangstjenesten (tjenestedesign), Justify (tjenestedesign) og Kysten er klar - Eila Regine Evensen Rishovd og Elizabeth Bjelke Stein (talentprisen)
Mer informasjon: https://doga.no/innovasjonsprisen
Ruter2 Ny tilgjengelighetsfunksjon_darkmode_Ruter.png 712,57 kB (1431x3019)