presseticker

Skip to main content

Maritim drahjelp til innovasjon

  Publisert: 06.11.2014 07:30 - av  Henning Poulsen

DNV GL får innovasjonshjelp av DIP til å revolusjonere morgendagens skipsdesign. På bildet et skipsverft på Andøya. Foto: Erlend Bjørtvedt / WikiMedia

GIR INNOVASJONSHJELP. Gjennom DIP får 18 norske innovasjonsprosjekter til sammen 7 millioner kroner i år. På bildet Anita C. Drabløs, prosjektleder i Norsk design- og arkitektursenter. Foto: Arash Nejad/nyebilder.no

Oslo: DNV GL ønsker å øke samarbeidsmulighetene i den kompliserte skipsdesignprosessen. Nå mottar de nesten én halv million kroner i støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP).

DNV GL, som ble stiftet i fjor etter en fusjon mellom Det Norske Veritas og Germanischer Lloyd, får 460 000 kroner i innovasjonsstøtte til prosjektet ”Collaborative experiences in ship design and operation”.

 

På landsbasis deles det i år ut 7 millioner kroner gjennom Designdrevet innovasjonsprogram (DIP) til i alt 18 prosjekter. Alle prosjektene har til felles at de skal samarbeide med designere i sine innovasjonsprosjekter. DIP drives av Norsk design- og arkitektursenter, som ligger under Nærings- og fiskeridepartementet.

 

Mange skipskokker, mindre søl

DNV GL Maritime Advisory, en del av DNV GL, jobber for sikkerhet og effektivitet innen skip og skipsverft. De har lenge erfart at utvikling av skip hemmes av et stort antall eksterne og interne interessenter og fagmiljøer. Konsekvensen er gjerne ingeniørtunge, lite brukervennlige løsninger. Sammen med Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) og Eggs Design ønsker de å utvikle et tjenestekonsept som stimulerer til samarbeid og felles beslutningsgrunnlag – og hvor innovative teknologier kan testes ut.

 

– Vi har en stor maritim industri i Norge. Dersom dette innovasjonsprosjektet lykkes kan det få svært positive ringvirkninger og øke konkurranseevnen. Det finnes tilsvarende løsninger i fly- og bilindustrien, men dette er nytt i maritim industri. Kombinasjonen mellom brukerdialog, tjenestedesign og interaksjonsdesign gjør at dette prosjektet har et høyt innovasjonspotensial, sier Drabløs.

 

DIP er et unikt program i Europa. Ved å bruke designmetodikk i idéfasen kan designdrevet innovasjon utløse store gevinster både i offentlig og privat sektor, uten at det krever gigantiske investeringer eller dyre reformer.
(Pressenytt)

 

 

FAKTABOKS

 

Dette er DIP:

 

  • Regjeringen har siden 2009 finansiert et eget innovasjonsprogram, for å stimulere til kompetanseoppbygging og investeringer i idéfasen.
  • Formålet er å øke innovasjonsgrad og treffsikkerhet i norske bedrifter og offentlige foretak gjennom å teste ut helt nye innovasjonsverktøy.
  • Designdrevet innovasjonsprogram (DIP) finansierer og igangsetter ideutviklingsprosjekter hvor brukeren er satt i sentrum og fasilitering av designere er drivkraften i prosjektet. Hensikten er å utvikle helt nye produkter og tjenester som kan gi økt konkurransekraft og enda større brukertilfredshet.
  • Siden første utdeling i 2009 har hele 740 virksomheter fra 90 bransjer søkt om til sammen 335 millioner kroner fra programmet.
  • I løpet av seks år er det delt ut 40 millioner kroner til i alt 103 prosjekter hvor rundt 40% av prosjektene er innovasjon av tjenester, mens de øvrige omfatter produkt, forretningsmodell og organisasjonsutvikling.
  • Norsk design- og arkitektursenter (Tidligere Norsk Designråd ) leder programmet i samarbeid med Norges forskningsråd og Innovasjon Norge.
  • Mer informasjon om DIP og resultater som er oppnådd her: http://www.norskdesign.no/dip

 

 

Kontaktpersoner:

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektleder for DIP - Anita C. Drabløs mobil 918 20 249

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektleder for web og kommunikasjon - Torunn Smedal, mobil 995 11 353

 

Bildetekst:

DNV GL får innovasjonshjelp av DIP til å revolusjonere morgendagens skipsdesign. På bildet et skipsverft på Andøya. Foto: Erlend Bjørtvedt / WikiMedia

 

GIR INNOVASJONSHJELP. Gjennom DIP får 18 norske innovasjonsprosjekter til sammen 7 millioner kroner i år. På bildet Anita C. Drabløs, prosjektleder i Norsk design- og arkitektursenter. Foto: Arash Nejad/nyebilder.no

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 06.11.2014 07:30
Teknisk løsning ZEVS AS