Vanneventyr i Møre og Romsdal
Inne på gourmetrestauranten Strand like vest for Oslo smeller det i en blitslampe. Her står den prisbelønte kokken Tom Victor Gausdal sammen med en gründer fra Møre og Romsdal, Reidar Høidal. Hva har de to egentlig til felles? Jo, vann!
– Vann er grobunn for alt, og det skal være det reneste som finnes. Og dette vannet, det smaker ingenting! Det er perfekt, sier superkokken med entusiasme i stemmen. Han snakker om den iøynefallende flasken han holder i hånden, som det står ”EIRA” på.
Fremtiden ser lys ut for Eira og selskapet som står bak, Eirawater AS. Produktet deres, kvartsfiltrert grunnvann fra Eresfjord, har endelig fått en innpakning som står i stil med innholdet. Profilerte kokker jubler over smaken og flere anerkjente restauranter og hoteller tilbyr nå vannet til sine gjester.
– Dette er et av Norges reneste vann. Det bruker lang tid på å renne fra Kanndalen og ned til kilden, gjennom dype lag med kvarts, og det er helt fritt for organiske partikler og annen forurensing. Vi valgte å gripe det vi anså som en unik mulighet, forteller Høidal.
Fikk frie designtøyler
Med hjelp fra ildsjeler i den lille bygda, støtte fra Innovasjon Norge og kapital fra et par aksjeemisjoner ble både fabrikkslokale og produksjonsutstyr kjøpt og montert. Ennå var det ikke klart hvordan sluttproduktet skulle pakkes inn og presenteres.
– I begynnelsen tenkte vi som gründere flest at vi visste best selv. Vi gikk rundt og tok bilder av fjell og fjorder, og tenkte vi kunne snekre sammen logo og emballasje på egenhånd. Etter hvert forsto vi at vi trengte hjelp, sier Høidal.
Tangram Design ble hentet inn og startet en kreativ prosess der gründerne samt flere eksterne fagfolk deltok og kom med innspill. Det ble blant annet bestemt at emballasjen skulle kommunisere vannets renhet, at det kommer fra fredede områder og at det er tappet direkte fra kilden. Deretter fikk designer Bjørn Rybakken frie tøyler til å designe logo og flaske.
Vil sette ny vannstandard
Resultatet ble en vannflaske helt utenom det vanlige. Flasken har fått myke skuldre for å reflektere den myke, rene smaken på vannet. All tekst er på korken og halsen, mens flaskekroppen er naken slik at man kan se det urørte vannet gjennom det ekstremt klare glasset.
– Vår visjon er å sette en ny standard for drikkevann. Vi vil være en trendsetter på vann, og da må vi også være det på utforming. Tangram Design har forstått hva vi ønsker å gjøre, og vi er svært fornøyd med jobben de har gjort, sier Høidal.
Eirawater og Tangram mottok Merket for god design under Designdagen, et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd der næringsliv og designere prises for vellykket nytenking og innovasjon. Utmerkelsen belønner bedrifter og designere som sammen skaper produkter og tjenester gjennom metodisk bruk av design.
(Pressenytt)
Jurykjennelser, bilder, underlag:
Nyhetssaker, jurykjennelse og produktbilder fra årets utdeling av Merket for god design legges her kl 18, onsdag 18. april: http://www.norskdesign.no/merket-for-god-design/category285.html
(Dersom du ikke finner den aktuelle mottakeren på førstesiden, så bla deg bakover)
Bildetekster:
FALLER I SMAK: Toppkokken Tom Victor Gausdal er svært begeistret for Eira. Her sammen med gründer Reidar Høidal. Foto: Johnny Syversen
MYKT VANN – MYK DESIGN: Eirawater og Tangram Design fikk Merket for god design for Eira.
Kontaktpersoner:
* Eirawater AS, Reidar Høidal, mobil 416 27 607
* Norsk Designråd, prosjektleder Marte Grevsgard, tlf. 23 29 25 62, mobil 917 74 683
* Norsk Designråd, prosjektmedarbeider Thea Mehl, mobil 413 09 819
* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971
* Mer informasjon om Designdagen 2012: http://www.norskdesign.no/designdagen-2012/category8915.html
* Utmerkelsen er en anerkjennelse av vellykket bruk av design for å skape innovative produkter og løsninger, og er et kvalitetsstempel til bruk i bedriftens markedsføring.
* Alle typer masseproduserte produkter, tjenester og løsninger utviklet med en designer, til enten konsument- eller bedriftsmarkedet, og fra alle typer bransjer, kan søke. Dette inkluderer alle typer produkter, emballasje, visuelle profiler, nettsider, applikasjoner, samt møbler, tekstiler, mote og konfeksjon..
* De innsendte bidragene blir evaluert av en objektiv jury bestående av fagpersoner fra nordisk næringsliv og fra designbransjen. Juryeringsprosessen er strengt konfidensiell.
* Bedrifter og designere som ikke når opp til en utmerkelse, får en detaljert tilbakemelding fra juryen, i form av et konsultasjonsmøte.
(Kilde: norskdesign.no)
IMG_5913.jpg 2,20 MB (4804x3496)
Eira_Still_02.jpg 1,04 MB (2400x3200)
IMG_5898.jpg 2,31 MB (5020x3480)
IMG_6078.jpg 2,10 MB (5616x3744)
IMG_5903.jpg 2,81 MB (3744x5616)
IMG_6007.jpg 2,82 MB (3744x5616)